Rady ako si komfortne vybaviť občiansky preukaz či cestovný pas

09.04.2019 20:38 | Tlačové správy | MV

Čakacie doby na oddeleniach dokladov za posledný mesiac výrazne stúpli, stále však majú ďaleko od čakania, ktoré bude musieť absolvovať občan, ak si nechá vybavenie cestovného pasu či občianskeho preukazu na vrchol tzv. pasovej sezóny, ktorá sa už začala prejavovať.

Kým vo februári sa na najvyťaženejšom klientskom centre na Tomášikovej ulici v Bratislave čakalo v priemere 14 minút, dnes je to už 20 minút. Rovnaké je to aj v ostatných krajských mestách. O doklad môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov, napríklad vo väčšine  menších okresných miest sa v týchto dňoch čaká v priemere 5 – 8 minút. V Bratislave odporúčame využiť služby oddelenia dokladov v Ružinove, kde budete čakať oveľa kratšie ako v KC na Tomášikovej ulici.
Pasová sezóna trvá až do konca prázdnin. Ak si teda cestovné doklady začnete vybavovať až cez toto rušné obdobie,  na oddeleniach dokladov či v klientskych centrách budete čakať oveľa dlhšie.

Navštíviť naše pracoviská čo najskôr odporúčame aj tým, ktorí si chcú vybaviť či aktivovať občiansky preukaz, prípadne aj bezplatne požiadať o elektronický podpis.
Naša výzva sa však týka najmä rodičov detí plánujúcich  zahraničnú dovolenku, na ktorú každý maloletý potrebuje vlastný pas. V týchto dňoch žiadosti o doklad pre dieťa prijmú i vybavia bez stresov z čakania.
Cestovný pas by si mal však skontrolovať každý, pretože mnohé krajiny od zahraničných návštevníkov vyžadujú, aby ich cestovné pasy mali platnosť napríklad pol roka pred odchodom z krajiny.

Rady na záver:
• ak vášmu občianskemu preukazu končí platnosť, o nový môžete bezplatne požiadať už 180 dní pred  jej ukončením, vyhotovený občiansky preukaz si môžete nechať doručiť  na ktorékoľvek oddelenie, prípadne za poplatok doručiť kuriérom na akúkoľvek adresu.
• o nový cestovný pas či občiansky preukaz môžete požiadať na ktoromkoľvek  z 84 pracovísk dokladov na Slovensku nezávisle od miesta pobytu.

Česká televízia čelí v súvislosti s hokejom útokom na svoj web

1. Česká televízia čelí v súvislosti s hokejom útokom na svoj web

Web Českej televízie (ČT) sa dnes stal terčom internetových útokov, ktoré obmedzili jeho funkčnosť.

2. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí spolu s českým vítajú koniec bojov v Game of Thrones

Ministerstvo zahraničných vecí víta ukončenie dlhoročnej občianskej vojny v Západozemí, oznámilo dnes na oficiálnej stránke na facebooku české ministerstvo zahraničných vecí.

DIGI priniesla finále Game of Thrones do kina

3. DIGI priniesla finále Game of Thrones do kina

Neopakovateľná atmosféra jedinečného zážitku na veľkom plátne. Také bolo finále epického seriálu, ktoré priniesla DIGI SLOVAKIA svojim zákazníkom, partnerom a fanúšikom seriálu.

Nadácia Orange už po desiaty raz ocení prácu neziskových organizácií

4. Nadácia Orange už po desiaty raz ocení prácu neziskových organizácií

Pracujú na lepšom Slovensku, pracujú na krajšom svete okolo nás.

Posledný diel Hry o tróny rozhodne, kto zasadne na Železný trón

5. Posledný diel Hry o tróny rozhodne, kto zasadne na Železný trón

Koniec Hry o tróny, kultového fantasy seriálu z produkcie HBO, nastane už tieto dni. Káblová televízia HBO vysiela poslednú šiestu epizódu záverečnej ôsmej série príbehu súperiacich šľachtických rodov na fiktívnom kontinente Západozemí.

6. Začalo sa s natáčaním druhej minisérie Mária Terézia, s novou hlavnou predstaviteľkou

Druhá miniséria Mária Terézia, ktorá je pokračovaním projektu štyroch verejnoprávnych televízií, má za sebou prvú oficiálnu klapku. Filmový štáb minulý týždeň natáčal v Arcibiskupskom zámku a záhradách v Kroměříži. Na druhej sérii spolupracujú RTVS, Česká televízia, rakúska ORF, Beta Film Mníchov, Maya production Praha a MR Film.

Neviete, koho voliť v eurovoľbách? Vyskúšajte volebnú kalkulačku

7. Neviete, koho voliť v eurovoľbách? Vyskúšajte volebnú kalkulačku

Špeciána volebná kalkulčka vám pomôže, ktorý politický subjekt je nabližšie k vašim názorom a hodnotám.

Der Spiegel tvrdí, že video sa Strachom nezverejnili cielene práve teraz

8. Der Spiegel tvrdí, že video sa Strachom nezverejnili cielene práve teraz

Nemecký časopis Der Spiegel videonahrávku s politikom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachom nezverejnil krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu zámerne.

Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO)

9. Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO)

Víťazom 64. ročníka medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia sa stal holandský spevák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila so skladbou Friend of a Friend na jedenástom mieste.

Stal sa krajčírom prezidentov a celebrít

10. Stal sa krajčírom prezidentov a celebrít

...a pritom musel prežiť zverstvá nacizmu. Stretol Mengeleho a jeho život visel na vlásku.