Rady ako si komfortne vybaviť občiansky preukaz či cestovný pas

09.04.2019 20:38 | Tlačové správy | MV

Čakacie doby na oddeleniach dokladov za posledný mesiac výrazne stúpli, stále však majú ďaleko od čakania, ktoré bude musieť absolvovať občan, ak si nechá vybavenie cestovného pasu či občianskeho preukazu na vrchol tzv. pasovej sezóny, ktorá sa už začala prejavovať.

Kým vo februári sa na najvyťaženejšom klientskom centre na Tomášikovej ulici v Bratislave čakalo v priemere 14 minút, dnes je to už 20 minút. Rovnaké je to aj v ostatných krajských mestách. O doklad môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov, napríklad vo väčšine  menších okresných miest sa v týchto dňoch čaká v priemere 5 – 8 minút. V Bratislave odporúčame využiť služby oddelenia dokladov v Ružinove, kde budete čakať oveľa kratšie ako v KC na Tomášikovej ulici.
Pasová sezóna trvá až do konca prázdnin. Ak si teda cestovné doklady začnete vybavovať až cez toto rušné obdobie,  na oddeleniach dokladov či v klientskych centrách budete čakať oveľa dlhšie.

Navštíviť naše pracoviská čo najskôr odporúčame aj tým, ktorí si chcú vybaviť či aktivovať občiansky preukaz, prípadne aj bezplatne požiadať o elektronický podpis.
Naša výzva sa však týka najmä rodičov detí plánujúcich  zahraničnú dovolenku, na ktorú každý maloletý potrebuje vlastný pas. V týchto dňoch žiadosti o doklad pre dieťa prijmú i vybavia bez stresov z čakania.
Cestovný pas by si mal však skontrolovať každý, pretože mnohé krajiny od zahraničných návštevníkov vyžadujú, aby ich cestovné pasy mali platnosť napríklad pol roka pred odchodom z krajiny.

Rady na záver:
• ak vášmu občianskemu preukazu končí platnosť, o nový môžete bezplatne požiadať už 180 dní pred  jej ukončením, vyhotovený občiansky preukaz si môžete nechať doručiť  na ktorékoľvek oddelenie, prípadne za poplatok doručiť kuriérom na akúkoľvek adresu.
• o nový cestovný pas či občiansky preukaz môžete požiadať na ktoromkoľvek  z 84 pracovísk dokladov na Slovensku nezávisle od miesta pobytu.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.