S firmou, ktorá 7 rokov mešká s eurofondovým projektom, štát podpisuje ďalšie zákazky

03.05.2019 13:16 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Veronika Remišová vyzýva premiéra, aby splnil čo sľúbil a vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu a takéto firmy nedostávali ďalšie zákazky od štátu.

Na projekt elektronického katastra Slovensko dostalo 28 miliónov eur z eurofondov. Kvôli chybám vo verejnom obstarávaní sme už museli 10 miliónov eur z eurofondov vrátiť a zaplatiť zo štátneho rozpočtu. Systém stále riadne nefunguje a kvôli 7-ročnému meškaniu hrozí, že občania zaplatia celých 28 miliónov eur, ktoré mali byť pôvodne platené z eurofondov.

„Je neprijateľné, aby za zlyhania nominantov Smeru a súkromných firiem platili ľudia,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová a dodala, že toto je ďalší z eurofondových projektov, ktorého náklady sa kvôli neschopnosti vlády prenesú na plecia občanov. „Už dávno mal byť prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov, aby za pochybenia niesli zodpovednosť tí, ktorí chyby urobili. My predkladáme tento zákon o zodpovednosti za škodu na májovej schôdzi parlamentu, no vládna koalícia zrejme zákon opätovne nepodporí,“ uvádza Remišová.

Remišová zároveň pripomenula slová Petra Pellegriniho, ktorý v súvislosti s prípadom elektronického katastra minulý rok uviedol, že firmy, ktoré nevedia zákazky splniť načas, by sa mali dostať na čierny zoznam „a viac si neškrtnúť“.

Projekt realizuje firma, ktorú médiá v minulosti spájali aj s oligarchom Brhelom, a v ktorej vedení je bývalá poslankyňa strany Smer. Projekt mal byť pôvodne dokončený v roku 2012, elektronické služby katastra však ani dnes riadne nefungujú. „Rozumná a zodpovedná vláda by takejto firme nedala robiť žiadny ďalší projekt. No len od začiatku roka 2019 táto firma podpísala so štátom ďalších 5 zmlúv,“ uviedla Remišová. Iróniou je, že pred pár dňami podpísal s touto firmou zmluvu na ďalší informačný systém Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý meškanie elektronického katastra ostro kritizoval.

Remišová vyzýva premiéra, aby nehovoril do vetra, ale skutočne vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu na čas.

„Firmy, ktoré nepracujú kvalitne a nerešpektujú termíny nemajú dostávať zákazky od štátu. Na Slovensku peniaze chýbajú všade. V školstve, v zdravotníctve, na podporu rodín. Nemôžeme si dovoliť, aby na neschopnosť vlády a vybraných firiem doplácalo celé Slovensko,“ uzavrela Remišová.

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.