Matovič: Arcibiskup Orosch by sa mal za svoje bludy ospravedlniť. Čaputovú budem ako obyčajný kresťan voliť bez najmenších výčitiek

12.03.2019 13:58 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa vo svojej nedeľnej kázni nesprával ako človek, ktorý má viesť ľudí s rešpektom voči ich názoru, ale ako človek, ktorý chce názor ľudí manipulovať. Myslí si to predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ktorý považuje konanie arcibiskupa Oroscha za nezodpovedné.

Predseda Obyčajných reagoval na nedeľnú kázeň Jána Oroscha, v ktorej trnavský arcibiskup veriacich upozorňoval, že ak budú v prezidentských voľbách hlasovať za jednu konkrétnu kandidátku, spáchajú ťažký hriech. Orosch pritom poukazoval na Zuzanu Čaputovú. „Pán arcibiskup by sa mal za svoje bludy ospravedlniť, v tomto prípade podľa mňa konal nad rámec svojho poverenia. Vôbec sa nesprával ako človek, ktorý má viesť svoju cirkev a ľudí s rešpektom voči ich názoru, ale správal sa ako človek, ktorý chce ich názor manipulovať. Považujem to za nezodpovedné konanie, šírenie bludov, a za zastrašovanie kresťanov len preto, že chcú vyjadriť svoj názor,“ uviedol Matovič, ktorého sa slová cirkevnej autority ako praktizujúceho kresťana dotkli. „Nikde v náuke katolíckej cirkvi nie je napísané, že kresťan spácha ťažký hriech tým, že bude voliť kandidáta, ktorý má v dielčej otázke názor, ktorý však nemá šancu ako prezident presadiť, keďže zákony prijíma parlament a nie prezident. V náuke katolíckej cirkvi sa práve že hovorí, že kresťan by mal pri takýchto voľbách vždy posudzovať, či jeho voľba bude umenšovať zlo a maximalizovať dobro. Kresťan by mal svojich kandidátov posudzovať komplexne najmä podľa ich skutkov a nie jedného názoru,“ pokračoval.

Matovič následne upriamil pozornosť na vyjadrenia Zuzany Čaputovej. „S adopciami detí homosexuálmi hlboko nesúhlasím, napriek tomu budem Zuzanu Čaputovú bez najmenších problémov a výčitiek svedomia voliť. Budem totiž posudzovať skutky kandidátov a nie slová,“ povedal Matovič a zdôraznil, že prezident zákony nenavrhuje a ani neprijíma. „Môže mať svoj názor, ale zákony prijíma parlament. Aj keď pani Čaputová má názor, s ktorým hlboko nesúhlasím, neobávam sa toho, pretože v zákonoch nemôže presadiť takúto zmenu,“ povedal.

Matovič zároveň upozornil, že arcibiskup Orosch odsúdil názory jednej kandidátky, no neodsúdil skutky kandidátov, ktoré sú omnoho horšie. „Neodsúdil kandidáta, ktorý toleruje názor, že smrť šesť miliónov Židov je len rozprávka, a že cigánske deti by mali skončiť v plyne, lebo nie sú prínosom pre našu spoločnosť. Neodsúdil ani druhého kandidáta, ktorý ako sudca za komunistov odsúdil katolíckeho kňaza, lebo to od neho komunisti žiadali, za Mečiara devastoval súdnictvo a spravodlivosť a nechal si prideliť odmeny svojimi podriadenými v státisícoch eur. Toleroval pritom, že rodičom detí, ktoré boli obeťami trestných činov sa vyplácalo odškodné v zanedbateľných čiastkach,“ vyjadril sa Matovič, pričom ďalšieho kandidáta, ktorého arcibiskup Orosch nekritizoval, označil za kandidáta mafie. „Maroš Šefčovič ani raz nemal odvahu nijakým spôsobom kritizovať konanie mafiánskej organizácie, ktorá nám tu už jedenásty rok vládne. Neodsúdil ich, nenapomenul, neurobil vôbec nič, aby umenšil zlo a pomohol ľuďom. Preto sú pre mňa skutky týchto troch pánov oveľa závažnejšie, ako jeden dielčí názor Zuzany Čaputovej,“ uzavrel Igor Matovič a dodal: „Ja ako padajúci, hriešny, neautentický a obyčajný kresťan budem voliť Zuzanu Čaputovú, lebo je dobrá žena a bude dobrá prezidentka. Pokiaľ však budem v politike, nikdy nedovolím, aby boli presadené registrované partnerstvá s adopciami detí homosexuálmi, ktoré propaguje jej politická strana.“

Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

2. Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

Veľa ľudí má nápady za milión dolárov. Sú sebavedomí a veria, že ich nový produkt alebo služba ich spravia bohatými a ich sny sa naplnia. Problém je, že väčšina ľudí nevie, ako zmeniť svoj nápad za milión na skutočný milión dolárov.

Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

3. Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

Polícia podozrieva dvoch mužov z českého Karvinska z krádeží prenosov licencovaných a bežne nedostupných športových súťaží ako futbalová anglická Premier League.

4. .týždeň dementuje nepravdivú informáciu, ktorú o ich editorovi šíria konšpiračné weby

Po prvom kole prezidentských volieb sa prostredníctvom sociálnych sietí začal šíriť status študenta bratislavského gymnázia, ktorý na facebooku vystupuje pod menom Emil Hodál, v ktorom pejoratívne písal o tom, ako Zuzana Čaputová po víťazstve „zatočí“ so svojimi oponentmi.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

5. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

6. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

7. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

8. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

9. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

10. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.