Modré z neba: Jankina rozlúčka s Nedvědovcami

Janka až do posledných momentov bojovala so zákernou chorobou. Zvládla to až do plnoletosti svojich detí, aby im mohla zanechať dojemný odkaz, na ktorý nikdy nezabudnú.

Stredajšie večery vo vysielaní televízie Markíza patria už tradične obľúbenej rodinnej relácii Modré z neba s moderátorom Vilom Rozborilom. Dnes večer, 15. mája 2013 o 20:20, divákom predstaví ďalšiu trojicu príbehov. Tento raz obzvlášť silných.

Tretie májové Modré z neba otvorí príbeh o rómskej rodine, ktorá žije v osade. Vymyká sa však z radu – svojou pracovitosťou, slušnosťou. Mária si najskôr vzala do opatery Marcelu, ktorá z reedukačného ústavu nemala kam ísť a pred deviatimi rokmi si zobrala do pestúnskej starostlivosti aj svoju neter Veroniku. Rodičia o ňu vôbec nejavili záujem. Všetky tri si potrpia na poriadok, Mária s Marcelou chodia na aktivačné práce, s malou Veronikou sa poctivo učia a mladá slečna sa im odmeňuje jednotkami. Má krásne plány – chcela by byť advokátkou, dievčatko na otázku, kto je pre ňu mama, dospelácky odpovie: „Mama nie je tá, ktorá ťa porodí, ale ktorá ťa vychová. A ja mám teda mamy dve."

Jakubov príbeh znie ako malý zázrak. Po úraze mozgu dva mesiace bojoval v kóme o svoj život na bratislavských Kramároch. Z lekárov nik neveril, že to môže prežiť, na tele nemal jediný reflex, bol prakticky mŕtvy. Rodinu lekári pripravovali na najhoršie. Stal sa však zázrak a Jakub postupne otvoril oči, začal hýbať rukou, dnes už rozpráva, postupne sa zaraďuje do života, ale sám hovorí, že stále to nie je ono. Delfinoterapiu mu vysníval jeho otec, ktorý si dobre pamätá, že presne pred rokom hľadali pre milovaného syna miesto posledného odpočinku. Namiesto smútku však v rodine nastala neskutočná radosť – zo života.

Modré z neba uzavrie neuveriteľne emotívny a silný príbeh neskutočne silnej ženy - Janky Rusnákovej. Od svojich 26 rokov bola pacientkou s vážnymi diagnózami - rakovina štítnej žľazy, potom leukémia a napokon chronická obštrukcia pľúc. Jankiným domovom sa stala nemocničná posteľ. Priateľky ju chceli povzbudiť, aby to nevzdávala – poprosili preto o duševnú pomoc – Frantu Nedvěda priamo k nej, na pľúcne oddelenie. Tam jej zahral obľúbené pesničky doslova „do uška". Janka následne poprosila o zvláštny odkaz. Pre milovaného manžela a deti. Cítila, že jej dni sú zrátané, no hrial ju pocit, že to dokázala. Dožiť sa plnoletosti svojej dcéry Janky a syna Roba.

Relácia Modré z neba je zároveň štartérom pomoci. Ťažký osud ľudí sa po vysielaní snažia zmierniť aj diváci. Pomoc im môžu ponúknuť prostredníctvom facebookovej fan page Modré z neba, ktorá ma v súčasnosti viac než 308-tisíc fanúšikov. Jednotlivým príbehom sa venuje aj webstránka modrezneba.markiza.sk. Návštevníci sa na nej môžu dozvedieť aj množstvo zaujímavostí o relácii.

PR oddelenie TV Markíza