Zábavný turecký kanál Flash TV končí kvôli tlaku vlády

Turecký zábavný kanál Flash TV oznámil, že kvôli "neznesiteľnému" politickému a finančnému tlaku vlády končí vysielanie. Informovala o tom agentúra Reuters. Jeden z prvých tureckých súkromných kanálov vysielal od roku 1992. Tlak vlády sa podľa Flash TV prejavoval mimo iného obmedzovaním reklamy. Turecká vláda sa k veci zatiaľ nevyjadrila.

"Kvôli neznesiteľnému tlaku, ktorý už dlho zakúšame, sa na nejakú dobu odmlčíme. Neoprávnený administratívny, politický a finančný tlak zo strany vlády už nemôžeme tolerovať," uviedol kanál vo vyhlásení.

Flash TV tvrdia, že stanica sa v hľadáčiku vlády ocitla pre svoju nestrannosť. Kanál preslávil niekoľkohodinovými hudobnými programami, vysielaním tradičných tancov a zoznamiek.

Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zavrela už vyše 150 médií, často s odôvodnením, že mali napojenie na organizáciu, ktorá podľa vlády stojí za pokusom časti armády o puč z leta 2016.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) Turecko v rebríčku slobody tlače umiestnilo za rok 2018 až na 157. miesto zo 180 hodnotených štátov. Odhaduje, že 90 percent tureckých novín je provládnych.

"Turecko je opäť najväčším väzením profesionálnych novinárov na svete. Žurnalisti trávia viac ako rok vo väzení, než sú súdení, a dlhé tresty sa stávajú novou normou," hodnotí RSF na svojom webe Erdoganove ťaženie proti médiám.