Slovensku pri súčasnej koalícii hrozí, že v slobode tlače skončí horšie ako Papua Nová Guinea

21.04.2019 11:43 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc vydala nový rebríček slobody tlače. Slovensko v ňom zo 180 hodnotených krajín skončilo na 35. mieste. „Môže sa to zdať ako dobrý výsledok, ale nie je. Iba pred tromi rokmi na konci jednofarebnej vlády Roberta Fica sme boli v slobode tlače na dvanástom mieste. Odvtedy sme sa hlboko prepadli o 23 miest. Tu sa ukazuje, ako súčasná koalícia stráca zmysel aj pre tie najposvätnejšie európske hodnoty a tou je sloboda slova, a teda aj tlače," konštatovala poslankyňa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) a podpredsedníčka výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová. "Pri tomto trende nabudúce skončíme aj za Papuou - Novou Guineou, ktorá je tesne za nami na 38. mieste," dodáva.

Ako pokračuje, súčasná koalícia sa snaží bombardovať slobodu tlače aj naďalej cez zmenu tlačového zákona. „Predseda Smeru Robert Fico v decembri 2018 na sneme spomenul, že budú meniť tlačový zákon a poslanci za Smer obratom pripravili novelu zákona, ktorá zavádza právo na odpoveď v novinách aj pre politikov. Pre tých politikov, ktorí odmietajú odpovedať na otázky, utekajú z tlačových konferencií, skrývajú sa za dodatočne pridelených štátnych ochrankárov, ale na druhej strane sa domáhajú priestoru v novinách aj so svojimi demagógiami a často výmyslami," uvádza Milanová

Natália Milanová iniciovala prvú diskusiu o tlačovom zákone, kde boli zastúpené všetky zainteresované strany. Zároveň podala procedurálny návrh, aby kontroverzná novela tlačového zákona bola stiahnutá z rokovania pléna NR SR, čo sa nakoniec aj stalo. Predkladatelia však škodlivý zákon plánujú schvaľovať na májovej schôdzi.

Slovensko skončilo v rebríčku slobodu tlače najlepšie z krajín V4, ale podľa Milanovej niet sa z čoho radovať. „Skupina V4 už dávno nie je inšpiratívny priestor, s ktorým by sme sa mali porovnávať, lebo stráca krok s vyspelým svetom. Navyše súčasní vládni politici sa netaja tým, že inšpiráciu často berú v Maďarsku, kde pevnou rukou vládne autokrat Viktor Orbán, v Poľsku, kde moc drží zatrpknutý, paranoidný a všade nepriateľov vidiaci Jaroslaw Kaczynski, či v Českej republike, kde vládne premiér, ktorý vlastní viac ako polovicu českých novín. Takýmito krajinami by sme sa nemali inšpirovať, ale nechať ich ďaleko za nami, lebo Slovensko má na viac," vysvetľuje poslankyňa Milanová s tým, že podľa nej veľkým rizikom pre nezávislú žurnalistiku je navrhované zrušenie koncesionárskych poplatkov, a teda spolitizovanie RTVS cez priame štátne dotácie, o ktorých budú rozhodovať politici.

„Ďalším veľkým rizikom sú aj slovné výpady top politikov a vytváranie antinovinárskeho komanda pod vedením najviac sprofanovaných politikov, inštitucionálne útoky, ako aj zneužívanie polície a prokuratúry na zastrašovanie novinárov," povedala Milanová.

Slobodní a nezávislí novinári, redakcie, televízie, či internetové médiá sú podľa Milanovej nesmierne dôležité pre zdravý vývoj spoločnosti. „Ako inak sa pri voľbách majú občania kvalifikovane rozhodnúť, koho voliť?" pýta sa Milanová. Podľa nej ani médiá nie sú dokonalé a bez chýb. „Ani demokracia nie je dokonalá, ale je to najlepšie, čo máme. A pre demokraciu a slobodu potrebujeme slobodnú tlač, hoci aj nedokonalú," uzatvára Milanová.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.