Prečo by bryndza nemala chýbať v našom jedálničku a prečo je práve májová bryndza najlepšia?

10.05.2019 16:54 | Tlačové správy | TS Lidl

Máj je mesiacom lásky, smelo ho však môžeme označiť aj mesiacom bryndze. Bryndza by nemala chýbať v našom jedálničku počas celého roka, bryndzové halušky s májovou bryndzou chutia predsa len ešte o niečo viac. Prečo?

Čo je bryndza?

Výroba bryndze má na Slovensku dlhodobú tradíciu. Najstaršia bryndziareň bola založená už v roku 1787 v Detve. Bryndzu v podobe, ako ju poznáme dnes, vyrobil ako prvý zvolenský bryndziar Teodor Wallo. Miesto soli vyrobil špeciálny soľný roztok. Po zomletí ovčieho syra s týmto roztokom získal mäkkú mazľavú hmotu - našu typickú bryndzu.

Čo je ale v skutočnosti bryndza? Poviete si, čo je to za otázku, však? Bryndzu pozná predsa každý! Možno budete prekvapení, ale na pultoch našich predajní ľahko nájdete produkty, ktoré sa na bryndzu iba podobajú. Tradičná bryndza, ako ju pripravovali naši predkovia, je vyrobená z nepasterizovaného, 100%-ného ovčieho mlieka. Podľa Potravinového kódexu Slovenskej republiky sa môže bryndza vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, musí však obsahovať najmenej 50 % ovčieho syra zo sušiny výrobku. Bryndza je potravina, na ktorú môžeme byť právom hrdí. Je len málo krajín vo svete, ktoré bryndzu vyrábajú. Tú našu poznajú konzumenti v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku či Poľsku.

Bryndzu delíme na letnú a zimnú. Letná sa vyrába z čerstvého mlieka, zimná zo zasudovaného hrudkového ovčieho syra, vyrobeného počas letnej sezóny. Nakoľko ide o polotovar, je zrejmé, že kvalitnejšia je letná.

Májová bryndza je výnimočná

Májovú bryndzu môžeme s pokojným svedomím označiť ako najkvalitnejšiu. Ovečky sú už nejaký ten týždeň na paši. Vďaka čerstvej tráve, ktorá je v tomto období najbohatšia na živiny,  obsahuje ich mlieko najviac prospešných látok rastlinného pôvodu, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky. Tie sú pre zdravie človeka mimoriadne dôležité.

Počas roka sa kvalita trávy mení a tým sa mení aj kvalita mlieka. Preto, ak máte bryndzu radi, teraz je ideálny čas na prípravu vašich obľúbených jedál. Lahodná bryndzová nátierka, voňavá bryndzová polievočka, typické bryndzové halušky so slaninkou, či skvelý bryndzový koláč budú vám aj vašim hosťom chutiť s májovou bryndzou ešte znamenitejšie ako obvykle.

Bryndza ako prírodný liek

Bryndza napomáha vstrebávaniu vápnika. PH bryndze je totiž nižšie ako v pôvodnom mlieku a keďže sa vápnik v bryndzi nachádza v ionizovanom stave, organizmus ho dokáže efektívnejšie využiť. Je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a bielkovín, vďaka čomu má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Právom je preto zaradená medzi funkčné potraviny.

Bryndza dokáže riešiť problémy s trávením, pretože je najmä v surovom stave silným probiotikom. Na svedomí to majú prospešné probiotické mliečne baktérie a kvasinky, ktoré sa množia v procese zrenia. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda takýchto mikroorganizmov, čo je minimálne stokrát viac ako napríklad v jogurtoch.

Bryndza tiež pomáha pri zápaloch a v boji proti vysokému krvnému tlaku, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pozitívne pôsobí pri cukrovke, pri prevencii rakoviny aj osteoporózy, zvyšuje imunitu pri alergiách. Nakoľko počas spracovania dochádza k úbytku laktózy, je vhodná aj pre deti, ktoré majú alergiu na mlieko.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.