MS v hokeji prinesú milióny eur

12.05.2019 13:22 | Tlačové správy | TS Slovenská sporiteľňa

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája v Bratislave a Košiciach, budú mať pre obe mestá výraznejší ekonomický prínos. Tie posledné z roku 2011 priniesli podľa štúdie Ekonomickej univerzity v Bratislave len hlavnému mestu takmer 11 miliónov eur, pričom najväčšia časť výdavkov návštevníkov MS sa minula v hoteloch a reštauráciách.

Podľa štúdie Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach priniesli Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji z roku 2011 Košiciam takmer 5 miliónov eur. Táto suma zahŕňa všetky výdavky návštevníkov okrem výdavkov na vstupenky na zápasy. Hokejový šampionát si pozrelo viac ako 400- tisíc divákov, z toho 291 227 v Bratislave a 115 477 v Košiciach. Rekordérom je prípade návštevnosti svetový šampionát v Prahe a Ostrave v roku 2004, kam zavítalo 552 097 divákov.

„Hokej patrí k najsledovanejším hrám sveta a prináša v prípade šampionátov usporiadateľským krajinám či sponzorom mimoriadne zisky. V tom je zahrnutý predaj vysielacích práv, sponzorské zmluvy, príjmy zo vstupného, tržby hotelov a reštaurácií či predaj suvenírov. Celková hodnota globálneho športového priemyslu dosahuje cez viac ako 500 miliárd eur, pričom zhruba 43 % z toho ukrajuje futbal a jedným z najvýnosnejším športom je aj práve hokej,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Na šampionáte zarábajú aj predajcovia potravín. Tí predávajú výrobky s hokejovými symbolmi.

Už počas majstrovstiev v roku 2011 sa ukázalo, ako hotelieri a prevádzkovatelia reštaurácii či barov zvyšovali ceny. „V priemere ide v prípade ubytovania o dvojnásobné zvýšenie cien počas konania šampionátu. V niektorých prípadoch sme zaznamenali až trojnásobné navýšenie cien v ubytovacích zariadeniach. Zdraželo aj alternatívne ubytovanie, ktoré si ľudia vyhľadávajú prostredníctvom online platforiem,“ doplnila Buchláková. Tohtoročný prínos majstrovstiev je ešte predčasné hodnotiť, no rádovo by to pre obe mestá malo priniesť milióny eur.

Celkovo majú medzinárodné športové podujatia významný ekonomický prínos pre usporiadateľskú krajinu. Príkladom je Poľsko a Ukrajina, ktoré v roku 2012 organizovali Majstrovstvá Európy vo futbale. „Podľa London Brand Finance Institute zaznamenalo Poľsko vďaka futbalovým majstrovstvám spomedzi 100 skúmaných krajín nárast hodnoty národnej značky o 75 percent, čím sa jej cena zvýšila z 269 miliárd dolárov na 472 miliárd dolárov. Poľsko a Ukrajina investovali celkovo 30,2 miliardy eur do infraštruktúry a športových areálov,“ dodala Buchláková.

Najviac peňazí bolo vynaložených na modernizáciu dopravnej infraštruktúry, mestskú hromadnú dopravu, železnice a letiská. Výsledkom je väčší objem priamych zahraničných investícií v Poľsku, pretože zlá infraštruktúra bola pre zahraničných investorov najväčšou prekážkou.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

1. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

2. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

3. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

4. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

5. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

6. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

7. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

8. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

9. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

10. K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

Časopisy ako Vogue v Taliansku, Nemecku a Poľsku, L’Uomo Vogue, Elle v Poľsku a Glamour v Maďarsku vyzývajú na svojich stránkach čitateľov na účasť vo voľbách. Výzvu podporili modelky a modeli a osobnosti sveta módy, vrátane Vanessy Paradis či Joela Kinnamana.