S firmou, ktorá 7 rokov mešká s eurofondovým projektom, štát podpisuje ďalšie zákazky

03.05.2019 13:16 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Veronika Remišová vyzýva premiéra, aby splnil čo sľúbil a vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu a takéto firmy nedostávali ďalšie zákazky od štátu.

Na projekt elektronického katastra Slovensko dostalo 28 miliónov eur z eurofondov. Kvôli chybám vo verejnom obstarávaní sme už museli 10 miliónov eur z eurofondov vrátiť a zaplatiť zo štátneho rozpočtu. Systém stále riadne nefunguje a kvôli 7-ročnému meškaniu hrozí, že občania zaplatia celých 28 miliónov eur, ktoré mali byť pôvodne platené z eurofondov.

„Je neprijateľné, aby za zlyhania nominantov Smeru a súkromných firiem platili ľudia,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová a dodala, že toto je ďalší z eurofondových projektov, ktorého náklady sa kvôli neschopnosti vlády prenesú na plecia občanov. „Už dávno mal byť prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov, aby za pochybenia niesli zodpovednosť tí, ktorí chyby urobili. My predkladáme tento zákon o zodpovednosti za škodu na májovej schôdzi parlamentu, no vládna koalícia zrejme zákon opätovne nepodporí,“ uvádza Remišová.

Remišová zároveň pripomenula slová Petra Pellegriniho, ktorý v súvislosti s prípadom elektronického katastra minulý rok uviedol, že firmy, ktoré nevedia zákazky splniť načas, by sa mali dostať na čierny zoznam „a viac si neškrtnúť“.

Projekt realizuje firma, ktorú médiá v minulosti spájali aj s oligarchom Brhelom, a v ktorej vedení je bývalá poslankyňa strany Smer. Projekt mal byť pôvodne dokončený v roku 2012, elektronické služby katastra však ani dnes riadne nefungujú. „Rozumná a zodpovedná vláda by takejto firme nedala robiť žiadny ďalší projekt. No len od začiatku roka 2019 táto firma podpísala so štátom ďalších 5 zmlúv,“ uviedla Remišová. Iróniou je, že pred pár dňami podpísal s touto firmou zmluvu na ďalší informačný systém Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý meškanie elektronického katastra ostro kritizoval.

Remišová vyzýva premiéra, aby nehovoril do vetra, ale skutočne vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu na čas.

„Firmy, ktoré nepracujú kvalitne a nerešpektujú termíny nemajú dostávať zákazky od štátu. Na Slovensku peniaze chýbajú všade. V školstve, v zdravotníctve, na podporu rodín. Nemôžeme si dovoliť, aby na neschopnosť vlády a vybraných firiem doplácalo celé Slovensko,“ uzavrela Remišová.

Dezinformačné weby získavajú vďaka reklame stámilióny dolárov

1. Dezinformačné weby získavajú vďaka reklame stámilióny dolárov

Dezinformačné internetové stránky získavajú predajom reklamného priestoru každoročne prinajmenšom 235 miliónov dolárov.

Názov novej bondovky je už známy, zverejnili trailer (VIDEO)

2. Názov novej bondovky je už známy, zverejnili trailer (VIDEO)

Dvadsiaty piaty film s Jamesom Bondom ponesie názov No Time To Die (Nie je čas zomrieť).

3. Seriál Sestričky sa vracia na obrazovku, aj s novými herečkami. Prinášame podrobnosti (FOTO, VIDEO)

Televízia Markíza na jeseň 2019 pokračuje ďalšou sériou seriálu z nemocničného prostredia Sestričky.

Dagmar Havlová vysúdila milióny korún za nepravdivé tvrdenia o milencovi

4. Dagmar Havlová vysúdila milióny korún za nepravdivé tvrdenia o milencovi

Pražský vrchný súd dnes priznal herečke Dagmar Havlovej štyri milióny korún odškodného od vydavateľstva Bauer Media za tvrdenie, že mala milenecký pomer v čase, keď jej umieral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Apple chce dohnať Netflix či HBO, investuje miliardy do vlastných relácií

5. Apple chce dohnať Netflix či HBO, investuje miliardy do vlastných relácií

Americká spoločnosť Apple je odhodlaná vynaložiť vyše šesť miliárd dolárov na pôvodné programy a filmy pre svoju plánovanú televíziu Apple TV +.

Filmári dotočili vianočnú rozprávku Čarovný kamienok (FOTO)

6. Filmári dotočili vianočnú rozprávku Čarovný kamienok (FOTO)

Rozprávku Čarovný kamienok bude RTVS vysielať už počas tohtoročných Vianoc na Štedrý deň.

Twitter a Facebook obvinili Čínu z dezinformačnej kampane

7. Twitter a Facebook obvinili Čínu z dezinformačnej kampane

Sociálne siete Twitter a Facebook zablokovali mnoho účtov, ktoré sú podľa ich názoru spojené s dezinformačnou kampaňou Číny zameranou na hongkonské protesty.

Polícia upozorňuje na výhražné správy na facebooku s výzvou platiť

8. Polícia upozorňuje na výhražné správy na facebooku s výzvou platiť

Polícia dnes upozornila, že niektorým užívateľom facebooku prišla správa, ktorej autor sa vyhráža, že sa dostal na ich účtu na facebooku, vie si stiahnuť celý obsah a žiada 100 €, ak ich dostane, ich účet nechá tak.

Zmizol poľský milionár a filmový producent

9. Zmizol poľský milionár a filmový producent

Poľskí policajti, hasiči, pohraničníci a záchranári na severovýchode Poľska druhý deň pátrajú po milionárovi a filmovom producentovi Piotrovi Wozniak-Starakovi, ktorý zmizol na Mazurských jazerách.

10. Prokurátori vyzvali verejných činiteľov, ktorí s Kočnerom páchali trestnú činnosť, aby sa prihlásili (VIDEO)

Pri vyšetrovaní prípadu vraždy Jána Kuciaka boli získané poznatky o trestnej činnosti predstaviteľov štátnych orgánov, oznámili dnes prokurátori špeciálnej prokuratúry na tlačovej besede.