Rady ako si komfortne vybaviť občiansky preukaz či cestovný pas

09.04.2019 20:38 | Tlačové správy | MV

Čakacie doby na oddeleniach dokladov za posledný mesiac výrazne stúpli, stále však majú ďaleko od čakania, ktoré bude musieť absolvovať občan, ak si nechá vybavenie cestovného pasu či občianskeho preukazu na vrchol tzv. pasovej sezóny, ktorá sa už začala prejavovať.

Kým vo februári sa na najvyťaženejšom klientskom centre na Tomášikovej ulici v Bratislave čakalo v priemere 14 minút, dnes je to už 20 minút. Rovnaké je to aj v ostatných krajských mestách. O doklad môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov, napríklad vo väčšine  menších okresných miest sa v týchto dňoch čaká v priemere 5 – 8 minút. V Bratislave odporúčame využiť služby oddelenia dokladov v Ružinove, kde budete čakať oveľa kratšie ako v KC na Tomášikovej ulici.
Pasová sezóna trvá až do konca prázdnin. Ak si teda cestovné doklady začnete vybavovať až cez toto rušné obdobie,  na oddeleniach dokladov či v klientskych centrách budete čakať oveľa dlhšie.

Navštíviť naše pracoviská čo najskôr odporúčame aj tým, ktorí si chcú vybaviť či aktivovať občiansky preukaz, prípadne aj bezplatne požiadať o elektronický podpis.
Naša výzva sa však týka najmä rodičov detí plánujúcich  zahraničnú dovolenku, na ktorú každý maloletý potrebuje vlastný pas. V týchto dňoch žiadosti o doklad pre dieťa prijmú i vybavia bez stresov z čakania.
Cestovný pas by si mal však skontrolovať každý, pretože mnohé krajiny od zahraničných návštevníkov vyžadujú, aby ich cestovné pasy mali platnosť napríklad pol roka pred odchodom z krajiny.

Rady na záver:
• ak vášmu občianskemu preukazu končí platnosť, o nový môžete bezplatne požiadať už 180 dní pred  jej ukončením, vyhotovený občiansky preukaz si môžete nechať doručiť  na ktorékoľvek oddelenie, prípadne za poplatok doručiť kuriérom na akúkoľvek adresu.
• o nový cestovný pas či občiansky preukaz môžete požiadať na ktoromkoľvek  z 84 pracovísk dokladov na Slovensku nezávisle od miesta pobytu.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.