Rady ako si komfortne vybaviť občiansky preukaz či cestovný pas

09.04.2019 20:38 | Tlačové správy | MV

Čakacie doby na oddeleniach dokladov za posledný mesiac výrazne stúpli, stále však majú ďaleko od čakania, ktoré bude musieť absolvovať občan, ak si nechá vybavenie cestovného pasu či občianskeho preukazu na vrchol tzv. pasovej sezóny, ktorá sa už začala prejavovať.

Kým vo februári sa na najvyťaženejšom klientskom centre na Tomášikovej ulici v Bratislave čakalo v priemere 14 minút, dnes je to už 20 minút. Rovnaké je to aj v ostatných krajských mestách. O doklad môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov, napríklad vo väčšine  menších okresných miest sa v týchto dňoch čaká v priemere 5 – 8 minút. V Bratislave odporúčame využiť služby oddelenia dokladov v Ružinove, kde budete čakať oveľa kratšie ako v KC na Tomášikovej ulici.
Pasová sezóna trvá až do konca prázdnin. Ak si teda cestovné doklady začnete vybavovať až cez toto rušné obdobie,  na oddeleniach dokladov či v klientskych centrách budete čakať oveľa dlhšie.

Navštíviť naše pracoviská čo najskôr odporúčame aj tým, ktorí si chcú vybaviť či aktivovať občiansky preukaz, prípadne aj bezplatne požiadať o elektronický podpis.
Naša výzva sa však týka najmä rodičov detí plánujúcich  zahraničnú dovolenku, na ktorú každý maloletý potrebuje vlastný pas. V týchto dňoch žiadosti o doklad pre dieťa prijmú i vybavia bez stresov z čakania.
Cestovný pas by si mal však skontrolovať každý, pretože mnohé krajiny od zahraničných návštevníkov vyžadujú, aby ich cestovné pasy mali platnosť napríklad pol roka pred odchodom z krajiny.

Rady na záver:
• ak vášmu občianskemu preukazu končí platnosť, o nový môžete bezplatne požiadať už 180 dní pred  jej ukončením, vyhotovený občiansky preukaz si môžete nechať doručiť  na ktorékoľvek oddelenie, prípadne za poplatok doručiť kuriérom na akúkoľvek adresu.
• o nový cestovný pas či občiansky preukaz môžete požiadať na ktoromkoľvek  z 84 pracovísk dokladov na Slovensku nezávisle od miesta pobytu.

Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ

1. Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ

Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spúšťajú spoločnú akciu - roadshow s názvom "Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ".

Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok

2. Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok

Internetový gigant Facebook v prvom štvrťroku tohto roka celosvetovo zrušil mnoho falošných užívateľských účtov a celkom osem koordinovaných sietí s pôvodom napríklad v Severnom Macedónsku, Kosove či v Rusku.

Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať!

3. Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať!

Prezident Andrej Kiska dnes zverejnil stanovisko, v ktorom reagoval na informácie o tom, ako dal Marian Kočner sledovať viacerých známych novinárov a ich rodiny.

Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

4. Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

Na sociálnych sieťach známych influencerov a youtuberov pribudli neobvyklé videá, fotky a statusy, v ktorých známe tváre nepromujú žuvačky, nápoje, či aplikácie, ale mladým vysvetľujú, prečo je dôležité ísť k eurovoľbám.

K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

5. K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

K zodpovednosti za vraždu novinárky Lýry McKeeovej pri nepokojoch v severoírskom meste Londonderry sa dnes prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA.

6. PRIESKUM: Zverejnili poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia mandátov v budúcom Európskom parlamente

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

7. MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

Spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je oficiálnym partnerom MS v hokeji 2019, prichádza s novou imidžovou kampaňou. Odohráva sa v prostredí bratislavskej školy, kde vládne šikana. Deťom pri nej pomáha súdržnosť a vzájomná pomoc, ktoré poznajú zo športu.

Kniha, ktorá letí už desaťročia

8. Kniha, ktorá letí už desaťročia

Jeden z najpopulárnejších amerických povojnových románov. Klasika modernej literatúry, ktorú si treba prečítať. Román Kto chytá v žite je svetový fenomén. Salinger ho napísal ešte v roku 1951, no odvtedy ho preložili do takmer všetkých svetových jazykov. Každý rok sa z neho predá okolo 250 000 výtlačkov a doteraz sa predalo 65 miliónov kníh.

Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

9. Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

Bulharský súd dnes poslal na 30 rokov za mreže vraha novinárky Viktorie Marinovovej.

Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

10. Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ filmovej hudby Martin Böttcher, oznámila dnes agentúre DPA jeho dcéra Betsy Schlüterová. Skladateľ zomrel v noci z piatka na sobotu.