S firmou, ktorá 7 rokov mešká s eurofondovým projektom, štát podpisuje ďalšie zákazky

03.05.2019 13:16 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Veronika Remišová vyzýva premiéra, aby splnil čo sľúbil a vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu a takéto firmy nedostávali ďalšie zákazky od štátu.

Na projekt elektronického katastra Slovensko dostalo 28 miliónov eur z eurofondov. Kvôli chybám vo verejnom obstarávaní sme už museli 10 miliónov eur z eurofondov vrátiť a zaplatiť zo štátneho rozpočtu. Systém stále riadne nefunguje a kvôli 7-ročnému meškaniu hrozí, že občania zaplatia celých 28 miliónov eur, ktoré mali byť pôvodne platené z eurofondov.

„Je neprijateľné, aby za zlyhania nominantov Smeru a súkromných firiem platili ľudia,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová a dodala, že toto je ďalší z eurofondových projektov, ktorého náklady sa kvôli neschopnosti vlády prenesú na plecia občanov. „Už dávno mal byť prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov, aby za pochybenia niesli zodpovednosť tí, ktorí chyby urobili. My predkladáme tento zákon o zodpovednosti za škodu na májovej schôdzi parlamentu, no vládna koalícia zrejme zákon opätovne nepodporí,“ uvádza Remišová.

Remišová zároveň pripomenula slová Petra Pellegriniho, ktorý v súvislosti s prípadom elektronického katastra minulý rok uviedol, že firmy, ktoré nevedia zákazky splniť načas, by sa mali dostať na čierny zoznam „a viac si neškrtnúť“.

Projekt realizuje firma, ktorú médiá v minulosti spájali aj s oligarchom Brhelom, a v ktorej vedení je bývalá poslankyňa strany Smer. Projekt mal byť pôvodne dokončený v roku 2012, elektronické služby katastra však ani dnes riadne nefungujú. „Rozumná a zodpovedná vláda by takejto firme nedala robiť žiadny ďalší projekt. No len od začiatku roka 2019 táto firma podpísala so štátom ďalších 5 zmlúv,“ uviedla Remišová. Iróniou je, že pred pár dňami podpísal s touto firmou zmluvu na ďalší informačný systém Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý meškanie elektronického katastra ostro kritizoval.

Remišová vyzýva premiéra, aby nehovoril do vetra, ale skutočne vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu na čas.

„Firmy, ktoré nepracujú kvalitne a nerešpektujú termíny nemajú dostávať zákazky od štátu. Na Slovensku peniaze chýbajú všade. V školstve, v zdravotníctve, na podporu rodín. Nemôžeme si dovoliť, aby na neschopnosť vlády a vybraných firiem doplácalo celé Slovensko,“ uzavrela Remišová.

Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu

Lokálni poskytovatelia telekomunikačných služieb na Slovensku požiadali v otvorenom liste vládu SR, aby neschválila návrh na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý chce na parlamentné hlasovanie predložiť ministerstvo dopravy.

Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO)

Suzuki Ertiga Barkhy Dutt prešla za stovku dní okolo 23 tisíc kilometrov. Indická novinárka na tejto dlhej ceste zaznamenávala utrpenie svojich chudobných spoluobčanov v mestách a dedinách za pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. Na cestu sa vydala v marci, píše agentúra AFP.

Zabudnutý na zastávke, Telekom v reklame promuje nekonečné dáta (VIDEO)

Po spote s neposlušnou dátujúcou babičkou či závislým dedkom Telekom pokračuje v sérii humorných spotov.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.