Smer nezvláda boj s podvodníkmi na DPH. Slovensko prichádza o miliardy

23.05.2019 11:42 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Ladislava Bašternáka napokon za jeho daňové podvody dobehla spravodlivosť. Štát však stovky podobných podvodníkov na DPH nevie zastaviť. Nová analýza daňovej medzery, ktorú vydal Inštitút finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií ukazuje, že podvody na DPH pokračujú a straty pre Slovensko sa zvyšujú.

S daňovými únikmi má problémy celá Európska únia, Slovensko je však v efektivite výberu DPH na chvoste, zdôrazňuje tieňový minister financií a hospodárstva OĽANO Eduard Heger. Úniky na daniach sú na Slovensku dvakrát vyššie ako je priemer EÚ. Horšie je už na tom iba Taliansko, Španielsko a Rumunsko.

„Dokonca aj v porovnaní s našimi susedmi sme na tom výrazne horšie. Už ich ani nedobiehame, pretože sa prestala znižovať medzera medzi tým, čo by sa na daniach mohli vybrať a čo sa reálne vyberie,“ dopĺňa E. Heger.

Medzi rokmi 2015 a 2017 sa výpadok znižoval z 2,4 na 2,1 mld. eur, vlani však opäť stúpol o 200 miliónov eur a štátu uniklo 2,3 mld. eur. Ako vysvetľuje E. Heger, za sumu, o ktorú úniky narástli by sa dala postaviť nová špičková nemocnica. Za vyše dve miliardy by sa dal vybudovať celý obchvat Bratislavy, ktorý teraz stavia súkromná firma a štát ho potom bude splácať 30 rokov.

Roky vláda tvrdí, že na dôležité veci nie sú peniaze, neopravujú sa cesty, nedokončujú diaľnice, zdravotníctvo a školstvo sú v biednom stave. Ale potom vidíme, že boj Smeru s daňovými únikmi je vlastne len mediálna bublina. Chvália sa niečím, čo je v podstate hanba, myslí si expert na ekonomiku a podnikanie OĽANO Peter Kremský.

Okolité krajiny podľa neho oveľa výraznejšie znížili úniky v porovnaní s nami a prináša im to do štátnej kasy miliardy eur, ktoré môžu slúžiť ľuďom. „Ukázali sme čísla, ktoré jasne ukazujú, že štát prichádza o obrovské peniaze a ani to nevyzerá tak, že by v tom chcel niečo zmeniť. Je to veľké zlyhanie tejto vlády,“ upozorňuje P. Kremský.

OĽANO preto navrhuje niekoľko riešení, ktoré by v tom mohli pomôcť. Po vstupe do vlády ich ako hnutie bude presadzovať, aby sa zastavili daňové podvody.

Zamerať kontroly na živé prípady -kapacity kontrolórov sa často mrhajú na „mŕtve firmy“, staré prípady, kde boli vratky dávno vyplatené, firmy sú zlikvidované, prevedené na biele kone a podobne. Treba riešiť aktuálne podvody, nie zaoberať sa starými prípadmi.
Posilniť kapacity a zlepšiť procesy na úseku kontroly – úsek ma málo aktívnych kontrolórov, ktorí nestíhajú analyzovať dáta z kontrolného výkazu DPH, navyše je systém prebyrokratizovaný, málo flexibilný a tým nefunkčný
Zaviesť mechanizmus reverse charge, kde sa prakticky celkom zamedzia kolotočové (karuselové) vratky DPH –príkladom je Česko, ktoré to chce zaviesť od rodu 2020, potom sa podvody z Česka presunú na Slovensko, čím sa môžu ešte zvýšiť. Vyžiadali sme si údaje z Finančnej správy, koľko máme karuselových podvodov, odpovedali, že nevedia. Takéto podvody sa robia najmä s pohonnými hmotami, surovinami, potravinami, ale v posledných rokoch najmä službami.
Zásadný a nekompromisný prístup štátu -aj na prípade Bašternáka sme videli viacero zlyhaní štátu aj Finančnej správy. Vyšetrovanie veľkých podvodníkov sa nemôžu rozbehnúť až vtedy, keď na to tlačia médiá a opozícia.

Je logické, že keď toto nie je prioritou, objem ukradnutých peňazí neklesá, ale sa zvyšuje, hovorí P. Kremský. Podľa Eduarda Hegera OĽANO iniciuje poslanecký prieskum na Finančnej správe.

„Chceme požiadať predsedu Finančného výboru NR SR Roberta Puciho, aby na najbližšom výbore podporil prieskum, aby nám Finančná správa mohla vysvetliť zvrat vo výbere DPH,“ uzatvára Heger.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

1. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

2. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

3. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

4. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.

Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

5. Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

Viac ako polovica Slovákov priznáva, že má plný šatník, ale napriek tomu stále „nemá čo na seba“. 53% našincov má problém s výberom oblečenia, pretože ho nevedia správne kombinovať, a tak si pravidelne dokupujú nové kúsky. V tomto začarovanom kruhu plnom plytvania sa točia viac ženy ako muži a najmä mladí do 24 rokov. Jeden Slovák vyhodí ročne v priemere 4 – 12 kg šatstva.

Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

6. Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

Noviny regionálnej siete REGIONPRESS sú bezplatne distribuované až do 1,5 milióna domácností. Dokážu týždenne osloviť takmer pol milióna čitateľov.

Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

7. Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

Americký magazín The Hollywood Reporter zaradil nový film Pomaľované vtáča do výberu dvadsiatich najlepších snímok z filmových festivalov tohtoročnej jesene. Film sa dostal aj do nominácie na Oscara.

Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

8. Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

Štát Izrael existuje len sedem desaťročí, no za svoju krátku existenciu dokázal zúrodniť nehostinné miesta vďaka dômyselným zavlažovacím technológiám, vybudovať infraštruktúru, postaviť špičkové nemocnice a vzdelávať svoje obyvateľstvo na prestížnych univerzitách.

9. Herečka zo seriálu Zúfalé manželky dostala 14 dní väzenia a pokutu 30.000 dolárov (VIDEO)

Americká herečka Felicity Huffmanova, známa zo seriálu Zúfalé manželky, bola odsúdená k 14 dňom väzenia, 250 hodinám verejnoprospešných prác a pokute 30.000 dolárov v korupčnom škandále s prijímacími testami na prestížnej americkej univerzite. Informovala o tom televízia CNN.

RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

10. RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

Všetky kvalifikačné zápasy reprezentantov do 21 rokov prinesie naživo RTVS.