Vyrovnaný rozpočet je len chiméra, Slovensku hrozí deficit 800 miliónov eur

30.04.2019 10:46 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť dnes prvýkrát dôrazne upozornila na nereálnosť naplnenia vyrovnaného rozpočtu. Riziko nesplnenia tohto cieľa vyhodnotila ako „vysoké“. Rozpočtová rada tak robí, keď rozpočtu chýba viac ako pol miliardy eur. Tentokrát výpadok odhadla na skoro 800 miliónov euro.

„Potvrdzujú sa tak naše upozornenia, že vyrovnaný rozpočet bola od začiatku len chiméra“, hovorí tieňový minister financií a hospodárstva a poslanec OĽANO Eduard Heger. "To je druhá zlá správa o verejných financiách. Hneď po medzinárodnej hanbe utŕženej minulý týždeň, keď Eurostat oznámil, že neverí vlaňajším údajom o financiách Slovenska vo výške stoviek miliónov eur."

Žiadame zastupujúceho ministra financií Petra Pellegriniho, aby sa rozhodne postavil za vyrovnaný štátny rozpočet a jasne sa vyjadril, ako slovenská vláda bude rozpočtové riziká riešiť. Finančná disciplína je dôležitá hodnota, bez ktorej si Slovensko neudrží zdravé verejné financie a hrozí mu cesta k finančnému kolapsu, čo v žiadnom prípade nemôžeme dovoliť, uzatvára Eduard Heger.

Slovensko utŕžilo medzinárodnú hanbu a hrozí mu deficit 1%

Včera vydal Eurostat (štatistický úrad EÚ) jarnú notifikáciu deficitov jednotlivých krajín EÚ. Voči Slovensku vzniesol Eurostat výhrady ku kvalite dát vo vzťahu v výdavkom. Ak by sa potvrdilo, že ich Slovensko neuviedlo správne, mohli by spôsobiť o 0,3% HDP vyšší deficit, ako doteraz Ministerstvo financií SR a slovenský štatistický úrad uvádzali. Štát tak minul viac ako plánoval, Eurostat ide preto tieto neuvedené výdavky preskúmať.

“Je to hanba pre Slovensko. Týmto sa dostalo do podozrenia zo skresľovania údajov pre výpočet deficitu za minulý rok, keď sa mu vo výpočtoch "stratilo" asi 270 miliónov eur. Takúto vizitku si vyslúžilo ako jediné zo všetkých krajín EÚ. Ak by sa potvrdilo, že o túto sumu sa zvýšia výdavky rozpočtu, deficit by skončil nie na hodnote 0,7%, ale až 1% HDP. To je 20%-ný nárast oproti predchádzajúcemu roku a opätovné nesplnenie cieľa.“

Strane Smer by sa tak nepodarilo splniť rozpočtový cieľ v 4 z posledných 6 štátnych rozpočtov. Hanbu ešte znásobuje fakt, že väčšina krajín EÚ hospodárila, na rozdiel od Slovenska, prebytkovo alebo vyrovnane. Vyšší deficit je jasným dôkazom, že vlády Smeru-SD nevedia zodpovedne spravovať krajinu, nesprávajú sa ako dobrý hospodár. Takýmto spôsobom sa pred niekoľkými rokmi začala grécka cesta k bankrotu krajiny, ktorý drasticky znížil životnú úroveň ľudi,” hovorí tieňový minister financií a hospodárstva a poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eduard Heger.

“Ak by sa potvrdilo skreslenie dát zo strany Štatistického úradu SR, bude nevyhnutné vyvodiť osobnú zodpovednosť. Nie je to prvýkrát, čo Eurostat spochybnil údaje Štatistického úradu SR, čo vytvára podozrenie, že to nie je náhodné. Je preto nevyhnutné prešetriť, či sa takéto chyby nedejú zámerne z dôvodu umelého vylepšovania dát pod tlakom ministerstva financií. ” uzatvára Eduard Heger.

SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverné názory

1. SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverné názory

Po Postoji či Konzervatívnom denníku, ktorý zakladal Milan Krajniak, vznikol ďalší konzervatívny portál s názvom Konzervatívny web.

OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

2. OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová odporučila začať vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Džamal Chášukdžího.

Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

3. Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

Lukáš Diko, ktorý bol za Václava Miku šéfom spravodajstva RTVS, je opäť čiastočne v médiách.

4. Neonacistický web musí zaplatiť moslimskému komikovi 4,1 milióna dolárov za falošné správy

Federálny sudca v USA minulý týždeň rozhodol, že neonacistická stránka The Daily Stormer a jej kontroverzný zakladateľ a editor Andrew Anglin musia zaplatiť 4,1 milióna dolárov moslimskému komikovi Deanovi Obeidallahovi za falošné správy.

Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

5. Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

V rozhovore Ing. Peter Bezák, riaditeľ prevádzky spoločnosti Towercom vysvetľuje, ako je možné nájsť riešenie pre optické pripojenie domácností aj v lokalitách, kde teraz o vysokorýchlostnom internete užívatelia iba snívajú.

6. Britská televízia si už neobjedná zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali len mužskí autori

Britská televízia ITV už si u svojich scenáristov neobjedná žiadnu zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali výhradne mužskí autori.

Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

7. Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

Najväčšiu vzburu vo väzenskej histórii bývalého Československa stvárni pripravovaný film Amnestie režiséra Jonáša Karáska.

8. V aplikácii O2 Extra výhody najazdili vodiči takmer milión kilometrov a dostali za odmenu 2000 GB dát

Operátor O2 začiatkom apríla odštartoval v rámci svojej iniciatívy Dátuj zodpovedne kampaň Nebuď pirát, ktorej cieľom bolo upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo používania telefónov za volantom.

Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

9. Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

Hlavným víťazom tohtoročných filmových a televíznych cien stanice MTV sa stal superhrdinský epos Avengers: Endgame.

Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

10. Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

Redaktor Trendu nastúpil do VÚB banky, je novým členom analytického tímu banky.