Nová zmluva pre Bonul - ceny 4krát vyššie ako v predchádzajúcej zmluve

08.03.2019 10:21 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO upozorňuje, že zatiaľ čo štát zruší kvôli diskriminačným podmienkam jeden tender, obratom podpíše pre firmu BONUL ďalšiu lukratívnu zákazku. Zároveň upozorňuje na nezrovnalosti v cenách Bonulu, ktoré sú niekoľkonásobne vyššie, ako ceny zazmluvnené v predchádzajúcom tendri za podobnú službu.

Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil rozhodnutie o zrušení podozrivého tendra Štátnych hmotných rezerv, ktorý svojimi podmienkami dával šancu uspieť hlavne SBS Bonul. Remišová však zároveň tvrdí, že tým zvláštny biznis štátu s firmou spájanou so stranou Smer nekončí a dokonca pokračuje za veľmi podozrivých podmienok.

Minulý rok totiž médiá priniesli správu, že Sociálna poisťovňa dostala od Úradu pre verejné obstarávanie najvyššiu možnú pokutu práve za biznis so spoločnosťou Bonul s.r.o. Podľa ÚVO vtedajší šéf poisťovne a dnes poslanec Smeru Muňko porušil zákon a súťaž podľa ÚVO „neumožňovala čestnú a otvorenú hospodársku súťaž". Zmluva zahŕňala okrem iného aj zabezpečenie prepravy peňažných hotovostí. Koncom januára 2019 priniesli médiá správu o tom, že Bonul od kontroverznej zmluvy odstúpil, pričom sa špekulovalo, že zmluva nemusela byť pre firmu už dostatočne rentabilná.

Remišová v tejto súvislosti hovorí o ďalších závažných zisteniach a zmluvách, ktoré boli podpísané pred pár dňami. „Sociálna poisťovňa následne v priebehu decembra 2018 vyhlásila verejné obstarávanie, tentokrát na samostatnú zákazku na zabezpečenie prepravy peňažných hotovostí. Zákazku poisťovňa rozdelila na tri časti. Pred pár dňami boli zverejnené tri zmluvy, všetky tri so spoločnosťou Bonul v hodnote 543 628,80 €, 543 628,80 € a 501 811,20 €. Zmluvy majú platiť tri roky. Kým ale zrušená zmluva z roku 2016 uvádza cenu za prepravu vo výške 13,20 eur, nové zmluvy s Bonulom už uvádzajú cenu 52,80 eur. Oproti zmluve z roku 2016 teda hovoríme o sume štyrikrát vyššej, ako bola podľa pôvodnej zmluvy. Navyše, v tomto verejnom obstarávaní firma Bonul súťažila ako jediná."

Remišová ďalej hovorí, že je absurdné, ak Sociálna poisťovňa najprv dostane najvyššiu možnú pokutu za neférovú súťaž v súvislosti s firmou spájanou so stranou Smer, pričom firma od zmluvy odstúpi, keď jej to zrazu vyhovuje. „Je však absolútne neprijateľné, ak tá istá spoločnosť následne v novej súťaži vysúťaží cenu, ktorá je štyrikrát vyššia ako predošlá sadzba," dodáva Remišová.

„Vláda Petra Pellegriniho sa už ani netvári, že ide o zmenu v riadení štátu. Naďalej udržiava systém nastavený Robertom Ficom. Systém, kde na rôznych tendroch a predražených zákazkách vyhrávajú tí istí ľudia a obohacujú sa tie isté firmy," uzavrela Remišová a uviedla, že v súvislosti s uvedenou súťažou dá podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

1. Apple predstavil veľké novinky: novú TV aj spravodajskú službu a kreditnú kartu (VIDEO)

Americká spoločnosť Apple dnes predstavila detaily svojej novej spravodajskej predplatiteľskej služby Apple News Plus, hernej predplatiteľskej služby Apple Arcade a nové kreditné karty. Spoločnosť tiež plánuje spustiť novú videoslužbu, ktorá by mala konkurovať Netflix, Amazonu a káblovej televízii.

Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

2. Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

Ján Kuciak možno nie je jediný novinár, ktorý sa stal obeťou vraždiaceho komanda Mariana Kočnera.

Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

3. Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje aj TV Markíza a českú TV Nova, začala revíziu strategických možností, vrátane prípadného predaja spoločnosti.

Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

4. Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

Haščák pre Aktuality.sk: Penta v roku 2017 takmer kúpila Markízu

Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

5. Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

Európsky parlament sa dnes večer bude zaoberať správou skupiny europoslancov, ktorá vlani navštívila Slovensko kvôli vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

6. Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná.

Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

7. Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

Polícia SR pripravila rozhovor o očkovaní a hoaxoch pri téme očkovania s doktorom Mariánom Jánošom.

Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

8. Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, mesiace predtým platil sledovanie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený novinár.

Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

9. Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

Bývalý siskár a komentátor denníka SME a ďalších médií Peter Tóth prišiel dnes vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Nitre.

Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

10. Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

Pred 30-timi rokmi sme spoznali internet tak, ako funguje doteraz. Za úplne prvou webovou stránkou stál britský inžinier Tim Berners-Lee a na adrese info.cern.ch ju nájdete aj dnes.