V tretine sporov sa operátori a užívatelia mimosúdne dohodli

09.05.2013 14:25 | Tlačové správy | TU SR

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR) v roku 2012 mimosúdne vyriešil 117 sporov medzi telekomunikačnými operátormi a užívateľmi služieb.

Tretina sporov bola mimosúdne urovnaná a riešenie troch sporov bolo ukončené na pokyn užívateľa služby, ktorý pôvodne návrh na mimosúdne riešenie sporu predložil. Ak si uvedomíme, že TÚ SR pri mimosúdnom riešení sporov nemá rozhodovaciu právomoc, je to výborný výsledok. TÚ SR však pripomína, že dôležitá je prevencia, aby sa užívatelia služieb v dôsledku nevedomosti nedostávali do zbytočných sporov s telekomunikačnými operátormi.
Počet mimosúdne vyriešených sporov neodráža počet reklamácií, ktoré si užívatelia uplatnili u operátorov, ale len počet pokračujúcich sporov aj po vybavení reklamácie, ktoré mimosúdne vyriešil TÚ SR. Ďalšie pokračujúce spory mohli riešiť aj priamo súdy. Mimosúdne riešenie sporu nie je podmienkou na riešenie sporu súdnou cestou.
TÚ SR ďalších 44 sporov odložil ad acta. Dôvodom odloženia sporov boli neúplne zaslané podania a účastníci neakceptovali výzvu TÚ SR na doplnenie zaslaných podkladov. Ďalším dôvodom bolo, že návrhy na začatie mimosúdneho sporu užívateľ služby predložil viac ako po 45-tich dňoch odo dňa doručenia vybavenia reklamácie, kedy sa spory stali podľa zákona neriešiteľnými.
TÚ SR mimosúdne riešil spory medzi telekomunikačnými operátormi a užívateľmi služieb, ktoré sa týkali najmä správnosti úhrady a kvality elektronických komunikačných služieb. Mimosúdnemu riešeniu sporu predchádzala reklamácia, ktorú si užívateľ uplatnil u operátora a nesúhlasil s výsledkom reklamácie alebo so spôsobom jej vybavenia.
Podľa zákona o elektronických komunikáciách návrh na začatie mimosúdneho riešenia sporu obsahuje: a) meno, priezvisko a elektronickú alebo poštovú adresu účastníka (t.j. užívateľa služby), b) názov a sídlo podniku (t.j. telekomunikačného operátora), c) predmet sporu, d) odôvodnenie nespokojnosti s výsledkami reklamácie, e) návrh riešenia sporu. Návrh na začatie mimosúdneho riešenia sporu predloží účastník bezodkladne, najneskôr do 45 dní od doručenia vybavenia reklamácie. Účastník a podnik môžu navrhovať dôkazy a ich doplnenie, predkladať podklady potrebné na vecné posúdenie sporu. Úrad predložený spor rieši nestranne s cieľom jeho urovnania. Lehota na ukončenie mimosúdneho riešenia sporu je 60 dní od podania úplného návrhu, v zložitých prípadoch 90 dní od podania úplného návrhu. TÚ SR nenahrádza činnosť súdu, t.j. nevydáva rozhodnutie. Výsledkom úspešného vyriešenia sporu je uzavretie písomnej dohody, ktorá je záväzná pre obe strany sporu.

Spevák zažaloval Trumpovu kampaň za používanie jeho piesní (VIDEO)

Kanadský hudobník Neil Young podal na americkom súde sťažnosť na volebnú kampaň prezidenta Donalda Trumpa za to, že prezident na svojich mítingoch opakovane používa Youngovu hudbu. Podľa kanadského rockera Trumpova kampaň porušuje autorské práva, pretože Young s takým využitím svojich piesní nesúhlasil. Informovala o tom dnes BBC, podľa ktorej sa k tomu tím Trumpovej kampane zatiaľ nevyjadril.

V Španielsku nabádajú k noseniu rúšok reklamným spotom s kremačnou pecou (VIDEO)

Rozruch vyvolal v Španielsku televízny spot, v ktorom vedenie madridského regiónu nabáda najmä mladých ľudí k noseniu rúšok. Práve madridský región patril medzi najviac postihnuté pandémiou koronavírusu.

Čína hrozí odvetou USA kvôli problémom s vízami čínskych novinárov

Čína dnes pohrozila odvetou, ak americká vláda bude pokračovať podľa Pekingu v nepriateľskom rokovaní proti čínskym novinárom v USA.

Čína reaguje na snahy USA obmedziť TikTok

Čína nemieni akceptovať, aby Spojené štáty ukradli akúkoľvek čínsku technologickú firmu a je pripravená zakročiť aj vo veci čínskej firmy ByteDance a jej aplikácie TikTok. Napísal to dnes čínsky denník China Daily, ktorý patrí čínskej komunistickej strane.

Vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka nečakane presunuli

Viac ako pol roka od začatia najsledovanejšieho procesu v novodobých dejinách Slovenska má súd v stredu vyniesť rozsudky nad trojicou obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Na ministerstvo k Remišovej nastúpil niekdajší moderátor O 5 minút 12

Novým riaditeľom odboru komunikácie na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie je od začiatku augusta Michal Dyttert.

Social Awards Slovakia: TOP 9 influencerov, vlogerov a stránok slovenského internetu sú známe (FOTO)

Anketa Social Awards Slovakia, v ktorom sa hľadajú TOP influenceri, vlogeri či stránky slovenského internetu, pokračuje druhým kolom.

RTVS má nového člena vedenia, ktorý nahradil Mareka Ťapáka

Na post televízneho programového riaditeľa RTVS 1. augusta nastúpil divadelný a filmový režisér Anton Šulík.

V Mexiku bol zavraždený štvrtý novinár od začiatku roka

V Mexiku bol v nedeľu zavraždený už štvrtý novinár od začiatku roka. Pablo Morrugares riadil spravodajský web PM Noticias. Zavraždený bol spolu s policajným telesným strážcom v meste Iguala v juhozápadnom mexickom štáte Guerrero, informovala dnes agentúra Reuters.

Bývalá novinárka je novou finančnou riaditeľkou Fundraise Capital

Investičná spoločnosť Fundraise Capital má od augusta novú finančnú riaditeľku. Je ňou bývalá banková analytička Slovenskej sporiteľne a niekdajšia redaktorka denníka Pravda Lenka Buchláková.