Fico stiahol chvost. Smer mieni znefunkčniť ústavný súd a konať v rozpore s ústavou

Robert Fico pochopil, že pri verejnej voľbe ústavných sudcov nezíska dostatočný počet hlasov a nedostane sa medzi kandidátov, z ktorých si bude vyberať prezident, tvrdia poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

 

Fico si je podľa Obyčajných vedomý toho, že poslanci vládnej koalície, okrem jeho strany Smer-SD, sa nechcú zodpovedať svojim voličom za to, že na funkciu sudcu ústavného súdu podporia človeka, ktorý je priamo zodpovedný za korupciu obludných rozmerov na najvyšších miestach. „Poslanec Fico si myslel, že sa na ústavný súd prepašuje tajnou dohodou s fašistami. Verejná voľba mu však tento zákerný a nemorálny plán prekazila a radšej stiahol chvost,“ uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. „Som len a len rád, že sa taký človek medzi kandidátmi viac nenachádza, lebo sa medzi nimi nikdy nachádzať nemal,“ doplnil Matovič.

„Robert Fico naznačil, že strana Smer mieni znefunkčniť Ústavný súd SR a konať v rozpore s ústavou. Robert Fico sa síce vzdal kandidatúry, no zároveň hrozí, že strana Smer spôsobí chaos a kolaps ústavného súdu, ktorý je jedným z pilierov štátnosti Slovenska,“ uviedla predsedníča poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová, ktorá zároveň dodala, že požiadavka Roberta Fica na stranu Most-Híd je absurdná. „Je veľmi pravdepodobné, že niektorí kandidáti opozície a koaličnej strany Most sa môžu prelínať. My sme nenominovali žiadneho kandidáta, pretože nám ide o to, aby sudcom bol kvalitný odborník, nie straník. Snažili sme sa vybrať z kandidátov, ktorých nominovali profesné organizácie a akademcká obec. Snažili sme sa vybrať tých najlepších, ktorí spĺňajú kvalifikačné, odborné aj ľudské kritériá. Ak takto vyberali kandidátov aj iné strany, je veľmi pravdepodobné, že nastanú nejaké prieniky.“

OĽANO zároveň považuje za nepredstaviteľné aby sa Robert Fico vyhrážal koaličným partnerom, že ak budú hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, bude to mať vážne následky. Hlasovať podľa svedomia a presvedčenia je podľa Ústavy SR povinnosťou všetkých poslancov.