Po Ficových vlakoch zadarmo predstavilo hnutie OĽANO - VLAKY NAČAS!

08.04.2019 15:32 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predstavilo najpoctivejší dopravný program spomedzi všetkých parlamentných strán.

Ako uviedla predsedíčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová, výsledkom viac ako desaťročnej vlády Smeru je kolabujúca doprava. „Takmer denne počúvame o tom, ako sa niekde roztrhne vlak, zhorí rušeň, prípadne nie je vypravených niekoľko spojov, alebo meškajú desiatky minút. Cestujúci čakajú hodiny na zdevastovaných staniciach, popritom vodiči tŕpnu v kolónach napríklad pod Strečnom, pretože ani táto vláda nie je schopná dokončiť jeden z najdôležitejších diaľničných úsekov na Slovensku,“ uviedla.

Ďalší poctivý program hnutia OĽANO s názvom „Spoľahlivá doprava“ je súhrn riešení, ktoré podľa Remišovej „pomôžu k tomu, aby ľudia nevnímali verejnú dopravu ako niečo, čo stále mešká alebo horí, ale ako moderný a najlepší spôsob cestovania do práce, do škôl, či za rodinou. Našim cieľom je, aby bola doprava konečne spoľahlivá,“ dodala poslankyňa.

OĽANO dlhodobo intenzívne upozorňuje na vážne problémy v cestnej aj železničnej doprave. Tieňový minister dopravy Ján Marosz spolu s expertom OĽANO na dopravu Jiřím Kubáčkom poukazovali na kazivosť moderných eurofondových vlakov a kritizovali aj rôzne evidentne predražené nákupy. Upozorňovali na hroziaci kolaps železníc v dôsledku zanedbanej údržby, žiadali zasadanie krízových manažmentov, vyzývali ministra dopravy na vyvodenie zodpovednosti.

Problémy na cestách aj železniciach podľa Marosza stále pretrvávajú. „Výstavba jedného z najdôležitejších diaľničných úsekov stojí. Minister dopravy nezvládol krízové riadenie projektu a spolu s Jánom Počiatkom nesú zodpovednosť za to, že vodiči popod Strečno budú jazdiť ešte niekoľko rokov,“ upriamil Marosz pozornosť na zbabranú výstavbu tunela Višňové a pokračoval: „Teraz sa ukazujú ďalšie škandály nehoráznych rozmerov pri výstavbe bratislavského obchvatu, kde sa podľa všetkého naváža kontaminovaná zemina z bratislavských skládok odpadu, čo môže vážne ohroziť kvalitu pitnej vody a taktiež oddialiť dokončenie bratislavského obchvatu.“

Podľa Jiřího Kubáčka vládne nelichotivá situácia aj na železniciach. „Vlaky horia alebo meškajú, železnice množstvo z nich ani nedokážu vypraviť, lebo stovky rušňov a vagónov je odstavených v depách. Cestujúci si už pomaly zvykajú, že namiesto riadnych rýchlikov jazdia na niektorých tratiach lokálkové motoráčiky. Železničné stanice padajú cestujúcim pomaly na hlavu, trate sú rozbité, autobusy nenadväzujú na vlaky a ľudia prichádzajú neskoro do práce, alebo domov za rodinami,“ uviedol Kubáček a pokračoval spracovanými dátami: „Počet odrieknutých alebo zmeškaných vlakov nad 30 minút rok čo rok stúpa. Kým v roku 2013 bol denný priemer 3 vlaky, v roku 2017 to už bolo takmer 5 vlakov, a za prvé tri mesiace v roku 2019 sa denný priemer vyšplhal na 8.“

Kubáček upozornil aj na zvyšujúce sa množstvo rozbitých železničných tratí. „Medzi rokmi 2012 – 2017 stúpol podiel traťových úsekov hodnotených ako nevyhovujúcich z 23 % celkovej prevádzkovanej dĺžky siete na 27,6 %. Len pre neriešené problémy na koľajniciach meškajú vlaky každý deň viac ako 650 minút,“ povedal.

Medzi priority programu Spoľahlivá doprava patrí dokončenie najdôležitejších diaľničných úsekov a zlepšenie verejnej dopravy. „Do volieb ideme s jasným cieľom, ktorý sa súčasnému ministrovi dopravy nepodarí splniť, a podľa nás je pre cestujúcich dôležitejší ako Ficove vlaky zadarmo. My totiž chceme pre ľudí VLAKY NAČAS! To je to, čo chceme nielen sľúbiť, ale čo od nás môžu ľudia po voľbách aj očakávať,“ vyjadril sa Marosz.

K naplneniu tohto cieľa je podľa Kubáčka potrebné okamžite zlepšiť údržbu vlakov, tratí a ciest. „Rovnako musíme zamedziť masívnemu predražovaniu nákupov tovarov a služieb, a ušetrené prostriedky investujeme do systematickej starostlivosti o vlaky aj koľajnice,“ povedal Kubáček s tým, že za zvlášť podstatné v tejto súvislosti považuje dofinancovanie údržby ciest I. Triedy.

Nevyhnutná je podľa neho vzájomná koordinácia spojov. „Zriadime Národnú dopravnú autoritu, ktorá jednotlivé druhy dopravy zosúladí tak, aby prestupy medzi vlakmi a autobusmi boli pohodlné a zabezpečené aj v prípade krátkych meškaní,“ povedal s tým, že ďalším plánom má byť zriadenie štátneho fondu dopravnej infraštruktúry, ktorý pomôže znížiť aktuálnu vysokú závislosť modernizácie dopravnej infraštruktúry na európskych zdrojoch.

„Je 5 minút po 12-tej. Nielen cestnej, ale aj železničnej doprave hrozí totálny kolaps a toto je náš záchranný plán. Chceme kvalitnú, rýchlu, modernú, jednoducho spoľahlivú dopravu na Slovensku. My budeme samozrejme radi, ak sa pán minister inšpiruje a do konca svojho pôsobenia ešte skúsi čo najviac z našich odborných riešení realizovať,“ povedal J. Marosz.

Kompletnú verziu dopravného programu hnutia OĽANO nájdete na webovej adrese spolahlivadoprava.sk, kde je zverejnený v stručných bodoch. K dispozícii je na stiahnutie aj celá brožúra.

Obyčajní zároveň upozorňujú, že tento dopravný program je otvorený. „To znamená, že s ním ešte prejdeme celé Slovensko. Ideme s ním do regiónov - medzi železničiarov a ľudí a prípadné pripomienky budeme priebežne zapracovávať,“ dodal Marosz.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.

Novým hovorcom SaS je bývalý redaktor Parlamentných listov

Strana Sloboda a solidarita má nového hovorcu.

Výzva osobností parlamentu a vláde: Nedopustíme okliešťovanie ľudských práv a základných demokratických hodnôt

Mnohí verejní činitelia a činiteľky už roky dávajú najavo, že ľudské práva ani svoje zodpovednosti v tejto oblasti neberú vážne. Nedávno väčšina poslancov a poslankýň NR SR s jasne prejaveným dešpektom k ľudským právam odmietla zobrať na vedomie správu verejnej ochrankyne práv, v ktorej informovala o nedostatkoch a potrebe ich nápravy. Hoci „nezobratie na vedomie“ nemá zásadnejšiu právnu relevanciu, odhaľuje podstatnú skutočnosť: porušovanie ústavou garantovaných práv a slobôd pre väčšinu poslancov a poslankýň nič neznamená.