Prečo by bryndza nemala chýbať v našom jedálničku a prečo je práve májová bryndza najlepšia?

10.05.2019 16:54 | Tlačové správy | TS Lidl

Máj je mesiacom lásky, smelo ho však môžeme označiť aj mesiacom bryndze. Bryndza by nemala chýbať v našom jedálničku počas celého roka, bryndzové halušky s májovou bryndzou chutia predsa len ešte o niečo viac. Prečo?

Čo je bryndza?

Výroba bryndze má na Slovensku dlhodobú tradíciu. Najstaršia bryndziareň bola založená už v roku 1787 v Detve. Bryndzu v podobe, ako ju poznáme dnes, vyrobil ako prvý zvolenský bryndziar Teodor Wallo. Miesto soli vyrobil špeciálny soľný roztok. Po zomletí ovčieho syra s týmto roztokom získal mäkkú mazľavú hmotu - našu typickú bryndzu.

Čo je ale v skutočnosti bryndza? Poviete si, čo je to za otázku, však? Bryndzu pozná predsa každý! Možno budete prekvapení, ale na pultoch našich predajní ľahko nájdete produkty, ktoré sa na bryndzu iba podobajú. Tradičná bryndza, ako ju pripravovali naši predkovia, je vyrobená z nepasterizovaného, 100%-ného ovčieho mlieka. Podľa Potravinového kódexu Slovenskej republiky sa môže bryndza vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, musí však obsahovať najmenej 50 % ovčieho syra zo sušiny výrobku. Bryndza je potravina, na ktorú môžeme byť právom hrdí. Je len málo krajín vo svete, ktoré bryndzu vyrábajú. Tú našu poznajú konzumenti v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku či Poľsku.

Bryndzu delíme na letnú a zimnú. Letná sa vyrába z čerstvého mlieka, zimná zo zasudovaného hrudkového ovčieho syra, vyrobeného počas letnej sezóny. Nakoľko ide o polotovar, je zrejmé, že kvalitnejšia je letná.

Májová bryndza je výnimočná

Májovú bryndzu môžeme s pokojným svedomím označiť ako najkvalitnejšiu. Ovečky sú už nejaký ten týždeň na paši. Vďaka čerstvej tráve, ktorá je v tomto období najbohatšia na živiny,  obsahuje ich mlieko najviac prospešných látok rastlinného pôvodu, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky. Tie sú pre zdravie človeka mimoriadne dôležité.

Počas roka sa kvalita trávy mení a tým sa mení aj kvalita mlieka. Preto, ak máte bryndzu radi, teraz je ideálny čas na prípravu vašich obľúbených jedál. Lahodná bryndzová nátierka, voňavá bryndzová polievočka, typické bryndzové halušky so slaninkou, či skvelý bryndzový koláč budú vám aj vašim hosťom chutiť s májovou bryndzou ešte znamenitejšie ako obvykle.

Bryndza ako prírodný liek

Bryndza napomáha vstrebávaniu vápnika. PH bryndze je totiž nižšie ako v pôvodnom mlieku a keďže sa vápnik v bryndzi nachádza v ionizovanom stave, organizmus ho dokáže efektívnejšie využiť. Je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a bielkovín, vďaka čomu má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Právom je preto zaradená medzi funkčné potraviny.

Bryndza dokáže riešiť problémy s trávením, pretože je najmä v surovom stave silným probiotikom. Na svedomí to majú prospešné probiotické mliečne baktérie a kvasinky, ktoré sa množia v procese zrenia. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda takýchto mikroorganizmov, čo je minimálne stokrát viac ako napríklad v jogurtoch.

Bryndza tiež pomáha pri zápaloch a v boji proti vysokému krvnému tlaku, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pozitívne pôsobí pri cukrovke, pri prevencii rakoviny aj osteoporózy, zvyšuje imunitu pri alergiách. Nakoľko počas spracovania dochádza k úbytku laktózy, je vhodná aj pre deti, ktoré majú alergiu na mlieko.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

1. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

2. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

3. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

4. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

5. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

6. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

7. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

8. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

9. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

10. K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

Časopisy ako Vogue v Taliansku, Nemecku a Poľsku, L’Uomo Vogue, Elle v Poľsku a Glamour v Maďarsku vyzývajú na svojich stránkach čitateľov na účasť vo voľbách. Výzvu podporili modelky a modeli a osobnosti sveta módy, vrátane Vanessy Paradis či Joela Kinnamana.