Hosťom posledného recitálu Organových koncertov bude László Deák

09.05.2013 14:24 | Tlačové správy | RTVS

Milovníkov organovej hudby pozývame na posledný recitál 16. ročníka cyklu Organových koncertov pod pyramídou.

Koncert sa uskutoční 19. mája o 10.30 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo a v priamom prenose ho odvysiela Rádio Devín. Protagonistom nedeľného organového matiné bude maďarský interpret László Deák, ktorý ponúkne prevažne diela francúzskej a maďarskej organovej literatúry. Zaznejú kompozície Tournemira, Kolossa, Duprého, Szabóa, Bojtára, Gárdonyiho a ďalších.

László Deák začal študovať hru na organe u Istvána Barótiho. V štúdiách pokračoval na Univerzite Franza Liszta v Budapešti v triede Ferenca Gergelya. Diplom získal v roku 1991. O rok neskôr sa stal absolventom aj v odbore hra na klavíri. V klavírnych štúdiách ho viedol Jenő Jandó. Po absolutóriu si svoje schopnosti v hre na organe zdokonaľoval na Conservatoire Perfectionnement v Paríži pod vedením Marie-Louise Langlaisovej. Od roku 1991 je pedagógom hry na organe na Strednej odbornej hudobnej škole sv. Štefana v Budapešti a od roku 2002 organistom františkánskeho kostola v Pešti.

Lászlo Deák získal ocenenia na viacerých hudobných súťažiach: 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži Franza Liszta v Budapešti (1993), 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Chartres (1994), 3. cenu a Zvláštnu cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Pretórii (Juhoafrická republika, r. 1998). V roku 1999 sa stal víťazom dvoch medzinárodných súťaží vo Francúzsku: Organovej súťaže Andrého Marchala v Biarritzi a Medzinárodnej organovej súťaže mesta Paríž, na ktorej ho odmenili aj Zvláštnou cenou. Okrem Maďarska vystupoval v mnohých štátoch Európy (Rakúsko, Slovensko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Luxembursko, Taliansko, Fínsko, Bulharsko, Rumunsko). Lászlo Deák účinkoval na hudobnom festivale Budapeštianska jar a na viacerých renomovaných organových festivaloch (Chartres, Bourges, Auxerre, Roquevaire, Bordeaux, Ravenna). S jeho menom sú spojené premiéry skladieb viacerých francúzskych autorov v Maďarsku.

Lászlo Deák sa slovenským priaznivcom predstaví vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo v rámci posledného recitálu 16. ročníka Organových koncertov pod pyramídou. Nenechajte si ujsť koncert naživo v nedeľu 19. mája od 10.30 hod. Koncert v priamom prenose odvysiela Rádio Devín.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.

Redakcia vysvetľuje faux pas titulky, na ktorej k herečke po chemoterapii bez vlasov pribalili šampón na husté vlasy (FOTO)

Dosah, aký mala marketingová akcia lifestylového časopisu Story a kozmetickej spoločnosti Schwarzkopf, určite nechce zažiť žiadna spoločnosť.

Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná

Dnes v stredu pokračuje súdne pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe sú výpovede obžalovaných a členov komanda, ktoré sledovalo pre Kočnera novinárov - Peter Tóth, Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak..

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.

Nové paušály SLOBODA+ s dátami skutočne na celom Slovensku

Mobilný operátor 4ka odteraz bude ešte výhodnejší a jednoduchší. Natrvalo ruší rozdielne objemy dát v rôznych sieťach, vďaka čomu bude jeho ponuka rovnako výhodná pre tých, ktorí sa pohybujú v jej pokrytí, alebo v pokrytí jej obchodného partnera. Toto skvalitnenie ponuky prinesie väčší komfort zákazníkom a paradoxne, bude znamenať aj úsporu v ich peňaženkách.

Stovky osobností podpísali výzvu proti zneužívaniu kresťanstvských hodnôt Harabinom či kotlebovcami

Viaceré kresťanské organizácie a osobnosti podpísali v týchto dňoch otvorenú výzvu proti spôsobom kampane politických strán, hlavne ĽSNS a strany Vlasť Štefana Harabina, ktoré zneužívajú kresťanské hodnoty na šírenie dezinformácií, nenávisti a strachu. Pod iniciatívou Kresťania proti nenávisti je takmer 700 podpisov.

V predvolebnom dueli sa proti sebe posadia aj dvaja bratranci (VIDEO)

Televízia TA3 chystá pred parlamentnými voľbami sériu televíznych debát.

Vydavateľstvo Pravdy oznámilo meno šéfredaktora

Pred pol rokom odišla z vedenia Pravdy dlhoročná šéfredaktorka Nora Slišková. Od 1. júla bol poverený vedením Jakub Prokeš.

Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier?

Rok 2020 bude veľký. Vývojárske štúdiá už dokončujú práce na viacerých veľkých projektoch, ktoré nepochybne potešia každého, kto má doma PC, Xbox alebo PlayStation. Na množstvo ťahákov sa navyše môžeme tešiť už v prvej polovici roka!