Chráňme deti aj abstinentov. Reklama na alkohol do televízie a tesnej blízkosti škôl nepatrí

06.02.2019 14:02 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) navrhujú zakázať reklamu na alkohol v blízkosti škôl, a tiež ju obmedziť v televízii. Obyčajní tak reagujú na podnety rodičov detí, a tiež abstinujúcich alkoholikov, ktorí poslancov vyzývajú k sprísneniu reklamy na alkohol.

Ako uviedla predsedníčka ľudskoprávneho výboru Anna Verešová, alkohol je na Slovensku drogou číslo jeden. „Pod vplyvom alkoholu je páchaný najväčší počet priestupkov a trestných činov v porovnaní s inými psychoaktívnymi látkami, a to či dopravných nehodách alebo násilnej trestnej činnosti. Alkohol takisto spôsobuje nárast domáceho násilia a teda aj rozpad rodín,“ uviedla Verešová s tým, že zákon z dielne OĽANO sa nezameriava na celkovú spotrebu alkoholu, ale záleží na súvise reklamy s pitím u zraniteľných skupín, do ktorých patria adolescenti a abstinujúci alkoholici.

„Je pravdou, že aj u nás badať trend poklesu spotreby alkoholu. Možno práve preto sa však v posledných rokoch niektorí veľkovýrobcovia destilátov cítia odkázaní na eticky pochybný marketing práve v zraniteľnej skupine mladých ľudí. Slovensko má v reklame na alkohol spomedzi rozvinutých krajín jednu z najvoľnejších legislatív na svete,“ vyjadrila sa Verešová a upozornila na to, že v strednej Európe je porovnateľná jedine s ČR, pričom aj tam v súčasnosti prebieha rozprava o jej sprísnení.

Tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko zrekapituloval výsledky Európskeho prieskumu o alkohole a iných drogách, z ktorého vyplýva, že až 36 % chlapcov a 20 % dievčat vo veku 16 rokov uviedlo opitosť jeden a viackrát v priebehu jedného mesiaca. „Sú to veľmi znepokojujúce zistenia. Ak s tým nič neurobíme, hrozia veľmi vážne následky. Preto považujem za nevyhnutné a mimoriadne dôležité, aby tento druh reklamy nemal priestor pri školách a školských zariadeniach,“ vyjadril sa Sopko.

Podľa poslankyne za OĽANO a zástupkyne zdravotných sestier v parlamentne Eleny Červeňákovej venuje naša spoločnosť veľmi malú pozornosť regulácii pitia alkoholu na Slovensku. „Každé šieste predčasné úmrtie má na svedomí alkohol. Je potrebné uvedomiť si, že liečba závislosti na alkohole je celoživotná,“ uviedla niekoľko faktov Červeňáková.

Tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger zdôraznil, že „dospelí ľudia musia piť zodpovedne, a je mimoriadne dôležité uchrániť abstinujúcich alkoholikov a mladistvých pred negatívnymi vplyvmi reklamy na alkohol.“

Novela zákona má zakázať umiestňovanie reklamy na alkohol v blízkosti škôl, školských zariadení, taktiež pri zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo v ubytovniach mládeže. „Rizikovou skupinou z hľadiska negatívneho vplyvu reklamy na alkohol sú tiež ľudia, ktorí sa liečia zo závislostí, a preto sa zakazuje umiestňovať reklama na alkohol v blízkosti zariadení pre liečbu návykových závislostí,“ vysvetlila tieňová ministerka práce, soc. vecí a rodiny Soňa Gaborčáková s tým, že OĽANO považuje za rovnako nevhodné a rizikové umiestňovať reklamu na alkohol v blízkosti zariadení sociálnych služieb a zdravotníckych zariadení. Reklamu na alkohol tak nebude možné umiestňovať vo vzdialenosti 200 metrov od nich.

Zákaz sa vzťahuje aj na parky, prostriedky verejnej osobnej dopravy a s tým súvisiace zastávky a stanice.

Novela sa týka aj zákona o vysielaní a retransmisii, kde sa zakazuje reklama a telenákup vo vysielaní na všetky alkoholické nápoje, s výnimkou piva a vína. Reklama a telenákup na pivo alebo víno sa však smie vysielať len v čase od 20.00 h do 6.00 h.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.