Na medzinárodnom filmovom trhu v Cannes opäť nebudeme chýbať

Tento rok môže slovenská kinematografia v Cannes sláviť svoje prvé jubileum. Na Medzinárodnom filmovom trhu Marché du Film, ktorý sa koná popri 66. MFF Cannes, bude mať vďaka spoločnému Pavilónu Slovenska a Českej republiky na tomto významnom podujatí zastúpenie už po desiatykrát.

Veľkým úspechom tento rok je aj účasť nášho reprezentanta v oficiálnom programe festivalu. Do sekcie Cinéfondation, ktorá objavuje nové talenty, je zaradený koprodukčný slovensko-český animovaný film Pandy režiséra Matúša Vizára. Tohtoročný MFF Cannes sa začne 15. mája a potrvá do 26. mája 2013.

Animovaný film Pandy súťaží v oficiálnom programe

Úspechom slovenskej kinematografie na tohtoročnom MFF Cannes je účasť koprodukčného slovensko-českého filmu Pandy režiséra Matúša Vizára. Jeho snímka bude reprezentovať našu krajinu v oficiálnej súťaži študentských krátkych a stredometrážnych filmov, ktorej hlavným zámerom je poukázať na tvorbu najmladšej generácie filmárov a upozorniť na perspektívne talenty. V minulosti sa v tejto sekcii premietal animovaný film Vlada Krála Keď nie, tak nie v roku 1999, v nedávnom období tam zaujala stredometrážna snímka Mátyása Priklera Ďakujem, dobre, ktorá sa neskôr stala súčasťou jeho rovnomenného celovečerného debutu, a film režiséra s umeleckým menom Aramisova Cagey Tigers. Tento rok o víťazovi z osemnástich súťažných filmov rozhodne päťčlenná porota, ktorú bude viesť austrálska režisérka Jane Campion. Vizárov film rozpráva o pandách, o jednom z najcennejších živočíšnych druhov, ktoré by už radi vyhynuli, ale ľudia sa ich pre vlastný osoh stále snažia zachrániť. Pre režiséra Matúša Vizára účasť v Cinéfondation pred jeho odchodom do Cannes znamená „zatiaľ prevažne zvedavosť a mnohé podnety. Okrem iného aj ujasňovanie, čo chcem robiť ďalej. Isté je, že už teraz to pre film znamená väčšiu pozornosť." Producent filmu Peter Badač dodáva, že „určite je to zviditeľnenie slovenskej animovanej tvorby, ktorá stále patrí medzi kvalitnú a oceňovanú po celom svete, aj keď sa jej na Slovensku nedostáva adekvátnej pozornosti, či už zo strany televízie alebo Audiovizuálneho fondu."

Pavilón Slovenska a Českej republiky slávi prvé jubileum

Pavilón Slovenska a Českej republiky je dôležitým miestom našej kinematografie na canneskom trhu. Slúži zahraničným záujemcom o informácie o slovenskej audiovízii, ale aj ako priestor pre slovenských zástupcov na prezentáciu svojej tvorby a činnosti a ako miesto stretnutí pre nadviazanie medzinárodnej spolupráce. V minulosti sa práve vďaka nemu podarilo dohodnúť niekoľko koprodukčných projektov alebo účasť slovenských filmov na medzinárodných filmových festivaloch. Desaťročná existencia pavilónu je potvrdením rozvoja dobrých vzťahov vo filmovej diplomacii. Pre návštevníkov pavilónu budú aj tento rok k dispozícii aktualizované propagačné materiály o slovenskej audiovízii Slovenské filmy 12 – 13 a Pripravované slovenské filmy 13 – 14. Svoj priestor na prezentáciu dostane aj Správa o stave slovenskej audiovízie v roku 2012, ktorú každoročne v anglickom jazyku vydáva kancelária MEDIA Desk Slovensko. SFÚ vydal špeciálne k prezentácii slovenskej kinematografie a audiovízie na tohtoročnom MFF Cannes informačný newsletter v anglickom jazyku What´s Slovak in Cannes 2013.

