Smer nezvláda boj s podvodníkmi na DPH. Slovensko prichádza o miliardy

23.05.2019 11:42 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Ladislava Bašternáka napokon za jeho daňové podvody dobehla spravodlivosť. Štát však stovky podobných podvodníkov na DPH nevie zastaviť. Nová analýza daňovej medzery, ktorú vydal Inštitút finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií ukazuje, že podvody na DPH pokračujú a straty pre Slovensko sa zvyšujú.

S daňovými únikmi má problémy celá Európska únia, Slovensko je však v efektivite výberu DPH na chvoste, zdôrazňuje tieňový minister financií a hospodárstva OĽANO Eduard Heger. Úniky na daniach sú na Slovensku dvakrát vyššie ako je priemer EÚ. Horšie je už na tom iba Taliansko, Španielsko a Rumunsko.

„Dokonca aj v porovnaní s našimi susedmi sme na tom výrazne horšie. Už ich ani nedobiehame, pretože sa prestala znižovať medzera medzi tým, čo by sa na daniach mohli vybrať a čo sa reálne vyberie,“ dopĺňa E. Heger.

Medzi rokmi 2015 a 2017 sa výpadok znižoval z 2,4 na 2,1 mld. eur, vlani však opäť stúpol o 200 miliónov eur a štátu uniklo 2,3 mld. eur. Ako vysvetľuje E. Heger, za sumu, o ktorú úniky narástli by sa dala postaviť nová špičková nemocnica. Za vyše dve miliardy by sa dal vybudovať celý obchvat Bratislavy, ktorý teraz stavia súkromná firma a štát ho potom bude splácať 30 rokov.

Roky vláda tvrdí, že na dôležité veci nie sú peniaze, neopravujú sa cesty, nedokončujú diaľnice, zdravotníctvo a školstvo sú v biednom stave. Ale potom vidíme, že boj Smeru s daňovými únikmi je vlastne len mediálna bublina. Chvália sa niečím, čo je v podstate hanba, myslí si expert na ekonomiku a podnikanie OĽANO Peter Kremský.

Okolité krajiny podľa neho oveľa výraznejšie znížili úniky v porovnaní s nami a prináša im to do štátnej kasy miliardy eur, ktoré môžu slúžiť ľuďom. „Ukázali sme čísla, ktoré jasne ukazujú, že štát prichádza o obrovské peniaze a ani to nevyzerá tak, že by v tom chcel niečo zmeniť. Je to veľké zlyhanie tejto vlády,“ upozorňuje P. Kremský.

OĽANO preto navrhuje niekoľko riešení, ktoré by v tom mohli pomôcť. Po vstupe do vlády ich ako hnutie bude presadzovať, aby sa zastavili daňové podvody.

Zamerať kontroly na živé prípady -kapacity kontrolórov sa často mrhajú na „mŕtve firmy“, staré prípady, kde boli vratky dávno vyplatené, firmy sú zlikvidované, prevedené na biele kone a podobne. Treba riešiť aktuálne podvody, nie zaoberať sa starými prípadmi.
Posilniť kapacity a zlepšiť procesy na úseku kontroly – úsek ma málo aktívnych kontrolórov, ktorí nestíhajú analyzovať dáta z kontrolného výkazu DPH, navyše je systém prebyrokratizovaný, málo flexibilný a tým nefunkčný
Zaviesť mechanizmus reverse charge, kde sa prakticky celkom zamedzia kolotočové (karuselové) vratky DPH –príkladom je Česko, ktoré to chce zaviesť od rodu 2020, potom sa podvody z Česka presunú na Slovensko, čím sa môžu ešte zvýšiť. Vyžiadali sme si údaje z Finančnej správy, koľko máme karuselových podvodov, odpovedali, že nevedia. Takéto podvody sa robia najmä s pohonnými hmotami, surovinami, potravinami, ale v posledných rokoch najmä službami.
Zásadný a nekompromisný prístup štátu -aj na prípade Bašternáka sme videli viacero zlyhaní štátu aj Finančnej správy. Vyšetrovanie veľkých podvodníkov sa nemôžu rozbehnúť až vtedy, keď na to tlačia médiá a opozícia.

Je logické, že keď toto nie je prioritou, objem ukradnutých peňazí neklesá, ale sa zvyšuje, hovorí P. Kremský. Podľa Eduarda Hegera OĽANO iniciuje poslanecký prieskum na Finančnej správe.

„Chceme požiadať predsedu Finančného výboru NR SR Roberta Puciho, aby na najbližšom výbore podporil prieskum, aby nám Finančná správa mohla vysvetliť zvrat vo výbere DPH,“ uzatvára Heger.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.