Vysielanie RTVS k MS v hokeji bude pestré a multižánrové

08.05.2019 07:26 | Tlačové správy | TS RTVS

Nielen samotné hokejové zápasy, ale aj množstvo premiérového programu odvysiela RTVS na televíznej Jednotke a Dvojke k najväčšej športovej udalosti tohto roka. Programový blok venovaný Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji odštartuje vždy hodinu a pol pred začiatkom prvého zápasu dňa.

Pre športovú sekciu RTVS ide o projekt roka, ktorý pripravuje niekoľko mesiacov. „Chceme dosiahnuť to, aby sa na program ako celok nepozeralo len ako na klasické prenosy so štúdiami. Aj vďaka špecializovaným reláciám prinesieme zhruba 9 až 12 hodín premiérového obsahu, čo je obrovská plocha. Našou snahou je, aby bol hlavne začiatok programového bloku pestrý, multižánrový a zábavný, pretože, keď sa začnú samotné zápasy, tak hokej ako naša „národná choroba“ si vyžaduje seriózny prístup,“ poznamenal tímlíder pre priame prenosy Pavol Gašpar.

Diváci sa najskôr prostredníctvom talkshow Pred hokejom dostanú do pubu v blízkosti fan zóny a bratislavského zimného štadióna, odkiaľ bude RTVS naživo vysielať počas plnej prevádzky podniku. „Očakávame preto, že tam budú aj hokejoví fanúšikovia z celého sveta,“ dodal Pavol Gašpar. Moderátori Iveta Malachovská a Števo Eisele budú spovedať rôzne osobnosti nielen zo športového, ale i kultúrneho a spoločenského života, ktorí potvrdia, že majstrovstvá sú celonárodnou udalosťou.

Po ukončení polhodinovej debaty RTVS zábavným spôsobom nazrie v seriáli 25 majstrovstiev do histórie – bude glosovať všetky šampionáty, na ktorých sa Slovensko od Viedne v roku 1996 zúčastnilo. „Každý z turnajov si zobrali pod drobnohľad osobnosti dobre známe zo standupovej scény Tomáš Hudák a Stano Staško,“ priblížil Pavol Gašpar s tým, že svoj netradičný pohľad na účinkovanie slovenskej reprezentácie spracovali aj za pomoci archívnych záberov RTVS z predchádzajúcich 25 majstrovstiev.

Uznávaný dokumentarista Stano Štefánik pripravil 9-dielny historický seriál S hokejkou a pukom. V ňom sa objavia unikátne zábery z pôsobenia národného tímu na MS, ktoré sa doteraz na Slovensku nevysielali. „Stano má výborný prehľad v archívnych materiáloch a vynikajúce kontakty po celej Európe, takže povymieňal naše jedinečné zábery za iné zo zahraničia,“ prezradil Pavol Gašpar.

V závere šampionátu v rámci predzápasového programového bloku RTVS zmapuje v 6-dielnom seriáli Hokejová republika menšie mestá a obce na Slovensku, ktoré síce nie sú na hokejovej mape, ale z ktorých vyšli rôzne hokejové osobnosti, o čom laická verejnosť mnohokrát netuší. „Chceli sme priniesť pohľad na to, že bez podhubia, ktoré je možno nenápadné, by vrcholový hokej nemohol existovať,“ konštatoval Pavol Gašpar.

Medzi doplnkové programy bude patriť prestávkový seriál Aj oni boli pri medailách. V ňom sa predstavia tí členovia medailových tímov Slovenska, ktorí už nie sú, alebo neboli stredobodom mediálnej pozornosti, ale ich význam pri veľkých úspechoch národnej reprezentácie je nespochybniteľný.

Denný programový blok ukončí RTVS tradičnou sumárnou reláciou MS v kocke, v ktorej diváci uvidia všetky najdôležitejšie momenty hracieho dňa.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

1. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

2. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

3. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

4. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

5. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

6. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

7. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

8. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

9. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

10. K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

Časopisy ako Vogue v Taliansku, Nemecku a Poľsku, L’Uomo Vogue, Elle v Poľsku a Glamour v Maďarsku vyzývajú na svojich stránkach čitateľov na účasť vo voľbách. Výzvu podporili modelky a modeli a osobnosti sveta módy, vrátane Vanessy Paradis či Joela Kinnamana.