Hosťom posledného recitálu Organových koncertov bude László Deák

09.05.2013 14:24 | Tlačové správy | RTVS

Milovníkov organovej hudby pozývame na posledný recitál 16. ročníka cyklu Organových koncertov pod pyramídou.

Koncert sa uskutoční 19. mája o 10.30 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo a v priamom prenose ho odvysiela Rádio Devín. Protagonistom nedeľného organového matiné bude maďarský interpret László Deák, ktorý ponúkne prevažne diela francúzskej a maďarskej organovej literatúry. Zaznejú kompozície Tournemira, Kolossa, Duprého, Szabóa, Bojtára, Gárdonyiho a ďalších.

László Deák začal študovať hru na organe u Istvána Barótiho. V štúdiách pokračoval na Univerzite Franza Liszta v Budapešti v triede Ferenca Gergelya. Diplom získal v roku 1991. O rok neskôr sa stal absolventom aj v odbore hra na klavíri. V klavírnych štúdiách ho viedol Jenő Jandó. Po absolutóriu si svoje schopnosti v hre na organe zdokonaľoval na Conservatoire Perfectionnement v Paríži pod vedením Marie-Louise Langlaisovej. Od roku 1991 je pedagógom hry na organe na Strednej odbornej hudobnej škole sv. Štefana v Budapešti a od roku 2002 organistom františkánskeho kostola v Pešti.

Lászlo Deák získal ocenenia na viacerých hudobných súťažiach: 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži Franza Liszta v Budapešti (1993), 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Chartres (1994), 3. cenu a Zvláštnu cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Pretórii (Juhoafrická republika, r. 1998). V roku 1999 sa stal víťazom dvoch medzinárodných súťaží vo Francúzsku: Organovej súťaže Andrého Marchala v Biarritzi a Medzinárodnej organovej súťaže mesta Paríž, na ktorej ho odmenili aj Zvláštnou cenou. Okrem Maďarska vystupoval v mnohých štátoch Európy (Rakúsko, Slovensko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Luxembursko, Taliansko, Fínsko, Bulharsko, Rumunsko). Lászlo Deák účinkoval na hudobnom festivale Budapeštianska jar a na viacerých renomovaných organových festivaloch (Chartres, Bourges, Auxerre, Roquevaire, Bordeaux, Ravenna). S jeho menom sú spojené premiéry skladieb viacerých francúzskych autorov v Maďarsku.

Lászlo Deák sa slovenským priaznivcom predstaví vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo v rámci posledného recitálu 16. ročníka Organových koncertov pod pyramídou. Nenechajte si ujsť koncert naživo v nedeľu 19. mája od 10.30 hod. Koncert v priamom prenose odvysiela Rádio Devín.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.