Nová zmluva pre Bonul - ceny 4krát vyššie ako v predchádzajúcej zmluve

08.03.2019 10:21 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO upozorňuje, že zatiaľ čo štát zruší kvôli diskriminačným podmienkam jeden tender, obratom podpíše pre firmu BONUL ďalšiu lukratívnu zákazku. Zároveň upozorňuje na nezrovnalosti v cenách Bonulu, ktoré sú niekoľkonásobne vyššie, ako ceny zazmluvnené v predchádzajúcom tendri za podobnú službu.

Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil rozhodnutie o zrušení podozrivého tendra Štátnych hmotných rezerv, ktorý svojimi podmienkami dával šancu uspieť hlavne SBS Bonul. Remišová však zároveň tvrdí, že tým zvláštny biznis štátu s firmou spájanou so stranou Smer nekončí a dokonca pokračuje za veľmi podozrivých podmienok.

Minulý rok totiž médiá priniesli správu, že Sociálna poisťovňa dostala od Úradu pre verejné obstarávanie najvyššiu možnú pokutu práve za biznis so spoločnosťou Bonul s.r.o. Podľa ÚVO vtedajší šéf poisťovne a dnes poslanec Smeru Muňko porušil zákon a súťaž podľa ÚVO „neumožňovala čestnú a otvorenú hospodársku súťaž". Zmluva zahŕňala okrem iného aj zabezpečenie prepravy peňažných hotovostí. Koncom januára 2019 priniesli médiá správu o tom, že Bonul od kontroverznej zmluvy odstúpil, pričom sa špekulovalo, že zmluva nemusela byť pre firmu už dostatočne rentabilná.

Remišová v tejto súvislosti hovorí o ďalších závažných zisteniach a zmluvách, ktoré boli podpísané pred pár dňami. „Sociálna poisťovňa následne v priebehu decembra 2018 vyhlásila verejné obstarávanie, tentokrát na samostatnú zákazku na zabezpečenie prepravy peňažných hotovostí. Zákazku poisťovňa rozdelila na tri časti. Pred pár dňami boli zverejnené tri zmluvy, všetky tri so spoločnosťou Bonul v hodnote 543 628,80 €, 543 628,80 € a 501 811,20 €. Zmluvy majú platiť tri roky. Kým ale zrušená zmluva z roku 2016 uvádza cenu za prepravu vo výške 13,20 eur, nové zmluvy s Bonulom už uvádzajú cenu 52,80 eur. Oproti zmluve z roku 2016 teda hovoríme o sume štyrikrát vyššej, ako bola podľa pôvodnej zmluvy. Navyše, v tomto verejnom obstarávaní firma Bonul súťažila ako jediná."

Remišová ďalej hovorí, že je absurdné, ak Sociálna poisťovňa najprv dostane najvyššiu možnú pokutu za neférovú súťaž v súvislosti s firmou spájanou so stranou Smer, pričom firma od zmluvy odstúpi, keď jej to zrazu vyhovuje. „Je však absolútne neprijateľné, ak tá istá spoločnosť následne v novej súťaži vysúťaží cenu, ktorá je štyrikrát vyššia ako predošlá sadzba," dodáva Remišová.

„Vláda Petra Pellegriniho sa už ani netvári, že ide o zmenu v riadení štátu. Naďalej udržiava systém nastavený Robertom Ficom. Systém, kde na rôznych tendroch a predražených zákazkách vyhrávajú tí istí ľudia a obohacujú sa tie isté firmy," uzavrela Remišová a uviedla, že v súvislosti s uvedenou súťažou dá podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.