Vláda by mala prestať zakrývať svoju neschopnosť a dostavať Rázsochy!

Najnovšie rokovania o odkúpení súkromnej nemocnice Penty sú podľa hnutia OĽANO dôkazom neschopnosti Smeru dostavať jednu poriadnu štátnu nemocnicu.

O Rázsochach počúvajú ľudia už viac ako 30 rokov, z toho posledných 12 rokov vládne Smer. Každý druhý rok sa menia plány, robia sa analýzy, raz sa majú Rázsochy dostavať, potom zbúrať, prípadne sa mení lokalita. Len za poradenské služby k poslednému PPP projektu k nemocnici na Patrónke zaplatil štát spoločnostiam Ružička Csekes a Ernst & Young vyše 3,5 milióna EUR. Keď už poslední ministri Smeru rozhodli, že nemocnica bude na Rázsochách, plány sa zasa snaží zmeniť priamo premiér Peter Pellegrini.

„Nemocnica na Rázsochách je tunel Višňové slovenského zdravotníctva. Po 30 rokoch sme zasa niekde na začiatku. Premiér Peter Pellegrini už nehovorí iba o dokončení Rázsoch, ale o novej nemocnici v Bratislave a opäť dáva na stôl dva varianty. Toto tu už niekoľkokrát bolo,“ hovorí tieňový minister zdravotníctva a poslanec hnutia OĽANO Marek Krajčí s tým, že doterajšia výstavba skeletu na Rázsochách stála už 80 miliónov EUR, ďalších 65 miliónov zhltlo udržiavanie a stráženie stavby.

To, že je projekt Penty momentálne pripravenejší ako 30 rokov budovaná štátna nemocnica je podľa Krajčího ukážkou neschopnosti posledných vlád. „Vláda Petra Pellegriniho nie že nevie novú nemocnicu postaviť - oni nevedia ani zbúrať skelet nemocnice. Aj preto začal premiér opäť špekulovať o ďalších riešeniach. Pacienti s úžasom sledujú toto divadlo a medzitým trpia v rozbitých bratislavských nemocniciach. Nielen pacienti, ale aj lekári, ktorí kvôli katastrofálnym podmienkam odchádzajú do zahraničia alebo k súkromníkom a potom ich je zúfalý nedostatok,“ myslí si Marek Krajčí.

Keďže podľa vlády hrozí, že nová súkromná nemocnica zhltne kvalifikovaný personál, štát by mal podľa Krajčího vytvoriť lekárom a sestrám také podmienky, aby neodchádzali do zahraničia, prípadne k súkromníkovi. Odborárske združenia a zdravotnícke organizácie na to vyzývajú vlády Smeru posledné desaťročie.

Štát by už nemal špekulovať, ale okamžite dokončiť projekt Rázsochy a nesnažiť sa ponúkať milióny finančnej skupine za projekt, ktorý nebude spĺňať to, čo potrebujeme.

„Otázkou je, či má premiér nejaké tajné analýzy na to, čo posledné dni prezentuje, alebo sa len tak ráno rozhodol, že zablokuje výstavbu ďalšej nemocnice?,“ pýta sa tieňový minister zdravotníctva OĽANO.

„Žiadame preto predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby prestal ťahať slovenských pacientov za nos a nezakrýval neschopnosť posledných vlád Smeru. Žiadame ho, aby čím skôr dokončil projekt Rázsochy a zlepšil podmienky slovenským lekárom tak, aby neodchádzali do zahraničia, prípadne k súkromníkom,“ uzatvára Marek Krajčí.