Poštová banka podporí sumou 45-tisíc eur najlepšie projekty vzdelávania finančnej gramotnosti

15.03.2019 13:33 | Tlačové správy | PR

Žiakom chýbajú vedomosti v oblasti financií a učiteľom podmienky na zvyšovanie finančného povedomia. Poštová banka sa preto rozhodla podporiť výučbu finančnej gramotnosti na základných a stredných školách, ktoré si pripravili vlastné projekty na zlepšenie vzdelávania v tejto oblasti. Prispeje na ne sumou 45-tisíc eur.

Posúdiť výhodnosť účtu alebo sporenia, osvojiť si finančné pojmy ako úrok, debetná či kreditná karta, schopnosť vytvoriť si rezervu a správne nakladať so svojimi financiami by mali patriť medzi základné znalosti každého z nás, ale nie je tomu tak. Poštová banka preto v polovici októbra minulého roku vyhlásila grant Nápad pre školy. Uchádzať sa oň mohli základné a stredné školy, pedagógovia a žiaci s projektom na zlepšenie výučby finančnej gramotnosti, ktorá patrí medzi základné zručnosti, potrebné na prežitie v modernom svete. Počas troch mesiacov sa doň prihlásilo takmer 80 škôl.

Zo stredných škôl boli najúspešnejšie Stredná odborná škola v Košiciach, Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave a Spojená škola internátna pre žiakov zo zrakovým postihnutím v Levoči. Spomedzi základných škôl uspeli ZŠ Holubyho v Piešťanoch, ZŠ v Pečovskej Novej Vsi a ZŠ v Partizánskom. Ďalšie dve školy, základná v Pribete a obchodná v Žiline, zase získali najviac hlasov verejnosti a takisto si podelia niekoľko tisíc eur.

Zapojené školy navrhli vyučovanie finančnej gramotnosti prostredníctvom divadelných scénok, rozprávkových postáv, ale aj interaktívnych hier, ktoré budú žiakov sprevádzať svetom peňazí. Inšpiratívna bola i myšlienka založenia podniku v podobe školského klubu a kaviarne v jednom, ktorý by si študenti viedli sami. Zmenu v systéme vzdelávania v našich školách by mohol vyvolať aj projekt interaktívnej peňaženky, ktorú by žiaci spravovali prostredníctvom mobilnej aplikácie a okrem riadenia vlastných financií by sa tak priučili aj základom programovania.

„Herné aktivity, znázorňujúce rôzne finančné situácie v živote človeka, stolná hra, pri ktorej sa žiaci naučia robiť správne finančné rozhodnutia a znášať istú mieru rizika, vytvorenie kuchárskej knihy s presnou kalkuláciou nákladov na každé jedlo a uvedením ekonomickejších alternatív týchto receptov, či cvičné banky, ktoré obohatia vyučovanie zrakovo a telesne postihnutých žiakov, aj to boli nápady škôl, ktoré zaujali porotu,“ vymenúva hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Projekty museli spĺňať viaceré kritériá – využitie netradičných vzdelávacích metód a pomôcok, možnosť zapojiť do projektu čo najväčší počet žiakov a najmä, aby bol projekt udržateľný aj po skončení grantu. Základné a stredné školy sa mohli prihlasovať od 15. októbra 2018 do 15. januára 2019. Banka, spolu so svojou nadáciou a odbornou komisiou, následne vybrala najlepšie projekty. Priestor na hlasovanie však dostala aj široká verejnosť. Školy sa tak mohli zmobilizovať a získať pre svoje nápady čo najviac hlasov aj od rodičov, žiakov a ľudí z okolia. Výsledky hlasovania, ako aj predstavenie projektov, nájdete na stránke www.napadpreskoly.sk.

