Pozor na podvodníkov! Vydávajú sa za pracovníkov daňového úradu

10.03.2019 16:48 | Tlačové správy | FS

V Nitrianskom kraji nahlásil jeden daňový subjekt finančnej správe podvodníka, ktorý sa vydával za zamestnanca daňového úradu. Na základe telefonického rozhovoru od subjektu požadoval úhradu nedoplatku. Išlo o podvodné konanie, ktoré nemalo s konaním daňového úradu nič spoločné.

Jeden daňový subjekt z Nitrianskeho kraja sa obrátil na finančnú správu pre overenie informácií, ktoré získal v telefonickom rozhovore. Neznáma osoba zo súkromného mobilného čísla telefonicky informovala daňový subjekt, že mu vznikol niekoľkotisícový nedoplatok a tento nedoplatok musí uhradiť na číslo účtu, ktoré mu neznáma osoba nadiktovala. Daňový subjekt si však, veľmi rozumne, overil informácie priamo na daňovom úrade.

Pracovníci daňového úradu informácie o výške nedoplatku preverili. Neboli pravdivé, rovnako klamlivou bola informácia o čísle účtu v komerčnej banke, na ktorý mal byť nedoplatok uhradený.

Finančná správa preto vyzýva všetky daňové subjekty, aby si dali pozor na takéto podvodné konanie. Zamestnanci finančnej správy sa pri telefonickom kontakte s daňovým subjektom vždy náležite predstavia a telefónne číslo, z ktorého zamestnanec volá, je možné overiť priamo v kontaktoch finančnej správy, resp. daňového úradu.

Zamestnanci finančnej správy navyše nikdy nežiadajú telefonicky úhradu finančnej hotovosti na bežný účet vedený v komerčnej banke. Daňové nedoplatky (rovnako ako všetky ostatné daňové povinnosti) sú uhrádzané na účet vedený vždy iba v Štátnej pokladnici, kód 8180. Navyše, číslo účtu vždy obsahuje OÚD (osobný účet daňovníka). Každému daňovému subjektu je totiž pridelené jeho vlastné číslo účtu – tzv. základné číslo účtu (OÚD), ktoré si môže overiť na portáli finančnej správy v časti Elektronické služby.

Daňový dlžník je navyše štandardne informovaný o výške daňového nedoplatku prostredníctvom písomnej výzvy správu dane na zaplatenie daňového nedoplatku, softwarningovej správy doručovanej do elektronickej schránky daňovníka na portáli finančnej správy alebo je písomne predvolaný priamo daňovým exekútorom na daňový úrad. Upozorňujeme tiež, že v prípade, že si daňový subjekt chce overiť výšku svojho nedoplatku, môže tak spraviť priamo na portáli finančnej správy v pravidelne aktualizovanom Zozname daňových dlžníkov, [nové okno] prípadne môže kontaktovať svojho správcu dane.

Finančná správa vyzýva daňové subjekty, aby v žiadnom prípade na podvodné telefonáty nereagovali.

Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

2. Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

Veľa ľudí má nápady za milión dolárov. Sú sebavedomí a veria, že ich nový produkt alebo služba ich spravia bohatými a ich sny sa naplnia. Problém je, že väčšina ľudí nevie, ako zmeniť svoj nápad za milión na skutočný milión dolárov.

Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

3. Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

Polícia podozrieva dvoch mužov z českého Karvinska z krádeží prenosov licencovaných a bežne nedostupných športových súťaží ako futbalová anglická Premier League.

4. .týždeň dementuje nepravdivú informáciu, ktorú o ich editorovi šíria konšpiračné weby

Po prvom kole prezidentských volieb sa prostredníctvom sociálnych sietí začal šíriť status študenta bratislavského gymnázia, ktorý na facebooku vystupuje pod menom Emil Hodál, v ktorom pejoratívne písal o tom, ako Zuzana Čaputová po víťazstve „zatočí“ so svojimi oponentmi.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

5. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

6. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

7. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

8. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

9. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

10. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.