Platy v školstve neporástli všetkým zamestnancom. Niektorým naopak hrozí ich zníženie

25.02.2019 12:10 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Napriek veľkolepému ohlasovaniu zvyšovania platov v školstve, mzdy po 1. januári 2019 nenarástli všetkým zamestnancom. Niektorí zástupcovia samosprávy ich zamestnancom prerozdelili tak, že im priznajú iba základný plat a znížia alebo odoberú osobný príplatok, aj keď na to nie je žiadny dôvod. Reálne tak zamestnanci v školstve môžu dostať ešte menej, ako mali pred avizovaným zvyšovaním miezd, ktoré neustále opakovala ministerka Martina Lubyová.

Tieňový minister školstva za hnutie OĽANO Miroslav Sopko upozorňuje, že vôbec nejde o nový jav a aj v minulosti sa pri zvyšovaní platových tabuliek opakovalo takéto nemorálne jednanie. „Takéto praktiky jednoznačne odsudzujem. Obzvlášť preto, lebo osobný príplatok slúži na ocenenie osobných schopností, dosahovaných pracovných výsledkov alebo za vykonávanie práce nad rámec pracovných povinností. Je to dôležitý motivačný nástroj, ktorý je kľúčom k často opakovanej mantre o zvyšovaní kvality našich škôl,“ vyjadril sa Sopko, ktorý tiež nevidí riešenie v pokračovaní sporu medzi odborármi a predstaviteľmi ZMOS-u o tom, kto pochybil. „Nikdy nemôžeme vylúčiť ani zlyhanie jednotlivcov, ktoré ak sa prehliadnu, môžu sa vyvinúť do systémových zlyhaní. Podstatou tohto javu je totiž neustály, no legitímny boj o zvyšovanie platových taríf, v ktorých stále zaostávame za vyspelými krajinami sveta. Riešením ale nie je hádzanie celej zodpovednosti zo štátu na samosprávu, ktorá by to mala „vykryť“ z rastúceho výnosu podielových daní,“ pokračoval M. Sopko.

Riešením je podľa Sopka zabezpečenie rastu celkového objemu mzdových prostriedkov, teda zvýšenie prítoku skutočných peňazí do rozpočtov škôl. „Nestačí si zabezpečiť väčšie a kvalitnejšie auto, pokiaľ nemáme na palivo. Pri normatívnom spôsobe financovania by mala vláda zabezpečiť, aby sa pri jeho stanovení počítalo s prostriedkami na osobné príplatky najmenej v priemernej výške 25% tarifných platov,“ dodáva Sopko s tým, že pohyblivé zložky platu musia byť vnímané ako nevyhnutný nástroj k zvyšovaniu motivácie a profesionality, teda aj k rastu kvality odvedenej práce.

1. Apple predstavil veľké novinky: novú TV aj spravodajskú službu a kreditnú kartu (VIDEO)

Americká spoločnosť Apple dnes predstavila detaily svojej novej spravodajskej predplatiteľskej služby Apple News Plus, hernej predplatiteľskej služby Apple Arcade a nové kreditné karty. Spoločnosť tiež plánuje spustiť novú videoslužbu, ktorá by mala konkurovať Netflix, Amazonu a káblovej televízii.

Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

2. Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

Ján Kuciak možno nie je jediný novinár, ktorý sa stal obeťou vraždiaceho komanda Mariana Kočnera.

Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

3. Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje aj TV Markíza a českú TV Nova, začala revíziu strategických možností, vrátane prípadného predaja spoločnosti.

Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

4. Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

Haščák pre Aktuality.sk: Penta v roku 2017 takmer kúpila Markízu

Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

5. Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

Európsky parlament sa dnes večer bude zaoberať správou skupiny europoslancov, ktorá vlani navštívila Slovensko kvôli vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

6. Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná.

Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

7. Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

Polícia SR pripravila rozhovor o očkovaní a hoaxoch pri téme očkovania s doktorom Mariánom Jánošom.

Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

8. Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, mesiace predtým platil sledovanie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený novinár.

Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

9. Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

Bývalý siskár a komentátor denníka SME a ďalších médií Peter Tóth prišiel dnes vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Nitre.

Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

10. Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

Pred 30-timi rokmi sme spoznali internet tak, ako funguje doteraz. Za úplne prvou webovou stránkou stál britský inžinier Tim Berners-Lee a na adrese info.cern.ch ju nájdete aj dnes.