Matovič: Arcibiskup Orosch by sa mal za svoje bludy ospravedlniť. Čaputovú budem ako obyčajný kresťan voliť bez najmenších výčitiek

12.03.2019 13:58 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa vo svojej nedeľnej kázni nesprával ako človek, ktorý má viesť ľudí s rešpektom voči ich názoru, ale ako človek, ktorý chce názor ľudí manipulovať. Myslí si to predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ktorý považuje konanie arcibiskupa Oroscha za nezodpovedné.

Predseda Obyčajných reagoval na nedeľnú kázeň Jána Oroscha, v ktorej trnavský arcibiskup veriacich upozorňoval, že ak budú v prezidentských voľbách hlasovať za jednu konkrétnu kandidátku, spáchajú ťažký hriech. Orosch pritom poukazoval na Zuzanu Čaputovú. „Pán arcibiskup by sa mal za svoje bludy ospravedlniť, v tomto prípade podľa mňa konal nad rámec svojho poverenia. Vôbec sa nesprával ako človek, ktorý má viesť svoju cirkev a ľudí s rešpektom voči ich názoru, ale správal sa ako človek, ktorý chce ich názor manipulovať. Považujem to za nezodpovedné konanie, šírenie bludov, a za zastrašovanie kresťanov len preto, že chcú vyjadriť svoj názor,“ uviedol Matovič, ktorého sa slová cirkevnej autority ako praktizujúceho kresťana dotkli. „Nikde v náuke katolíckej cirkvi nie je napísané, že kresťan spácha ťažký hriech tým, že bude voliť kandidáta, ktorý má v dielčej otázke názor, ktorý však nemá šancu ako prezident presadiť, keďže zákony prijíma parlament a nie prezident. V náuke katolíckej cirkvi sa práve že hovorí, že kresťan by mal pri takýchto voľbách vždy posudzovať, či jeho voľba bude umenšovať zlo a maximalizovať dobro. Kresťan by mal svojich kandidátov posudzovať komplexne najmä podľa ich skutkov a nie jedného názoru,“ pokračoval.

Matovič následne upriamil pozornosť na vyjadrenia Zuzany Čaputovej. „S adopciami detí homosexuálmi hlboko nesúhlasím, napriek tomu budem Zuzanu Čaputovú bez najmenších problémov a výčitiek svedomia voliť. Budem totiž posudzovať skutky kandidátov a nie slová,“ povedal Matovič a zdôraznil, že prezident zákony nenavrhuje a ani neprijíma. „Môže mať svoj názor, ale zákony prijíma parlament. Aj keď pani Čaputová má názor, s ktorým hlboko nesúhlasím, neobávam sa toho, pretože v zákonoch nemôže presadiť takúto zmenu,“ povedal.

Matovič zároveň upozornil, že arcibiskup Orosch odsúdil názory jednej kandidátky, no neodsúdil skutky kandidátov, ktoré sú omnoho horšie. „Neodsúdil kandidáta, ktorý toleruje názor, že smrť šesť miliónov Židov je len rozprávka, a že cigánske deti by mali skončiť v plyne, lebo nie sú prínosom pre našu spoločnosť. Neodsúdil ani druhého kandidáta, ktorý ako sudca za komunistov odsúdil katolíckeho kňaza, lebo to od neho komunisti žiadali, za Mečiara devastoval súdnictvo a spravodlivosť a nechal si prideliť odmeny svojimi podriadenými v státisícoch eur. Toleroval pritom, že rodičom detí, ktoré boli obeťami trestných činov sa vyplácalo odškodné v zanedbateľných čiastkach,“ vyjadril sa Matovič, pričom ďalšieho kandidáta, ktorého arcibiskup Orosch nekritizoval, označil za kandidáta mafie. „Maroš Šefčovič ani raz nemal odvahu nijakým spôsobom kritizovať konanie mafiánskej organizácie, ktorá nám tu už jedenásty rok vládne. Neodsúdil ich, nenapomenul, neurobil vôbec nič, aby umenšil zlo a pomohol ľuďom. Preto sú pre mňa skutky týchto troch pánov oveľa závažnejšie, ako jeden dielčí názor Zuzany Čaputovej,“ uzavrel Igor Matovič a dodal: „Ja ako padajúci, hriešny, neautentický a obyčajný kresťan budem voliť Zuzanu Čaputovú, lebo je dobrá žena a bude dobrá prezidentka. Pokiaľ však budem v politike, nikdy nedovolím, aby boli presadené registrované partnerstvá s adopciami detí homosexuálmi, ktoré propaguje jej politická strana.“

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

1. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

2. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

3. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

4. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

5. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

6. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

7. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

8. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

9. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

10. K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

Časopisy ako Vogue v Taliansku, Nemecku a Poľsku, L’Uomo Vogue, Elle v Poľsku a Glamour v Maďarsku vyzývajú na svojich stránkach čitateľov na účasť vo voľbách. Výzvu podporili modelky a modeli a osobnosti sveta módy, vrátane Vanessy Paradis či Joela Kinnamana.