Hviezda Metropolitnej opery Štefan Kocán vystúpi pod rozhlasovou pyramídou

Koncert venovaný 200. výročiu narodenia dvoch géniov opernej hudby - Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera sa uskutoční v stredu 22. mája o 19-tej hodine vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. 8. abonentný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) bude vysielať v priamom prenose Rádio Devín.

 

Bude to výnimočná udalosť, pretože koncertná sezóna rozhlasových symfonikov neposkytuje tak často možnosť vypočuť si operný repertoár slovenských spevákov na koncertnej scéne obrátenej pyramídy.
22. mája sa na domovskom pódiu SOSR ocitnú hneď dva obrovské talenty slovenského vokálneho umenia. Bude to sopranistka Eva Šušková, ktorá sa v ostatnom období stretla s veľkou odozvou na jej interpretáciu Čajkovského Tatiany na scéne Štátnej opery v Banskej Bystrici. Jedinečný je jej projekt „Secret Voice", v ktorom predstavuje sólový vokálny prejav. Eva Šušková zažiarila v spoločnom účinkovaní s renomovanými slovenskými súbormi starej a súčasnej hudby Solamente naturali a Quasars ensemble. So SOSR účinkovala už niekoľkokrát, naposledy pri interpretovaní svetovej premiéry diela Jevgenija Iršaia – Proglas v rámci festivalu Nová slovenská hudba 2012.
Hlavnou hviezdou májového koncertné večera v SRo bude sólista Metropolitnej opery v New Yorku – slovenský basista Štefan Kocán. Jeho kariéra operného speváka sa začala na Slovensku počas štúdia na konzervatóriu a VŠMU v Bratislave. Ďalej však jeho kroky viedli za hranice Slovenska, kde sa postupne presadzoval od menších operných scén až po tie najslávnejšie. V súčasnosti patrí k najžiadanejším basistom svojej generácie, hosťuje na popredných európskych i zámorských scénach – v milánskej La Scale, vo viedenskej Štátnej opere, v Teatro del Liceu v Barcelone, Opera Bastille v Paríži, v mníchovskej Štátnej opere, v berlínskej Štátnej opere a v Lyric opera v Chicagu. Do jeho repertoáru patria popredné basové operné a koncertné party siahajúce od baroka až po súčasnosť, ako napríklad Filippo II. ("Don Carlo"), Mefisto ("Faust"), Attila ("Attila"), Vodník ("Rusalka"), Sarastro ("Čarovná flauta"), Osnim ("Únos zo Serailu"), Requiem G. Verdiho, W. A. Mozarta a A. Dvořáka, 9. symfónia L. van Beethovena a mnohé ďalšie. Slovenské koncertné publikum si skvelý vokálny prejav Štefana Kocána naposledy vychutnalo v apríli 2012 v projekte „Veľké slovenské hlasy", ktorého partnerom je aj RTVS. Najčerstvejšou spomienkou je pre poslucháčov Rádia Devín satelitný prenos z Metropolitnej opery v New Yorku vysielaný 16. februára 2013, v ktorom Štefan Kocán famózne stvárnil postavu nájomného vraha Sparafucile vo Verdiho opere Rigoletto.
Na koncerte zaznejú operné árie a predohry z operných titulov Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera. Diriguje Mario Košik.
8. abonentný koncert: 22. mája 2013 : 19.00 hod.
Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Mýtna 1
Program:
Giuseppe Verdi: Sicílske nešpory, predohra
Giuseppe Verdi: ária Procida z opery Sicílske nešpory
Giuseppe Verdi: Nabucoo, predohra
Giuseppe Verdi: ária Zacariu z opery Nabucco
Giuseppe Verdi: Sila osudu, predohra
Giuseppe Verdi: ária Fiesca z opery Simone Boccanegra
Richard Wagner: Piesne na texty Mathilde Wesendonkovej pre soprán a orchester
Richard Wagner: Tristan a Izolda, predohra
Richard Wagner: Vstup bohov do Valhally, časť z opery Zlato Rýna
Richard Wagner: Jazda Valkýr, predohra k 3. dejstvu opery Valkýra
Účinkujú:
Štefan Kocán, bas
Eva Šušková, soprán
Mario Košik, dirigent
Vstupenky v hodnote 5, 6 alebo 7 eur si môžete zakúpiť na predajných miestach siete Ticketportal. V deň koncertu si môžete zakúpiť vstupenky aj v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1 v Bratislave.
Otváracie hodiny: od 16.00 do 19.00 hod.

