Hygienici realizujú kontroly v súvislosti s MS v hokeji

09.05.2019 15:56 | Tlačové správy | ÚVZ SR

Odborní pracovníci z Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave a Košiciach realizujú v súvislosti s Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji 2019 výkon štátneho zdravotného dozoru (ŠZD). Zameriavajú sa predovšetkým na kontroly v ubytovacích zariadeniach a v zariadeniach spoločného stravovania ako aj na vyšetrovanie vzoriek pitnej vody. Kontroly budú realizovať počas celého trvania šampionátu.

Prebiehajúce kontroly hygienikov sa zameriavajú najmä na dodržiavanie hygienických štandardov v ubytovacích zariadeniach, dodržiavanie prevádzkového poriadku, preverujú aj platnosť dokladov o uvedení priestorov do prevádzky. V stravovacích zariadeniach odoberajú vzorky pokrmov na mikrobiologické a chemické vyšetrenie. Kontrolujú predovšetkým zariadenia spoločného stravovania v hoteloch, kde sú ubytovaní účastníci majstrovstiev, ale i hygienickú nezávadnosť potravín v reštauráciách a v zariadeniach rýchleho stravovania, ako sú bufety, lahôdky a zmrzlina.

Súčasťou hygienických opatrení na zabezpečenie bezproblémového priebehu majstrovstiev sveta je aj nepretržité monitorovanie výskytu infekčných ochorení. Masové podujatia môžu byť vhodným miestom na šírenie infekčných ochorení a vypuknutie lokálnych epidémií a k najčastejším faktorom prenosu infekčných nákaz patria vzduch, voda a strava.

V prípade zistenia nedostatkov hygienici ukladajú prevádzkovateľom opatrenia s termínmi na ich odstránenie, pokyn na ich odstránenie, môžu uložiť aj blokovú pokutu.

Kontroly v rámci výkonu ŠZD budú vykonávané aj počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

1. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

2. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

3. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

4. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

5. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

6. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

7. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

8. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

9. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

10. K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

Časopisy ako Vogue v Taliansku, Nemecku a Poľsku, L’Uomo Vogue, Elle v Poľsku a Glamour v Maďarsku vyzývajú na svojich stránkach čitateľov na účasť vo voľbách. Výzvu podporili modelky a modeli a osobnosti sveta módy, vrátane Vanessy Paradis či Joela Kinnamana.