Hosťom posledného recitálu Organových koncertov bude László Deák

09.05.2013 14:24 | Tlačové správy | RTVS

Milovníkov organovej hudby pozývame na posledný recitál 16. ročníka cyklu Organových koncertov pod pyramídou.

Koncert sa uskutoční 19. mája o 10.30 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo a v priamom prenose ho odvysiela Rádio Devín. Protagonistom nedeľného organového matiné bude maďarský interpret László Deák, ktorý ponúkne prevažne diela francúzskej a maďarskej organovej literatúry. Zaznejú kompozície Tournemira, Kolossa, Duprého, Szabóa, Bojtára, Gárdonyiho a ďalších.

László Deák začal študovať hru na organe u Istvána Barótiho. V štúdiách pokračoval na Univerzite Franza Liszta v Budapešti v triede Ferenca Gergelya. Diplom získal v roku 1991. O rok neskôr sa stal absolventom aj v odbore hra na klavíri. V klavírnych štúdiách ho viedol Jenő Jandó. Po absolutóriu si svoje schopnosti v hre na organe zdokonaľoval na Conservatoire Perfectionnement v Paríži pod vedením Marie-Louise Langlaisovej. Od roku 1991 je pedagógom hry na organe na Strednej odbornej hudobnej škole sv. Štefana v Budapešti a od roku 2002 organistom františkánskeho kostola v Pešti.

Lászlo Deák získal ocenenia na viacerých hudobných súťažiach: 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži Franza Liszta v Budapešti (1993), 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Chartres (1994), 3. cenu a Zvláštnu cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Pretórii (Juhoafrická republika, r. 1998). V roku 1999 sa stal víťazom dvoch medzinárodných súťaží vo Francúzsku: Organovej súťaže Andrého Marchala v Biarritzi a Medzinárodnej organovej súťaže mesta Paríž, na ktorej ho odmenili aj Zvláštnou cenou. Okrem Maďarska vystupoval v mnohých štátoch Európy (Rakúsko, Slovensko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Luxembursko, Taliansko, Fínsko, Bulharsko, Rumunsko). Lászlo Deák účinkoval na hudobnom festivale Budapeštianska jar a na viacerých renomovaných organových festivaloch (Chartres, Bourges, Auxerre, Roquevaire, Bordeaux, Ravenna). S jeho menom sú spojené premiéry skladieb viacerých francúzskych autorov v Maďarsku.

Lászlo Deák sa slovenským priaznivcom predstaví vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo v rámci posledného recitálu 16. ročníka Organových koncertov pod pyramídou. Nenechajte si ujsť koncert naživo v nedeľu 19. mája od 10.30 hod. Koncert v priamom prenose odvysiela Rádio Devín.

Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

1. Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

Americký seriál Priatelia patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia.

Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

2. Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

Niektoré štúdie uvádzajú, že na internete je závislá až polovica tínedžerov. Na sociálnych sieťach sú závislí aj dospelí.

Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

3. Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

Medzi najväčších favoritov tohtoročných amerických televíznych cien Emmy patria kandidáti z produkcie televízneho velikána HBO - fantasy seriál Hra o tróny alebo miniséria Černobyľ o havárii jadrovej elektrárne v roku 1986.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

4. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

5. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".

6. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

7. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

8. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

9. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

10. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.