Vláda by mala prestať zakrývať svoju neschopnosť a dostavať Rázsochy!

26.04.2019 11:39 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najnovšie rokovania o odkúpení súkromnej nemocnice Penty sú podľa hnutia OĽANO dôkazom neschopnosti Smeru dostavať jednu poriadnu štátnu nemocnicu.

O Rázsochach počúvajú ľudia už viac ako 30 rokov, z toho posledných 12 rokov vládne Smer. Každý druhý rok sa menia plány, robia sa analýzy, raz sa majú Rázsochy dostavať, potom zbúrať, prípadne sa mení lokalita. Len za poradenské služby k poslednému PPP projektu k nemocnici na Patrónke zaplatil štát spoločnostiam Ružička Csekes a Ernst & Young vyše 3,5 milióna EUR. Keď už poslední ministri Smeru rozhodli, že nemocnica bude na Rázsochách, plány sa zasa snaží zmeniť priamo premiér Peter Pellegrini.

„Nemocnica na Rázsochách je tunel Višňové slovenského zdravotníctva. Po 30 rokoch sme zasa niekde na začiatku. Premiér Peter Pellegrini už nehovorí iba o dokončení Rázsoch, ale o novej nemocnici v Bratislave a opäť dáva na stôl dva varianty. Toto tu už niekoľkokrát bolo,“ hovorí tieňový minister zdravotníctva a poslanec hnutia OĽANO Marek Krajčí s tým, že doterajšia výstavba skeletu na Rázsochách stála už 80 miliónov EUR, ďalších 65 miliónov zhltlo udržiavanie a stráženie stavby.

To, že je projekt Penty momentálne pripravenejší ako 30 rokov budovaná štátna nemocnica je podľa Krajčího ukážkou neschopnosti posledných vlád. „Vláda Petra Pellegriniho nie že nevie novú nemocnicu postaviť - oni nevedia ani zbúrať skelet nemocnice. Aj preto začal premiér opäť špekulovať o ďalších riešeniach. Pacienti s úžasom sledujú toto divadlo a medzitým trpia v rozbitých bratislavských nemocniciach. Nielen pacienti, ale aj lekári, ktorí kvôli katastrofálnym podmienkam odchádzajú do zahraničia alebo k súkromníkom a potom ich je zúfalý nedostatok,“ myslí si Marek Krajčí.

Keďže podľa vlády hrozí, že nová súkromná nemocnica zhltne kvalifikovaný personál, štát by mal podľa Krajčího vytvoriť lekárom a sestrám také podmienky, aby neodchádzali do zahraničia, prípadne k súkromníkovi. Odborárske združenia a zdravotnícke organizácie na to vyzývajú vlády Smeru posledné desaťročie.

Štát by už nemal špekulovať, ale okamžite dokončiť projekt Rázsochy a nesnažiť sa ponúkať milióny finančnej skupine za projekt, ktorý nebude spĺňať to, čo potrebujeme.

„Otázkou je, či má premiér nejaké tajné analýzy na to, čo posledné dni prezentuje, alebo sa len tak ráno rozhodol, že zablokuje výstavbu ďalšej nemocnice?,“ pýta sa tieňový minister zdravotníctva OĽANO.

„Žiadame preto predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby prestal ťahať slovenských pacientov za nos a nezakrýval neschopnosť posledných vlád Smeru. Žiadame ho, aby čím skôr dokončil projekt Rázsochy a zlepšil podmienky slovenským lekárom tak, aby neodchádzali do zahraničia, prípadne k súkromníkom,“ uzatvára Marek Krajčí.

RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

1. RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

Všetky kvalifikačné zápasy reprezentantov do 21 rokov prinesie naživo RTVS.

2. Zomrel fotograf, ktorý sa preslávil fotkou ​​muža s taškou, ktorý sa postavil proti tanku (VIDEO)

Vo veku 64 rokov zomrel americký fotograf Charlie Cole, ktorý sa preslávil fotkou osamoteného muža, ako stojí proti kolóne tankov. Informoval o tom dnes server BBC News.

3. Zmeň banku, zmeň svet. Choose your revolution! Odkazuje študentom raper Vec v novej kampani 365.bank

Poukazovanie na klimatické zmeny, boj proti fast fashion, zhromaždenia na námestiach... Spoločným menovateľom všetkých revolučných aktivít sú mladí ľudia. Oni sú mnohokrát zodpovednejší voči svetu ako ich rodičia, ktorí pod tlakom povinností na mnoho vecí rezignovali. Mladí sú často zodpovednejší ako dospelí. Preto by nemali mať „detský účet“, zaslúžia si mať svoj účet navždy zadarmo. Taký je odkaz 365 banky v jej prvej kampani zameranej na študentov.

4. Experti varujú: Dezinformácie o očkovaní narastajú, ohrozujú zdravie ľudí aj na Slovensku

Dezinformácie a nárast nedôvery v očkovanie patrí k zásadným rizikám ohrozujúcim zdravie a životy ľudí na všetkých kontinentoch.

Mafra se nemusí ospravedlniť ani vyplatiť odškodné bývalému ministrovi

5. Mafra se nemusí ospravedlniť ani vyplatiť odškodné bývalému ministrovi

Mediální dům Mafra se s konečnou platností nemusí omlouvat ani vyplácet odškodnění bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS).

Petit Press kupuje ďalšiu sieť schránkových novín

6. Petit Press kupuje ďalšiu sieť schránkových novín

Vydavateľstvo Petit Press, ktoré v regiónoch okrem týždenníkov MY a  denníka Korzár, vydáva aj schránkové tituly ECHO, kupuje tretiu najväčšiu sieť schránkových novín na Slovensku - Pardon. O akvizícii informuje vydavateľstvo tlačovou správou.

Twitter zablokoval účty Castrovi, jeho dcére a niektorým novinárom

7. Twitter zablokoval účty Castrovi, jeho dcére a niektorým novinárom

Americká spoločnosť Twitter prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť zablokovala účty vodcovi kubánskych komunistov Raúlovi Castrovi, jeho dcére Mariele a tiež desiatkam novinárom zo štátnych médií.

Český film získal študentského Oscara (VIDEO)

8. Český film získal študentského Oscara (VIDEO)

Český animovaný film Dcera získal prestižní ocenění americké Akademie filmového umění a věd, zvané studentský Oscar.

O Oscara zabojuje aj slovenský film Nech je svetlo (VIDEO)

9. O Oscara zabojuje aj slovenský film Nech je svetlo (VIDEO)

Dráma Nech je svetlo režiséra Marka Škopa, ktorá vznikla v slovensko-českej koprodukcii s Milanom Ondríkom v hlavnej úlohe,zabojuje o Oscara za najlepší medzinárodný hraný film.

Prieskum: Trnavské rádio patrí v Trnave medzi tri najpočúvanejšie

10. Prieskum: Trnavské rádio patrí v Trnave medzi tri najpočúvanejšie

RegioMedia – media representative pre regionálne rádiá, spustila sériu prieskumov počúvanosti regionálnych rádií. Ako prvé zmonitorovali počúvanosť Trnavského rádia. Z výsledkov vyplýva, že Trnavské rádio patrí v Trnave medzi tri najpočúvanejšie rádiá.