Všetky dôležité informácie o projekte eKasa

 

 

Finančná správa zavádza projekt online napojenia všetkých pokladníc na portál finančnej správy - eKasa. Je súčasťou opatrení na boj proti daňovým podvodom. Od roku 2012 smelogo projektu eKASA zaviedli už desiatky opatrení z akčných plánov boja proti daňovým podvodom (napr. daňová kobra, Kontrolný výkaz DPH či obmedzenie platieb v hotovosti). Vďaka nim sme znížili daňovú medzeru zo 41% na 26% a do štátnej pokladnice priniesli viac o približne 3,7 mld. eur.

Suma daňovej medzery na DPH v sektoroch HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne), maloobchod a služby je však stále vysoká. Len v roku 2014 dosahovala výšku až 491 miliónov eur. Pre boj proti daňovým podvodom bolo preto nevyhnutné prijať ďalšie opatrenie na ich elimináciu. Od zavedenia eKasy si finančná správa sľubuje zníženie daňovej medzery na DPH v uvedených sektoroch.

Kým doteraz mali podnikatelia možnosť vybrať si napojenie na systémy finančnej správy (v podobe VRP) dobrovoľne, po novom bude online pripojenie na finančnú správu povinné. eKasa je moderné online riešenie s výraznými benefitmi pre podnikateľov.

Z elektronických registračných pokladníc (ERP) sa stanú online registračné pokladnice (ORP). Podnikateľom sa však rozšíria možnosti: pokladnicou bude môcť byť nielen klasická ERP, ale aj tablet, mobil, počítač či VRP. Od 1. apríla 2019 sa musia k systému pripojiť všetky novovzniknuté prevádzky a nové pokladnice, všetky ostatné subjekty postupne od 1. apríla 2019 do 30. júna 2019. Od 1. júla 2019 musia byť na systém eKasa celoplošne napojení všetci podnikatelia.

Všetky informácie pre výrobcov.
Všetky informácie pre podnikateľov.
Všetky informácie o Virtuálnej registračnej pokladnici.
Všetky informácie o používaní registračných pokladníc.