Vláda by mala prestať zakrývať svoju neschopnosť a dostavať Rázsochy!

26.04.2019 11:39 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najnovšie rokovania o odkúpení súkromnej nemocnice Penty sú podľa hnutia OĽANO dôkazom neschopnosti Smeru dostavať jednu poriadnu štátnu nemocnicu.

O Rázsochach počúvajú ľudia už viac ako 30 rokov, z toho posledných 12 rokov vládne Smer. Každý druhý rok sa menia plány, robia sa analýzy, raz sa majú Rázsochy dostavať, potom zbúrať, prípadne sa mení lokalita. Len za poradenské služby k poslednému PPP projektu k nemocnici na Patrónke zaplatil štát spoločnostiam Ružička Csekes a Ernst & Young vyše 3,5 milióna EUR. Keď už poslední ministri Smeru rozhodli, že nemocnica bude na Rázsochách, plány sa zasa snaží zmeniť priamo premiér Peter Pellegrini.

„Nemocnica na Rázsochách je tunel Višňové slovenského zdravotníctva. Po 30 rokoch sme zasa niekde na začiatku. Premiér Peter Pellegrini už nehovorí iba o dokončení Rázsoch, ale o novej nemocnici v Bratislave a opäť dáva na stôl dva varianty. Toto tu už niekoľkokrát bolo,“ hovorí tieňový minister zdravotníctva a poslanec hnutia OĽANO Marek Krajčí s tým, že doterajšia výstavba skeletu na Rázsochách stála už 80 miliónov EUR, ďalších 65 miliónov zhltlo udržiavanie a stráženie stavby.

To, že je projekt Penty momentálne pripravenejší ako 30 rokov budovaná štátna nemocnica je podľa Krajčího ukážkou neschopnosti posledných vlád. „Vláda Petra Pellegriniho nie že nevie novú nemocnicu postaviť - oni nevedia ani zbúrať skelet nemocnice. Aj preto začal premiér opäť špekulovať o ďalších riešeniach. Pacienti s úžasom sledujú toto divadlo a medzitým trpia v rozbitých bratislavských nemocniciach. Nielen pacienti, ale aj lekári, ktorí kvôli katastrofálnym podmienkam odchádzajú do zahraničia alebo k súkromníkom a potom ich je zúfalý nedostatok,“ myslí si Marek Krajčí.

Keďže podľa vlády hrozí, že nová súkromná nemocnica zhltne kvalifikovaný personál, štát by mal podľa Krajčího vytvoriť lekárom a sestrám také podmienky, aby neodchádzali do zahraničia, prípadne k súkromníkovi. Odborárske združenia a zdravotnícke organizácie na to vyzývajú vlády Smeru posledné desaťročie.

Štát by už nemal špekulovať, ale okamžite dokončiť projekt Rázsochy a nesnažiť sa ponúkať milióny finančnej skupine za projekt, ktorý nebude spĺňať to, čo potrebujeme.

„Otázkou je, či má premiér nejaké tajné analýzy na to, čo posledné dni prezentuje, alebo sa len tak ráno rozhodol, že zablokuje výstavbu ďalšej nemocnice?,“ pýta sa tieňový minister zdravotníctva OĽANO.

„Žiadame preto predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby prestal ťahať slovenských pacientov za nos a nezakrýval neschopnosť posledných vlád Smeru. Žiadame ho, aby čím skôr dokončil projekt Rázsochy a zlepšil podmienky slovenským lekárom tak, aby neodchádzali do zahraničia, prípadne k súkromníkom,“ uzatvára Marek Krajčí.

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.