Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 6. 2. 2019

06.02.2019 15:56 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• uložila sankciu – pokutu 12 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa 29. 6. 2018 o cca 20:16 hod. odvysielaním programu Parker, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, hoci program svojím obsahom naplnil hodnotiace kritérium ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov;
• uložila sankciu – pokutu 11 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 35 ods. 3 ZVR v súvislosti s vysielaním programu Návštevníci 3: Revolúcia dňa 10. 6. 2018 o cca 12:59:29 hod. v trvaní cca 146 minút a 28 sekúnd (vrátane reklamných prerušení), ktorý vysielateľ prerušil zaradením reklamy celkovo päťkrát;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 16 ods. 3 písm. m) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielanom programe obsahujúcu vyhodnotenie podielov programových typov a podielu programov vo verejnom záujme za mesiace júl, august a september 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio FM) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie programu) v súvislosti s tým, že dňa 2. 12. 2018 o cca 20:00 hod. odvysielal program Nu Spirit FM, v rámci ktorého odznela o cca 21:37 hod. pieseň Kým dýcham, o cca 21:42 hod. pieseň 1991 a o cca 21:45 hod. pieseň Pow Pow, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu časovému zaradeniu programu;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Správy RTVS (príspevky s názvom Spor Ukrajina-Rusko, Čo znamená vyhlásenie výnimočného stavu na Ukrajine, Reportáž z mesta Berďansk na Ukrajine, NATO: Rusko bude niesť následky, Séria rokovaní o situácii na Ukrajine) dňa 27. 11. 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 31a ods. 4 ZVR (zákaz skrytej reklamy) v súvislosti s vysielaním programu Správy RTVS (príspevok V rozprávke Vianočné želanie sa plnia sny) zo dňa 11. 12. 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov), v súvislosti s vysielaním programu Večera s Havranom dňa 9. 10. 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Rádiožurnál dňa 3. 11. 2018 o cca 12:00 hod.;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 17. 11. 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 (ochrana maloletých – časové zaradenie) a § 32 ods. 4 písm. a) (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s odvysielaním komunikátu Clavin Platinum - označujúceho ako sponzora programu Športové noviny dňa 1. 12. 2018 o cca 20:13:31 hod. a 20:18:11 hod.;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom) v súvislosti s tým, že dňa 1. 12. 2018 v čase od 20:00:00 hod. do 20:59:59 hod. a dňa 8. 12. 2018 v čase od 12:00:00 hod. do 12:59:59 hod. a v čase od 14:00:00 hod. do 14:59:59 hod. mohlo dôjsť k odvysielaniu reklamných a telenákupných šotov v časovom rozsahu vyššom ako 12 minút;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 16. 11. 2018 odvysielaním programu Teleráno (komunikátu informujúcom o rozdávaní vianočných darčekov) a vo veci možného porušenia porušenie § 39a ods. 2 ZVR (zreteľné informovanie o umiestňovaní produktov na začiatku, na konci programu a pri jeho pokračovaní po prerušení), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Teleráno dňa 15. a 16. 11. 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov), v súvislosti s vysielaním programu Televízne noviny zo dňa 7. 12. 2018 – príspevok s názvom Prezident sa neodvolá;
• začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 18a písm. a) ZVR v súvislosti s možným nedodržaním podielu programov s multimodálnym prístupom v mesiacoch október, november a december 2018;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

K voľbám vyzýva spot, ukazujúci skutočné emócie pri pôrode (VIDEO)

1. K voľbám vyzýva spot, ukazujúci skutočné emócie pri pôrode (VIDEO)

Veľké očakávania, strach, bolesť, a potom neskutočná radosť, dojatie a pohľady na práve narodené deti. Takto vyzerá predvolebný spot, ktorý zverejnil Európsky parlament mesiac pred voľbami.

Tolkienova rodina kritizuje nový film o autorovi Pána prsteňov (VIDEO)

2. Tolkienova rodina kritizuje nový film o autorovi Pána prsteňov (VIDEO)

Na autorov filmového životopisu J. R. R. Tolkiena sa zniesla kritika od dedičov zosnulého anglického spisovateľa, ktorí uviedli, že obsah filmu neschvaľujú a film neautorizovali.

Nadácia Orange opäť spája ľudí v komunitách pre lepší svet

3. Nadácia Orange opäť spája ľudí v komunitách pre lepší svet

Nadácia Orange už 20 rokov spája ľudí prostredníctvom svojich programov a aktivít pre lepší svet. Vďaka podpore aktívnych ľudí, skupín i organizácií prispieva k pozitívnej zmene spoločnosti a mení Slovensko na lepšie miesto pre život. Komunitný rozvoj a dobrovoľníctvo je hlavnou témou jedného z jej grantových programov - Spojme sa pre dobrú vec. Ten dáva príležitosť neformálnym skupinám občanov a mimovládnym organizáciám realizovať aktivity na zvyšovanie kvality života v ich komunite. Nadácia vyhlasuje už jeho 15. ročník.

Ďalší lapsus v Najväčšom Slovákovi: V RTVS obhajovali komunizmus

4. Ďalší lapsus v Najväčšom Slovákovi: V RTVS obhajovali komunizmus

RTVS odvysielala reláciu o osobe Gustáva Husáka, v ktorej komunizmus šíril, obhajoval a zločiny komunizmu zľahčoval jej predseda KSS Jozef Hrdlička. To je ako keby k hodnoteniu Jozefa Tisa prizvala RTVS ako odborníkov Kotlebu alebo Magáta. Ak do debaty o vesmíre zavoláte uznávaného astronóma a k nemu posadíte konšpirátora, ktorý bude tvrdiť, že Zem je doska, celá debata nebude o vesmíre ale o vyvracaní primitívnych bludov. Ak do debaty o Gustávovi Husákovi a jeho dobe zavoláte predsedu KSS, ste na tom podobne. Pokračovanie.

Obvinený z vraždy poslal rodičom Kuciaka a Kušnírovej list

5. Obvinený z vraždy poslal rodičom Kuciaka a Kušnírovej list

Obom rodinám zavraždeného páru - rodine Jána Kuciaka aj Martiny Kušnírovej - prišli listy od rovnakého autora.

6. Licenčná rada dostala sťažnosť na účasť predsedu KSS v relácii Najväčší Slovák (VIDEO)

RTVS sa rozhodla zavolať do relácie Najväčší Slovák do diskusnej relácie o niekdajšom komunistickom prezidentovi Gustávovi Husákovi predsedu KSS Jozefa Hrdličku.

Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ

7. Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ

Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spúšťajú spoločnú akciu - roadshow s názvom "Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ".

Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok

8. Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok

Internetový gigant Facebook v prvom štvrťroku tohto roka celosvetovo zrušil mnoho falošných užívateľských účtov a celkom osem koordinovaných sietí s pôvodom napríklad v Severnom Macedónsku, Kosove či v Rusku.

Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať!

9. Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať!

Prezident Andrej Kiska dnes zverejnil stanovisko, v ktorom reagoval na informácie o tom, ako dal Marian Kočner sledovať viacerých známych novinárov a ich rodiny.

Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

10. Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

Na sociálnych sieťach známych influencerov a youtuberov pribudli neobvyklé videá, fotky a statusy, v ktorých známe tváre nepromujú žuvačky, nápoje, či aplikácie, ale mladým vysvetľujú, prečo je dôležité ísť k eurovoľbám.