MS v hokeji prinesú milióny eur

12.05.2019 13:22 | Tlačové správy | TS Slovenská sporiteľňa

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája v Bratislave a Košiciach, budú mať pre obe mestá výraznejší ekonomický prínos. Tie posledné z roku 2011 priniesli podľa štúdie Ekonomickej univerzity v Bratislave len hlavnému mestu takmer 11 miliónov eur, pričom najväčšia časť výdavkov návštevníkov MS sa minula v hoteloch a reštauráciách.

Podľa štúdie Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach priniesli Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji z roku 2011 Košiciam takmer 5 miliónov eur. Táto suma zahŕňa všetky výdavky návštevníkov okrem výdavkov na vstupenky na zápasy. Hokejový šampionát si pozrelo viac ako 400- tisíc divákov, z toho 291 227 v Bratislave a 115 477 v Košiciach. Rekordérom je prípade návštevnosti svetový šampionát v Prahe a Ostrave v roku 2004, kam zavítalo 552 097 divákov.

„Hokej patrí k najsledovanejším hrám sveta a prináša v prípade šampionátov usporiadateľským krajinám či sponzorom mimoriadne zisky. V tom je zahrnutý predaj vysielacích práv, sponzorské zmluvy, príjmy zo vstupného, tržby hotelov a reštaurácií či predaj suvenírov. Celková hodnota globálneho športového priemyslu dosahuje cez viac ako 500 miliárd eur, pričom zhruba 43 % z toho ukrajuje futbal a jedným z najvýnosnejším športom je aj práve hokej,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Na šampionáte zarábajú aj predajcovia potravín. Tí predávajú výrobky s hokejovými symbolmi.

Už počas majstrovstiev v roku 2011 sa ukázalo, ako hotelieri a prevádzkovatelia reštaurácii či barov zvyšovali ceny. „V priemere ide v prípade ubytovania o dvojnásobné zvýšenie cien počas konania šampionátu. V niektorých prípadoch sme zaznamenali až trojnásobné navýšenie cien v ubytovacích zariadeniach. Zdraželo aj alternatívne ubytovanie, ktoré si ľudia vyhľadávajú prostredníctvom online platforiem,“ doplnila Buchláková. Tohtoročný prínos majstrovstiev je ešte predčasné hodnotiť, no rádovo by to pre obe mestá malo priniesť milióny eur.

Celkovo majú medzinárodné športové podujatia významný ekonomický prínos pre usporiadateľskú krajinu. Príkladom je Poľsko a Ukrajina, ktoré v roku 2012 organizovali Majstrovstvá Európy vo futbale. „Podľa London Brand Finance Institute zaznamenalo Poľsko vďaka futbalovým majstrovstvám spomedzi 100 skúmaných krajín nárast hodnoty národnej značky o 75 percent, čím sa jej cena zvýšila z 269 miliárd dolárov na 472 miliárd dolárov. Poľsko a Ukrajina investovali celkovo 30,2 miliardy eur do infraštruktúry a športových areálov,“ dodala Buchláková.

Najviac peňazí bolo vynaložených na modernizáciu dopravnej infraštruktúry, mestskú hromadnú dopravu, železnice a letiská. Výsledkom je väčší objem priamych zahraničných investícií v Poľsku, pretože zlá infraštruktúra bola pre zahraničných investorov najväčšou prekážkou.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.