Najviac zahraničných Slovákov na druhé kolo volieb priletelo zo zámoria

Na druhé kolo prezidentských volieb priletelo najviac Slovákov z Kanady a Spojených štátov. Medziročný záujem o spiatočné letenky z cudziny do Bratislavy a Viedne v porovnaní s prvým kolom volieb však nenarástol. Vyplýva to zo štatistík cestovnej kancelárie Pelikán, najväčšieho slovenského predajcu leteniek, dovoleniek a víkendových pobytov.

V prezidentských voľbách sa nedá voliť zo zahraničia, čo sa počas prvého volebného víkendu odrazilo aj na extrémne vysokom, až 94-percentnom medziročnom náraste počtu predaných spiatočných leteniek do Bratislavy a Viedne.
Zahraniční Slováci boli ochotní za svoj hlas v prezidentských voľbách zaplatiť často stovky a vo výnimočných prípadoch až tisíce eur. Zdá sa však, že väčšiu časť z nich zaujalo prvé kolo volieb a že svoje finančné a časové možnosti vyčerpali už počas neho.
„V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2018 sme nezaznamenali zvýšený predaj spiatočných leteniek s príletom do Bratislavy či Viedne niekoľko dní pred druhým kolom a návratom do cudziny pár dní po ňom,“ povedal Jozef Rybár, PR Manager cestovnej kancelárie Pelikán, ktorá je najväčším slovenským predajcom leteniek, dovoleniek a víkendových pobytov.

Dominancia Kanady a Spojených štátov

Ako jedno z najpravdepodobnejších vysvetlení uvádza, že značná časť našich solventnejších krajanov žijúcich za hranicami, ktorá si mohla a chcela plánovanú dovolenku na Slovensku spojiť práve s prezidentskými voľbami, tak urobila už počas prvého kola.
Rebríčku krajín, z ktorých sa zahraniční Slováci počas druhého kola volieb vracali domov najčastejšie tentokrát dominujú Kanada a Spojené štáty. Až za nimi nasledujú Švajčiarsko, Španielsko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko či Nemecko.
„Všetky zmienené destinácie sa dajú zaradiť do kategórie štátov, v ktorých veľa Slovákov dlhodobo pracuje alebo žije,“ ozrejmil Rybár. Aj keď tento trend v Pelikánovi zaznamenali už počas prvého kola volieb, dominancia Kanady a USA v druhom kole ich prekvapila.

Drahá dovolenka či občianska povinnosť?

Na popredných priečkach svojej štatistiky opäť očakávali najmä európske krajiny a dôvod je viac než pochopiteľný. Cesta zo Severnej Ameriky na Slovensko a späť je aj napriek klesajúcim cenám leteniek a čoraz častejším výpredajom leteckých spoločností stále považovaná za jednu z tých drahších.
I keď sa cestovanie ako také stáva čoraz lacnejším artiklom, pri zámorských letoch na otočku v presne vymedzenom termíne stále hovoríme o stovkách eur na osobu. Ukazuje sa tak, že pre časť Slovákov ďaleko za našimi hranicami je možnosť vyjadrenia názoru vo voľbe medzi Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom naozaj dôležitá.
„Naše dáta z prvého kola ukázali, že množstvo zahraničných krajanov chce využiť svoju občiansku povinnosť. Čísla z druhého kola zase naznačujú, že minimálne časť z nich vie byť naozaj extrémne motivovaná. V oboch prípadoch aj napriek existujúcim zákonným prekážkam,“ uzavrel Rybár s tým, že možno ide o ďalší signál pre politikov, aby zvážili zavedenie hlasovania zo zahraničia aj pri voľbe prezidenta.