Chráňme deti aj abstinentov. Reklama na alkohol do televízie a tesnej blízkosti škôl nepatrí

06.02.2019 14:02 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) navrhujú zakázať reklamu na alkohol v blízkosti škôl, a tiež ju obmedziť v televízii. Obyčajní tak reagujú na podnety rodičov detí, a tiež abstinujúcich alkoholikov, ktorí poslancov vyzývajú k sprísneniu reklamy na alkohol.

Ako uviedla predsedníčka ľudskoprávneho výboru Anna Verešová, alkohol je na Slovensku drogou číslo jeden. „Pod vplyvom alkoholu je páchaný najväčší počet priestupkov a trestných činov v porovnaní s inými psychoaktívnymi látkami, a to či dopravných nehodách alebo násilnej trestnej činnosti. Alkohol takisto spôsobuje nárast domáceho násilia a teda aj rozpad rodín,“ uviedla Verešová s tým, že zákon z dielne OĽANO sa nezameriava na celkovú spotrebu alkoholu, ale záleží na súvise reklamy s pitím u zraniteľných skupín, do ktorých patria adolescenti a abstinujúci alkoholici.

„Je pravdou, že aj u nás badať trend poklesu spotreby alkoholu. Možno práve preto sa však v posledných rokoch niektorí veľkovýrobcovia destilátov cítia odkázaní na eticky pochybný marketing práve v zraniteľnej skupine mladých ľudí. Slovensko má v reklame na alkohol spomedzi rozvinutých krajín jednu z najvoľnejších legislatív na svete,“ vyjadrila sa Verešová a upozornila na to, že v strednej Európe je porovnateľná jedine s ČR, pričom aj tam v súčasnosti prebieha rozprava o jej sprísnení.

Tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko zrekapituloval výsledky Európskeho prieskumu o alkohole a iných drogách, z ktorého vyplýva, že až 36 % chlapcov a 20 % dievčat vo veku 16 rokov uviedlo opitosť jeden a viackrát v priebehu jedného mesiaca. „Sú to veľmi znepokojujúce zistenia. Ak s tým nič neurobíme, hrozia veľmi vážne následky. Preto považujem za nevyhnutné a mimoriadne dôležité, aby tento druh reklamy nemal priestor pri školách a školských zariadeniach,“ vyjadril sa Sopko.

Podľa poslankyne za OĽANO a zástupkyne zdravotných sestier v parlamentne Eleny Červeňákovej venuje naša spoločnosť veľmi malú pozornosť regulácii pitia alkoholu na Slovensku. „Každé šieste predčasné úmrtie má na svedomí alkohol. Je potrebné uvedomiť si, že liečba závislosti na alkohole je celoživotná,“ uviedla niekoľko faktov Červeňáková.

Tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger zdôraznil, že „dospelí ľudia musia piť zodpovedne, a je mimoriadne dôležité uchrániť abstinujúcich alkoholikov a mladistvých pred negatívnymi vplyvmi reklamy na alkohol.“

Novela zákona má zakázať umiestňovanie reklamy na alkohol v blízkosti škôl, školských zariadení, taktiež pri zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo v ubytovniach mládeže. „Rizikovou skupinou z hľadiska negatívneho vplyvu reklamy na alkohol sú tiež ľudia, ktorí sa liečia zo závislostí, a preto sa zakazuje umiestňovať reklama na alkohol v blízkosti zariadení pre liečbu návykových závislostí,“ vysvetlila tieňová ministerka práce, soc. vecí a rodiny Soňa Gaborčáková s tým, že OĽANO považuje za rovnako nevhodné a rizikové umiestňovať reklamu na alkohol v blízkosti zariadení sociálnych služieb a zdravotníckych zariadení. Reklamu na alkohol tak nebude možné umiestňovať vo vzdialenosti 200 metrov od nich.

Zákaz sa vzťahuje aj na parky, prostriedky verejnej osobnej dopravy a s tým súvisiace zastávky a stanice.

Novela sa týka aj zákona o vysielaní a retransmisii, kde sa zakazuje reklama a telenákup vo vysielaní na všetky alkoholické nápoje, s výnimkou piva a vína. Reklama a telenákup na pivo alebo víno sa však smie vysielať len v čase od 20.00 h do 6.00 h.

Danšari. Spoznajte umenie upratovať

1. Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

2. Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

3. RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie vo štvrtok 21. februára presne rok.

Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

4. Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

Televízia vysvetľuje, prečo v dueli nepočítala so Zuzanou Čaputovou.

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

5. Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

6. Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

Národná rada dnes opätovne nezvolila žiadnych kandidátov na sudcov Ústavného súdu a súd sa tým stane nefunkčným.

eKasa prichádza na Slovensko

7. eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy. Štátu má priniesť zvýšenie transparentnosti výberu daní a podnikateľom zjednodušenie komunikácie so štátom a potenciál pre inovácie. Nové riešenia pokladníc okrem online pripojenia majú priniesť mnohé vlastnosti, ktoré podnikateľom môžu uľahčiť život. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť pokladničného dokladu.

8. Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

9. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslavuje 100 rokov, na všetky miesta by sa vrátil opäť (VIDEO)

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Zikmund - Hanzelka, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl.

10. O 100 dní budú Eurovoľby - kampaň prináša súťaž, špeciálnu schránku aj časomieru

Len niekoľko týždňov po prezidentských voľbách čakajú Slovensko ďalšie dôležité voľby – voľby do Európskeho parlamentu. Voliči na Slovensku budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.