S firmou, ktorá 7 rokov mešká s eurofondovým projektom, štát podpisuje ďalšie zákazky

03.05.2019 13:16 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Veronika Remišová vyzýva premiéra, aby splnil čo sľúbil a vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu a takéto firmy nedostávali ďalšie zákazky od štátu.

Na projekt elektronického katastra Slovensko dostalo 28 miliónov eur z eurofondov. Kvôli chybám vo verejnom obstarávaní sme už museli 10 miliónov eur z eurofondov vrátiť a zaplatiť zo štátneho rozpočtu. Systém stále riadne nefunguje a kvôli 7-ročnému meškaniu hrozí, že občania zaplatia celých 28 miliónov eur, ktoré mali byť pôvodne platené z eurofondov.

„Je neprijateľné, aby za zlyhania nominantov Smeru a súkromných firiem platili ľudia,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová a dodala, že toto je ďalší z eurofondových projektov, ktorého náklady sa kvôli neschopnosti vlády prenesú na plecia občanov. „Už dávno mal byť prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov, aby za pochybenia niesli zodpovednosť tí, ktorí chyby urobili. My predkladáme tento zákon o zodpovednosti za škodu na májovej schôdzi parlamentu, no vládna koalícia zrejme zákon opätovne nepodporí,“ uvádza Remišová.

Remišová zároveň pripomenula slová Petra Pellegriniho, ktorý v súvislosti s prípadom elektronického katastra minulý rok uviedol, že firmy, ktoré nevedia zákazky splniť načas, by sa mali dostať na čierny zoznam „a viac si neškrtnúť“.

Projekt realizuje firma, ktorú médiá v minulosti spájali aj s oligarchom Brhelom, a v ktorej vedení je bývalá poslankyňa strany Smer. Projekt mal byť pôvodne dokončený v roku 2012, elektronické služby katastra však ani dnes riadne nefungujú. „Rozumná a zodpovedná vláda by takejto firme nedala robiť žiadny ďalší projekt. No len od začiatku roka 2019 táto firma podpísala so štátom ďalších 5 zmlúv,“ uviedla Remišová. Iróniou je, že pred pár dňami podpísal s touto firmou zmluvu na ďalší informačný systém Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý meškanie elektronického katastra ostro kritizoval.

Remišová vyzýva premiéra, aby nehovoril do vetra, ale skutočne vytvoril čiernu listinu firiem, ktoré mali problém s kvalitou či dodaním projektu na čas.

„Firmy, ktoré nepracujú kvalitne a nerešpektujú termíny nemajú dostávať zákazky od štátu. Na Slovensku peniaze chýbajú všade. V školstve, v zdravotníctve, na podporu rodín. Nemôžeme si dovoliť, aby na neschopnosť vlády a vybraných firiem doplácalo celé Slovensko,“ uzavrela Remišová.

Slovensko má jedinečnú luxusnú knihu Harmónia veľkého sveta (VIDEO)

1. Slovensko má jedinečnú luxusnú knihu Harmónia veľkého sveta (VIDEO)

Pozrite si VIDEÁ, ako vyzerá jedna z najkrajších kníh 17.storočia, ktorá práve vyšla v exkluzívnom prevedení v slovenčine. Navyše vyšla ako moderné faksimile, čiže verná kópia originálu z roku 1661, doplnená o slovenský preklad latinského výkladu.

Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová

2. Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová

Na výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa začne natáčať film Havel.

Ivan Zach úplne ovládol televíznu skupinu Prima

3. Ivan Zach úplne ovládol televíznu skupinu Prima

Televizní skupinu Prima zcela ovládl Ivan Zach. Jeho firma THR Media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára. V Denemo Media má přitom zbývající čtvrtinový podíl Zachova skupina GES, která zároveň už vlastní druhou polovinu Primy.

Asociácia vydavateľov tlače sa mení

4. Asociácia vydavateľov tlače sa mení

Minulý týždeň v stredu sa uskutočnilo valné zhromaždenie Asociácie vydavateľov tlače (AVT), na ktorom bola prijatá zmena stanov.

Jaromír Soukup rozbehol vlastný e-shop

5. Jaromír Soukup rozbehol vlastný e-shop

Ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromír Soukup spustil vlastní internetový obchod.

6. Ako si zbytočne nepredražiť dovolenku? Tu je 7 tipov, na ktoré sa oplatí myslieť pri cestovaní do zahraničia

S letom sa blíži aj čas dovoleniek a cestovania. Obdobie, ktoré nás bude stáť nemalé úspory, a preto by sme si mali dať pozor, aby sa nám výlet zbytočne nepredražil. Bežné veci, akými sú platba za ubytovanie, letenky, výbery hotovosti z bankomatu či platba kartou nás môžu vyjsť viac, ako by sme chceli.

Británia zakázala sexistické reklamy

7. Británia zakázala sexistické reklamy

Výjavy, v ktorých žena nevie riadiť a muž nezvláda postarať sa o rodinu, zmiznú z britských médií.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

8. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

Po novom šéfredaktorovi má Trend aj nového zástupcu

9. Po novom šéfredaktorovi má Trend aj nového zástupcu

Po vlne odchodov sa v Trende mení vedenie.

Zomrela speváčka Lýdia Volejníčková (VIDEO)

10. Zomrela speváčka Lýdia Volejníčková (VIDEO)

Včera 13. júna zomrela vo veku 66 rokov speváčka Lýdia Volejníčková.