Pozor na podvodníkov! Vydávajú sa za pracovníkov daňového úradu

10.03.2019 16:48 | Tlačové správy | FS

V Nitrianskom kraji nahlásil jeden daňový subjekt finančnej správe podvodníka, ktorý sa vydával za zamestnanca daňového úradu. Na základe telefonického rozhovoru od subjektu požadoval úhradu nedoplatku. Išlo o podvodné konanie, ktoré nemalo s konaním daňového úradu nič spoločné.

Jeden daňový subjekt z Nitrianskeho kraja sa obrátil na finančnú správu pre overenie informácií, ktoré získal v telefonickom rozhovore. Neznáma osoba zo súkromného mobilného čísla telefonicky informovala daňový subjekt, že mu vznikol niekoľkotisícový nedoplatok a tento nedoplatok musí uhradiť na číslo účtu, ktoré mu neznáma osoba nadiktovala. Daňový subjekt si však, veľmi rozumne, overil informácie priamo na daňovom úrade.

Pracovníci daňového úradu informácie o výške nedoplatku preverili. Neboli pravdivé, rovnako klamlivou bola informácia o čísle účtu v komerčnej banke, na ktorý mal byť nedoplatok uhradený.

Finančná správa preto vyzýva všetky daňové subjekty, aby si dali pozor na takéto podvodné konanie. Zamestnanci finančnej správy sa pri telefonickom kontakte s daňovým subjektom vždy náležite predstavia a telefónne číslo, z ktorého zamestnanec volá, je možné overiť priamo v kontaktoch finančnej správy, resp. daňového úradu.

Zamestnanci finančnej správy navyše nikdy nežiadajú telefonicky úhradu finančnej hotovosti na bežný účet vedený v komerčnej banke. Daňové nedoplatky (rovnako ako všetky ostatné daňové povinnosti) sú uhrádzané na účet vedený vždy iba v Štátnej pokladnici, kód 8180. Navyše, číslo účtu vždy obsahuje OÚD (osobný účet daňovníka). Každému daňovému subjektu je totiž pridelené jeho vlastné číslo účtu – tzv. základné číslo účtu (OÚD), ktoré si môže overiť na portáli finančnej správy v časti Elektronické služby.

Daňový dlžník je navyše štandardne informovaný o výške daňového nedoplatku prostredníctvom písomnej výzvy správu dane na zaplatenie daňového nedoplatku, softwarningovej správy doručovanej do elektronickej schránky daňovníka na portáli finančnej správy alebo je písomne predvolaný priamo daňovým exekútorom na daňový úrad. Upozorňujeme tiež, že v prípade, že si daňový subjekt chce overiť výšku svojho nedoplatku, môže tak spraviť priamo na portáli finančnej správy v pravidelne aktualizovanom Zozname daňových dlžníkov, [nové okno] prípadne môže kontaktovať svojho správcu dane.

Finančná správa vyzýva daňové subjekty, aby v žiadnom prípade na podvodné telefonáty nereagovali.

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.