Dnes je svetový deň bez mobilného telefónu

06.02.2019 08:48 | Tlačové správy | RU

6. februára je Svetový deň bez mobilného telefónu. Je to príležitosť zamyslieť sa nad tým, ako mobilný telefón zasiahol do komunikácie medzi ľuďmi a ovplyvnil ich správanie.

Mobilný telefón už dávno nie je len na telefonovanie a posielanie krátkych správ. Je to vidieť na každoročnom raste objemu prenesených dát. Mobilná komunikácia je aj na Slovensku cenovo dostupná a veľmi rozšírená.

V Slovenskej republike je cca 6,2 milióna aktívnych SIM kariet používaných na poskytovanie mobilnej telefónnej služby.

Pred nástupom mobilnej komunikácie na Slovensku sme mali doma aj v práci pevné telefóny. Na zriadenie pevnej telefónnej linky sme v minulosti čakali roky a bolo to pomerne drahé. Ak sme boli mimo domova a chceli sme niekomu zavolať používali sme verejné telefónne automaty, ktoré boli umiestnené na verejných priestranstvách.

Začiatok mobilnej komunikácie na Slovensku sa viaže s rokom 1991, keď bol v analógovej mobilnej sieti NMT 450 uskutočnený prvý mobilný hovor a následne začala komerčná prevádzka siete. Záujemcovia na začiatku nemali možnosť výberu operátora. Pamätáte si na svoj prvý mobilný telefón? Mobilné telefóny boli spočiatku umiestnené v motorových vozidlách, neskôr boli k dispozícii aj prenosné, ktoré boli na dnešné pomery veľmi objemné a ťažké.

Mobilný telefón si vtedy zaobstarávali len firmy a majetní občania. Platilo sa aj za prijaté hovory.

Prvá GSM sieť bola na Slovensku spustená v roku 1997 a záujemcovia už mali na výber zo služieb dvoch mobilných operátorov. Postupne pribúdali nové služby, klesali ceny, zmenšovali sa mobilné telefóny a rástlo pokrytie mobilnými sieťami. Tretí mobilný operátor dostal povolenie v roku 2006 a štvrtý v roku 2013. K mobilným sieťam druhej generácie (2G), pribudla tretia (3G) a neskôr štvrtá generácia (4G).

V súčasnosti sa v EÚ pripravujeme na nasadenie mobilnej siete piatej generácie (5G). Regulácia a zvyšujúca sa konkurencia priniesli rozširovanie a skvalitňovanie služieb. Pri zmene operátora je možné ponechať si bezplatne svoje telefónne číslo. Ceny za služby a zariadenia podstatne klesli, mobilné služby sa stali dostupnými. Mobilný telefón už dávno nie je len pracovným a komunikačným nástrojom, prináša aj stratu súkromia, ale umožňuje rýchly prístup k informáciám a zábave.

Danšari. Spoznajte umenie upratovať

1. Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

2. Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

3. RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie vo štvrtok 21. februára presne rok.

Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

4. Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

Televízia vysvetľuje, prečo v dueli nepočítala so Zuzanou Čaputovou.

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

5. Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

6. Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

Národná rada dnes opätovne nezvolila žiadnych kandidátov na sudcov Ústavného súdu a súd sa tým stane nefunkčným.

eKasa prichádza na Slovensko

7. eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy. Štátu má priniesť zvýšenie transparentnosti výberu daní a podnikateľom zjednodušenie komunikácie so štátom a potenciál pre inovácie. Nové riešenia pokladníc okrem online pripojenia majú priniesť mnohé vlastnosti, ktoré podnikateľom môžu uľahčiť život. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť pokladničného dokladu.

8. Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

9. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslavuje 100 rokov, na všetky miesta by sa vrátil opäť (VIDEO)

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Zikmund - Hanzelka, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl.

10. O 100 dní budú Eurovoľby - kampaň prináša súťaž, špeciálnu schránku aj časomieru

Len niekoľko týždňov po prezidentských voľbách čakajú Slovensko ďalšie dôležité voľby – voľby do Európskeho parlamentu. Voliči na Slovensku budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.