Smer nezvláda boj s podvodníkmi na DPH. Slovensko prichádza o miliardy

Ladislava Bašternáka napokon za jeho daňové podvody dobehla spravodlivosť. Štát však stovky podobných podvodníkov na DPH nevie zastaviť. Nová analýza daňovej medzery, ktorú vydal Inštitút finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií ukazuje, že podvody na DPH pokračujú a straty pre Slovensko sa zvyšujú.

 

S daňovými únikmi má problémy celá Európska únia, Slovensko je však v efektivite výberu DPH na chvoste, zdôrazňuje tieňový minister financií a hospodárstva OĽANO Eduard Heger. Úniky na daniach sú na Slovensku dvakrát vyššie ako je priemer EÚ. Horšie je už na tom iba Taliansko, Španielsko a Rumunsko.

„Dokonca aj v porovnaní s našimi susedmi sme na tom výrazne horšie. Už ich ani nedobiehame, pretože sa prestala znižovať medzera medzi tým, čo by sa na daniach mohli vybrať a čo sa reálne vyberie,“ dopĺňa E. Heger.

Medzi rokmi 2015 a 2017 sa výpadok znižoval z 2,4 na 2,1 mld. eur, vlani však opäť stúpol o 200 miliónov eur a štátu uniklo 2,3 mld. eur. Ako vysvetľuje E. Heger, za sumu, o ktorú úniky narástli by sa dala postaviť nová špičková nemocnica. Za vyše dve miliardy by sa dal vybudovať celý obchvat Bratislavy, ktorý teraz stavia súkromná firma a štát ho potom bude splácať 30 rokov.

Roky vláda tvrdí, že na dôležité veci nie sú peniaze, neopravujú sa cesty, nedokončujú diaľnice, zdravotníctvo a školstvo sú v biednom stave. Ale potom vidíme, že boj Smeru s daňovými únikmi je vlastne len mediálna bublina. Chvália sa niečím, čo je v podstate hanba, myslí si expert na ekonomiku a podnikanie OĽANO Peter Kremský.

Okolité krajiny podľa neho oveľa výraznejšie znížili úniky v porovnaní s nami a prináša im to do štátnej kasy miliardy eur, ktoré môžu slúžiť ľuďom. „Ukázali sme čísla, ktoré jasne ukazujú, že štát prichádza o obrovské peniaze a ani to nevyzerá tak, že by v tom chcel niečo zmeniť. Je to veľké zlyhanie tejto vlády,“ upozorňuje P. Kremský.

OĽANO preto navrhuje niekoľko riešení, ktoré by v tom mohli pomôcť. Po vstupe do vlády ich ako hnutie bude presadzovať, aby sa zastavili daňové podvody.

Zamerať kontroly na živé prípady -kapacity kontrolórov sa často mrhajú na „mŕtve firmy“, staré prípady, kde boli vratky dávno vyplatené, firmy sú zlikvidované, prevedené na biele kone a podobne. Treba riešiť aktuálne podvody, nie zaoberať sa starými prípadmi.
Posilniť kapacity a zlepšiť procesy na úseku kontroly – úsek ma málo aktívnych kontrolórov, ktorí nestíhajú analyzovať dáta z kontrolného výkazu DPH, navyše je systém prebyrokratizovaný, málo flexibilný a tým nefunkčný
Zaviesť mechanizmus reverse charge, kde sa prakticky celkom zamedzia kolotočové (karuselové) vratky DPH –príkladom je Česko, ktoré to chce zaviesť od rodu 2020, potom sa podvody z Česka presunú na Slovensko, čím sa môžu ešte zvýšiť. Vyžiadali sme si údaje z Finančnej správy, koľko máme karuselových podvodov, odpovedali, že nevedia. Takéto podvody sa robia najmä s pohonnými hmotami, surovinami, potravinami, ale v posledných rokoch najmä službami.
Zásadný a nekompromisný prístup štátu -aj na prípade Bašternáka sme videli viacero zlyhaní štátu aj Finančnej správy. Vyšetrovanie veľkých podvodníkov sa nemôžu rozbehnúť až vtedy, keď na to tlačia médiá a opozícia.

Je logické, že keď toto nie je prioritou, objem ukradnutých peňazí neklesá, ale sa zvyšuje, hovorí P. Kremský. Podľa Eduarda Hegera OĽANO iniciuje poslanecký prieskum na Finančnej správe.

„Chceme požiadať predsedu Finančného výboru NR SR Roberta Puciho, aby na najbližšom výbore podporil prieskum, aby nám Finančná správa mohla vysvetliť zvrat vo výbere DPH,“ uzatvára Heger.