Vyhlásenie MZV k vyjadreniam predsedu NR SR v relácii TA3 „Téma dňa“

15.03.2019 16:46 | Tlačové správy | MZV

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZSR) považuje za potrebné uviesť, že vo včerajšej diskusnej relácii televízie TA3 „Téma dňa“ sa predseda NR SR Andrej Danko dopustil, pravdepodobne z nevedomosti, viacerých nepresností ohľadne návrhu Dohody o obrannej spolupráci medzi SR ?? a USA

Vzhľadom na uvedené uvádzame fakty k jednotlivým tvrdeniam.
 Tvrdenie: Bilaterálna spolupráca s USA poškodzuje záujmy jednoty EÚ a je podmienená prítomnosťou cudzích vojsk.

Fakt: Nie je to pravda. Spolupráca s USA nie je v rozpore so záujmami a jednotou EÚ. Rovnaké alebo podobné dohody s USA majú uzatvorené takmer všetky krajiny NATO, z nich 20 je aj členskou krajinou EÚ.

Tvrdenie: Zmluva hovorí o ozbrojených silách USA a ich prítomnosti.
Fakt: Prítomnosť cudzích vojsk na území SR nemôže povoliť žiadna bilaterálna zmluva. Takéto rozhodnutie je výlučne v kompetencii vlády a NR SR. Na návrh Ministerstva obrany SR (MO SR) vláda SR a v prípade potreby aj Národná rada SR rozhodujú o tom, či SR chce umožniť prítomnosť cudzích vojsk na svojom území.

Na základe návrhov MO SR vláda už v minulosti rozhodla o tom, že v prvej polovici tohto roka pôsobí na území SR celkovo takmer 1 400 cudzích vojakov, z toho takmer 600 amerických vojakov. V priebehu roku 2018 sa na našom území postupne vystriedalo viac ako 250 amerických vojakov. Národná rada SR v máji 2018 schválila mandát pre 4 amerických vojakov, ktorí na tomto základe pôsobia v Martine spoločne s našimi expertmi.

Tvrdenie: Nech MZVEZ SR ukáže návrh zmluvy.
Fakt: Nemožno zverejniť žiaden návrh, nakoľko neexistuje. Existujú len pracovné verzie, ktoré sú predmetom rokovaní oboch strán. Návrh dohody bude možné zverejniť až potom, keď sa obe strany zhodnú na jej texte. Pripomíname, že MZVEZ SR tieto rokovania neiniciovalo, a bolo oslovené práve Ministerstvom obrany SR, aby viedlo rokovania o tejto dohode v mene vlády SR za účasti viacerých rezortov.

Tvrdenie: Niekto USA sľúbil vec, ktorú politicky nemôže vedieť vybaviť. Narážam na MZVEZ SR a na úradníkov rezortu.
Fakt: Nikto nič nikomu nesľúbil. Aktuálne prebiehajú rokovania medzi slovenskou a americkou stranou aj za úplnej účasti expertov z MO SR. Rokovania o Dohode o obrannej spolupráci vychádzajú z procesu, ktorý začalo MO SR, keď spoločne s USA identifikovalo projekty, ktoré by sa na území SR mohli realizovať.

MZVEZ SR dôsledne a transparentne realizuje program vlády SR, schválený v NR SR, nerobí nič mimo alebo nad rámec tohto programu. Útoky na svoju adresu vníma ako pokus o zmenu geopolitického ukotvenia Slovenska. Takéto pokusy ohrozujú bezpečnosť a prosperitu Slovenska a jeho občanov.

Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

2. Robert Kiyosaki a jeho tipy ako vybudovať silný tím

Veľa ľudí má nápady za milión dolárov. Sú sebavedomí a veria, že ich nový produkt alebo služba ich spravia bohatými a ich sny sa naplnia. Problém je, že väčšina ľudí nevie, ako zmeniť svoj nápad za milión na skutočný milión dolárov.

Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

3. Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

Polícia podozrieva dvoch mužov z českého Karvinska z krádeží prenosov licencovaných a bežne nedostupných športových súťaží ako futbalová anglická Premier League.

4. .týždeň dementuje nepravdivú informáciu, ktorú o ich editorovi šíria konšpiračné weby

Po prvom kole prezidentských volieb sa prostredníctvom sociálnych sietí začal šíriť status študenta bratislavského gymnázia, ktorý na facebooku vystupuje pod menom Emil Hodál, v ktorom pejoratívne písal o tom, ako Zuzana Čaputová po víťazstve „zatočí“ so svojimi oponentmi.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

5. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

6. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

7. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

8. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

9. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

10. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.