Slovensku pri súčasnej koalícii hrozí, že v slobode tlače skončí horšie ako Papua Nová Guinea

21.04.2019 11:43 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc vydala nový rebríček slobody tlače. Slovensko v ňom zo 180 hodnotených krajín skončilo na 35. mieste. „Môže sa to zdať ako dobrý výsledok, ale nie je. Iba pred tromi rokmi na konci jednofarebnej vlády Roberta Fica sme boli v slobode tlače na dvanástom mieste. Odvtedy sme sa hlboko prepadli o 23 miest. Tu sa ukazuje, ako súčasná koalícia stráca zmysel aj pre tie najposvätnejšie európske hodnoty a tou je sloboda slova, a teda aj tlače," konštatovala poslankyňa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) a podpredsedníčka výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová. "Pri tomto trende nabudúce skončíme aj za Papuou - Novou Guineou, ktorá je tesne za nami na 38. mieste," dodáva.

Ako pokračuje, súčasná koalícia sa snaží bombardovať slobodu tlače aj naďalej cez zmenu tlačového zákona. „Predseda Smeru Robert Fico v decembri 2018 na sneme spomenul, že budú meniť tlačový zákon a poslanci za Smer obratom pripravili novelu zákona, ktorá zavádza právo na odpoveď v novinách aj pre politikov. Pre tých politikov, ktorí odmietajú odpovedať na otázky, utekajú z tlačových konferencií, skrývajú sa za dodatočne pridelených štátnych ochrankárov, ale na druhej strane sa domáhajú priestoru v novinách aj so svojimi demagógiami a často výmyslami," uvádza Milanová

Natália Milanová iniciovala prvú diskusiu o tlačovom zákone, kde boli zastúpené všetky zainteresované strany. Zároveň podala procedurálny návrh, aby kontroverzná novela tlačového zákona bola stiahnutá z rokovania pléna NR SR, čo sa nakoniec aj stalo. Predkladatelia však škodlivý zákon plánujú schvaľovať na májovej schôdzi.

Slovensko skončilo v rebríčku slobodu tlače najlepšie z krajín V4, ale podľa Milanovej niet sa z čoho radovať. „Skupina V4 už dávno nie je inšpiratívny priestor, s ktorým by sme sa mali porovnávať, lebo stráca krok s vyspelým svetom. Navyše súčasní vládni politici sa netaja tým, že inšpiráciu často berú v Maďarsku, kde pevnou rukou vládne autokrat Viktor Orbán, v Poľsku, kde moc drží zatrpknutý, paranoidný a všade nepriateľov vidiaci Jaroslaw Kaczynski, či v Českej republike, kde vládne premiér, ktorý vlastní viac ako polovicu českých novín. Takýmito krajinami by sme sa nemali inšpirovať, ale nechať ich ďaleko za nami, lebo Slovensko má na viac," vysvetľuje poslankyňa Milanová s tým, že podľa nej veľkým rizikom pre nezávislú žurnalistiku je navrhované zrušenie koncesionárskych poplatkov, a teda spolitizovanie RTVS cez priame štátne dotácie, o ktorých budú rozhodovať politici.

„Ďalším veľkým rizikom sú aj slovné výpady top politikov a vytváranie antinovinárskeho komanda pod vedením najviac sprofanovaných politikov, inštitucionálne útoky, ako aj zneužívanie polície a prokuratúry na zastrašovanie novinárov," povedala Milanová.

Slobodní a nezávislí novinári, redakcie, televízie, či internetové médiá sú podľa Milanovej nesmierne dôležité pre zdravý vývoj spoločnosti. „Ako inak sa pri voľbách majú občania kvalifikovane rozhodnúť, koho voliť?" pýta sa Milanová. Podľa nej ani médiá nie sú dokonalé a bez chýb. „Ani demokracia nie je dokonalá, ale je to najlepšie, čo máme. A pre demokraciu a slobodu potrebujeme slobodnú tlač, hoci aj nedokonalú," uzatvára Milanová.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.