Rady ako si komfortne vybaviť občiansky preukaz či cestovný pas

09.04.2019 20:38 | Tlačové správy | MV

Čakacie doby na oddeleniach dokladov za posledný mesiac výrazne stúpli, stále však majú ďaleko od čakania, ktoré bude musieť absolvovať občan, ak si nechá vybavenie cestovného pasu či občianskeho preukazu na vrchol tzv. pasovej sezóny, ktorá sa už začala prejavovať.

Kým vo februári sa na najvyťaženejšom klientskom centre na Tomášikovej ulici v Bratislave čakalo v priemere 14 minút, dnes je to už 20 minút. Rovnaké je to aj v ostatných krajských mestách. O doklad môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov, napríklad vo väčšine  menších okresných miest sa v týchto dňoch čaká v priemere 5 – 8 minút. V Bratislave odporúčame využiť služby oddelenia dokladov v Ružinove, kde budete čakať oveľa kratšie ako v KC na Tomášikovej ulici.
Pasová sezóna trvá až do konca prázdnin. Ak si teda cestovné doklady začnete vybavovať až cez toto rušné obdobie,  na oddeleniach dokladov či v klientskych centrách budete čakať oveľa dlhšie.

Navštíviť naše pracoviská čo najskôr odporúčame aj tým, ktorí si chcú vybaviť či aktivovať občiansky preukaz, prípadne aj bezplatne požiadať o elektronický podpis.
Naša výzva sa však týka najmä rodičov detí plánujúcich  zahraničnú dovolenku, na ktorú každý maloletý potrebuje vlastný pas. V týchto dňoch žiadosti o doklad pre dieťa prijmú i vybavia bez stresov z čakania.
Cestovný pas by si mal však skontrolovať každý, pretože mnohé krajiny od zahraničných návštevníkov vyžadujú, aby ich cestovné pasy mali platnosť napríklad pol roka pred odchodom z krajiny.

Rady na záver:
• ak vášmu občianskemu preukazu končí platnosť, o nový môžete bezplatne požiadať už 180 dní pred  jej ukončením, vyhotovený občiansky preukaz si môžete nechať doručiť  na ktorékoľvek oddelenie, prípadne za poplatok doručiť kuriérom na akúkoľvek adresu.
• o nový cestovný pas či občiansky preukaz môžete požiadať na ktoromkoľvek  z 84 pracovísk dokladov na Slovensku nezávisle od miesta pobytu.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

1. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

2. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

3. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

4. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

6. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

7. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.

Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

8. Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

Najmenej 33 ľudí zahynulo pri požiari v známom japonskom štúdiu animovaného filmu Kyoto Animation Studio v japonskom Kjóte.

Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

9. Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

Spoločnosť Orange štartuje novú PR kampaň s názvom Rodinné LOVEstories.

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

10. Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.