Dlhodobá podpora kvality vzdelávania

„Z prieskumu Poštovej banky o finančnej gramotnosti Slovákov vyplynulo, že až štyri pätiny mladých nebolo schopných správne vyhodnotiť ani jednoduchú úlohu pri posudzovaní úrokov. Je nesmierne dôležité, aby sa deti naučili narábať s peniazmi, osvojili si základné pojmy a pravidlá sveta financií. Škola má deti naučiť aj praktickému zmýšľaniu, nielen mechanickému rátaniu čísel. Iba tak nám z našich detí vyrastie finančne zrelá spoločnosť, ktorá sa nebude bezhlavo zadlžovať. Som rád, že grant Nápad pre školy umožní aspoň niektorým školám, učiteľom a žiakom pokračovať vo svojej práci a vychovať z našich detí kvalifikovaných a rozhľadených ľudí,“ hovorí riaditeľ Poštovej banky a predseda správnej rady Nadácie PB Andrej Zaťko.

Toto však nie je jediná aktivita banky v rámci podpory finančnej gramotnosti ľudí žijúcich na Slovensku. „V súčasnosti prednášame o tejto problematike na vysokých školách; v spolupráci s Komenského inštitútom sa venujeme vzdelávaniu učiteľov v projekte Na každej škole záleží; učíme rodičov, že na štúdium detí treba myslieť oveľa skôr ako ich pošlú do školy a teraz nás čaká práca s projektmi, ktoré vybrala odborná porota v rámci grantu Nápad pre školy,“ dodáva A. Zaťko.

Poštová banka súhlasí s odporúčaním odborníkov, začať s vyučovaním finančného vzdelávania už v predškolskom veku, najlepšie hravou formou, a preto navštívila aj materské školy s bábkovým predstavením s prvkami finančného vzdelávania. Okrem toho, s TV Rik natočila seriál pre deti – Cesta za pokladom, vďaka ktorému sa veselou formou učia ako funguje svet peňazí. „Finančné vzdelávanie je otázka, ktorej sa chceme dlhodobo venovať, rozvíjať ju a podporovať aj ďalšími projektmi. Ide totiž o základný kameň rozumného hospodárenia s peniazmi,“ dodáva L. Žáčková.

Ocenené školy – výber odbornej poroty

ZÁKLADNÉ ŠKOLY:

1. miesto Základná škola Holubyho Piešťany,
projekt: Školská firma VASP – Vyrábam, aby som pomohol

2. miesto Základná škola s materskou školou Pečovská Nová Ves,
projekt: Školská cukráreň

3. miesto Základná škola Partizánske,
projekt: Kde rastú peniaze

STREDNÉ ŠKOLY:
1. miesto Stredná odborná škola Košice,
projekt: VYFIpro – vyrieš finančný problém

2. miesto SOŠ masmediálnych a informačných štúdií Bratislava,
projekt: Školská firma

3. miesto SŠ internátna pre žiakov so zrakovým postihnutím Levoča,
projekt: Najlepšou bankou je náš rozum!

Ocenené školy – hlasovanie verejnosti:

Základná škola Pribeta,
projekt: Naša reklamná agentúra

Obchodná akadémia sv. Tomáša Akvinského Žilina,
projekt: Rozumieme financiám a investíciám?

Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

2. Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

Veľa ľudí má nápady za milión dolárov. Sú sebavedomí a veria, že ich nový produkt alebo služba ich spravia bohatými a ich sny sa naplnia. Problém je, že väčšina ľudí nevie, ako zmeniť svoj nápad za milión na skutočný milión dolárov.

Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

3. Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

Polícia podozrieva dvoch mužov z českého Karvinska z krádeží prenosov licencovaných a bežne nedostupných športových súťaží ako futbalová anglická Premier League.

4. .týždeň dementuje nepravdivú informáciu, ktorú o ich editorovi šíria konšpiračné weby

Po prvom kole prezidentských volieb sa prostredníctvom sociálnych sietí začal šíriť status študenta bratislavského gymnázia, ktorý na facebooku vystupuje pod menom Emil Hodál, v ktorom pejoratívne písal o tom, ako Zuzana Čaputová po víťazstve „zatočí“ so svojimi oponentmi.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

5. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

6. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

7. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

8. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

9. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

10. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.