Štefan Kocán, bas
Vyštudoval operný spev na bratislavskej VŠMU (prof. Hana Štolfová-Bandová) a na viedenskom konzervatóriu v triede slávneho ruského basistu Jevgenija Nesterenka. Od sezóny 2002/2003 pôsobil štyri roky ako sólista v rakúskom Linzi, ďalšie dva vo švajčiarskom Baseli.
V súčasnosti patrí k najžiadanejším basistom svojej generácie, hosťuje na popredných európskych i zámorských scénach – v milánskej La Scale, vo viedenskej Štátnej opere, v Teatro del Liceu v Barcelone, Opera Bastille v Paríži, v mníchovskej Štátnej opere , v berlínskej Štátnej opere, v Lyric opera v Chicagu.
K ďalším operným a koncertným scénam patria Tokio, Los Angeles, Santiago de Chile, Nizza, Modena, Hannover, Praha a ďalšie.
Od sezóny 2009/2010 pravidelne vystupuje v rôznych produkciách v Metropolitnej opere v New Yorku.
Do jeho repertoáru patria popredné basové operné a koncertné party siahajúce od baroka až po súčasnosť, ako napríklad Filippo II. ("Don Carlo"), Mefisto ("Faust"), Attila ("Attila"), Vodník ("Rusalka"), Sarastro ("Čarovná flauta"), Osnim ("Únos zo Serailu"), Requiem G. Verdiho, W. A. Mozarta a A. Dvořáka, 9. symfónia L. van Beethovena a mnohé ďalšie.

Eva Šušková, soprán
Štúdium spevu absolvovala na Cirkevnom konzervatóriu (2003) a na Vysokej škole múzických umení (2009) v Bratislave, kde je v súčasnosti poslucháčkou doktorandského štúdia u Petra Mikuláša. Svoj umelecký rozhľad si rozširovala na majstrovských a interpretačných kurzoch v Rakúsku, Maďarsku a v Českej republike.
Víťazka medzinárodnej speváckej súťaže „Iuventus Canti" (2006) a nositeľka Ceny za najlepšiu interpretáciu francúzskej hudby na ISA Prag-Wien-Budapest (2007) úzko spolupracuje s viacerými slovenskými skladateľmi a zameriava sa najmä na interpretáciu tvorby svetových i slovenských skladateľov 20. storočia a súčasnosti, ktorých diela uviedla na festivaloch GAIDA (Vilnius), Pražské premiéry, BHS, Melos Étos, Konvergencie, Nová slovenská hudba (Bratislava), Pohoda (Trenčín) a ďalšie.
Umelecky participovala na premiérach šiestich pôvodných slovenských opier od J. Beneša, V. Kubičku a S. Solovica, ktorých inscenácie reprízovala i v Rakúsku, Českej republike a Poľsku. V roku 2011 sa v Opere SND predstavila ako Verdiho Desdemona v hudobnom naštudovaní Ondreja Lenárda. Hosťovala i v inscenáciách Carmen (Mercedes), Madama Butterfly (Kate Pinkerton), The Players (Gertrúda) a v Štátnej opere v Banskej Bystrici ako Chivria v Musorgského opere Soročinský jarmok. V Prahe uviedla českú premiéru diela Into The Little Hill od súčasného anglického skladateľa Georgea Benjamina. V role Claudine účinkovala na koncertných uvedeniach opery Mathilde de Guise od J. N. Hummela (Francúzsko, Slovensko), ktorej nahrávka vyšla v prestížnom vydavateľstve Brilliant Classics (2010). Nahrávala aj pre Dynamic, CPO, Slovenský rozhlas, Hudobný fond a Diskant.
V ostatnom čase sa Eva Šušková intenzívne venuje najmä koncertnému a komornému spevu. Sólisticky spolupracovala s orchestrom Slovenskej filharmónie, Ostravskou filharmóniou, so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala, súbormi Prague modern, Quasars ensemble, Solamente naturali, Capella Istropolitana, s chrámovým zborom Ad Una Corda a s ďalšími, s ktorými absolvovala desiatky koncertných vystúpení po celej Európe a v USA.

Mario Košik, dirigent
Prvý kontakt Maria Košika s rozhlasovými symfonikmi sa uskutočnil počas jeho štúdií na VŠMU, keď v roku 1993 realizoval svoju prvú nahrávku pri záskoku za vtedajšieho šéfdirigenta R. Stankovského. V nasledujúcom roku v rámci doktorandského štúdia založil a viedol akademický symfonický orchester. V rokoch 1995 – 2000 vystúpil niekoľkokrát so Slovenskou filharmóniou na abonentných a výchovných koncertoch a nahral niekoľko noviniek so SOSR. V roku 2000 sa na základe úspešného medzinárodného konkurzu stal šéfdirigentom Karlovarského symfonického orchestra, čo mu zároveň prinieslo aj pozvania do ďalších českých symfonických orchestrov. V rokoch 2002 – 2006 naštudoval v Slovenskom národnom divadle štyri pôvodné baletné tituly. Okrem opakovaného hosťovania s našimi telesami v Japonsku (1998 – 2010) dirigoval orchestre v Poľsku (Varšava, Krakov, Štetín, Jelenia Gora), Maďarsku (Szombathey), Nemecku (Jena), Rusku (Krasnojarsk), Taliansku (Parma), Bulharsku (Sofia) a Grécku (Atény). Intenzívne spolupracoval aj s komorným orchestrom Cappella Istropolitana. Post hlavného dirigenta SOSR zastáva od roku 2007.