Režisérka Mira Fornay bude zástupcom slovenských producentov

Slovensko sa už po šiestykrát na Marché du Film zapojí do projektu Producers on the Move. Vďaka účasti Slovenského filmového ústavu (SFÚ) v medzinárodnej sieti European Film Promotion (EFP) má každoročne jeden z našich mladých producentov možnosť zúčastniť sa tohto projektu, zameraného na prezentáciu vybraného perspektívneho producenta z každej členskej krajiny EFP a zároveň na medzinárodný networking medzi producentmi z celého sveta. Po producentoch Marek Veselický, Marko Škop, Peter Kerekes, Silvia Panáková a Miroslav Kollár do Cannes tento rok pocestuje režisérka a producentka Mira Fornay, ktorej druhý celovečerný film Môj pes Killer v januári zvíťazil na 42. MFF Rotterdam a stále úspešne putuje po medzinárodných festivaloch. O svojej účasti v projekte Producers on the Move, kde predstaví svoje pripravované projekty Žaby bez jazyka, Dad´s Record, Cook, F**k, Kill, Mira Fornay hovorí: „Nemám špecifické očakávania, ale verím, že stretnem nových ľudí a budeme diskutovať o tvorbe filmov. Pre mňa bude veľmi zaujímavé počúvať producentov a ich názory, keďže som stále v prvom rade režisér. Ako producent som v štádiu učenia sa a za dôležité považujem, aby som sa jedného dňa mohla realizovať ako plnohodnotný producent. Dúfam teda, že stretnutiami s kolegami, novými ľuďmi, ktorí majú podobné, ale aj rozdielne názory a vkus na filmy, získam nové skúsenosti. Na to sa veľmi teším."

Aj ďalšie slovenské filmy budú súčasťou medzinárodného trhu

Animovaný film Matúša Vizára Pandy, ale aj hraný film Teodora Kuhna Momo o tom, aké je dôležité mať otca, sa budú premietať na trhu pre krátkometrážne filmy (Short Film Corner), na trhu dokumentárnych filmov (Doc Corner) sa zasa predstavia celovečerné dokumenty Jara Vojteka Cigáni idú do volieb, debutový Nový život Adama Oľhu a pripravovaný film Zamatoví teroristi od Petra Kerekesa, Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka. Svojho zástupcu budeme mať aj na aktuálnom ročníku celoročného medzinárodného scenáristického workshopu ScripTeast, zameraného na vývoj scenára dlhometrážneho hraného filmu. So scenárom svojho prvého celovečerného projektu Retro raj o stretnutí starého s novým na imitovanej „retro dovolenke" z čias socialistického Československa, sa ho zúčastní scenáristka Katarína Uhrová. V minulosti na workshope, ktorý vrcholí práve na festivale v Cannes, boli Zuzana Liová so scenárom k filmu Dom, ktorý sa v roku 2007 stal držiteľom Ceny Krzysztofa Kieslowskeho za najlepší scenár, neskôr aj Zuzana Belková s projektom Polystyrén, Laura Siváková a Biba Bohinská s projektom Mesto Otol a vlani Anna Fifiková a Michal Kollár s projektom Červený kapitán.

Na Marché du Film sa v našom pavilóne budú prezentovať aj filmy slovenského režiséra Štefana Uhra, ktoré v týchto dňoch vydáva na DVD s francúzskymi titulkami a určené pre trh vo francúzsky hovoriacich krajinách, francúzske vydavateľstvo Malavida. Ide o jeho diela Organ, Panna zázračnica, Tri dcéry a Keby som mal pušku. Edícia vydavateľstva nadväzuje na nedávne úspešné vydanie filmov Dušana Hanáka 322, Obrazy starého sveta, Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Papierové hlavy, a kolekciu filmov zo 60. rokov v zložení Slnko v sieti Štefana Uhra, Boxer a smrť Petra Solana, Kristove roky a Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska.

Kuriozita: Kúsok Slovenska na canneskom festivalovom plagáte

MFF Cannes, známy svojimi pôsobivými plagátmi s výrazným obsahom, si pre svoj 66. ročník zvolil fotografiu herca Paula Newmana a jeho manželky Joanne Woodwardovej, na ktorej boli zachytení v roku 1963 počas nakrúcania filmu Melvilla Shavelsona A New Kind of Love. Paul Newman patrí k výrazným osobnostiam svetovej kinematografie nielen kvôli úlohám vo výnimočných filmoch, ale aj kvôli svojej charizme, veľkému srdcu a dobročinným aktivitám. Málokto vie, že tento výnimočný herec mal slovenské korene. Jeho matka, Terézia Fecková, pochádzala z malej dedinky Ptíčie neďaleko Humenného na východnom Slovensku. Paulov starý otec vycestoval za „veľkú mláku", aby si v „novej krajine" našiel prácu. Po skorej smrti svojej matky osemročná Terézia vycestovala žiť za otcom do Spojených štátov. So svojimi príbuznými na Slovensku ostala v kontakte cez listy. Svojho syna Paula silne podporovala v jeho záujme o divadlo. Paul Newman Slovensko síce nikdy osobne nenavštívil, ale vedel o tom, že má korene v tejto časti Európy. Bol to práve Newman osobne, ktorý v liste informoval svojich slovenských príbuzných o smrti svojej matky.