Horúca aktualita: Vyhlásenie trnavskej farnosti k údajnej diskriminácii rómskeho dieťaťa

27.05.2019 14:30 | Tlačové správy | TS KBS

Vyhlásenie Farnosti Trnava – sv. Mikuláša v Trnave k údajnej diskriminácii dieťaťa na prvom svätom prijímaní

V súvislosti s údajnou diskrimináciou dieťaťa, ktorá sa mala odohrať v piatok 24. mája pred slávnosťou prvého svätého prijímania a v sobotu 25. mája v deň tejto slávnosti v Bazilike svätého Mikuláša (Hrubý kostol) v Trnave, ako to komentoval na osobnom profile na sociálnej sieti istý politik, uvádza Farnosť Trnava – sv. Mikuláša nasledovné:

Svätá omša a sväté prijímanie je stredobodom a vrcholom duchovného života veria­ceho kresťana – katolíka. Preto sa v Katolíckej cirkvi venuje dňu prvého svätého prijímania detí dlhodobá príprava, aby Kristus mohol vstúpiť dôstojne do ich srdca. Z tohto dôvodu sa deti, obvykle tretiaci na základných školách, celý školský rok intenzívne pripravujú na túto chvíľu vo svojich rodinách, na hodinách náboženstva a vo farnosti so svojím kňazom. Dôsledná príprava sa vzťahuje aj na nácvik samotnej slávnosti. Ak je tento deň narušený akýmkoľvek nedôstojným zásahom, prináša to dieťaťu veľkú bolesť.

Matka rómskeho dieťaťa prišla na Rímskokatolícky farský úrad sv. Mikuláša požiadať, aby jej dcéra mohla pristúpiť na prvé sväté prijímanie 25. má­ja 2019; prišla však asi týždeň pred slávnosťou.

Treba podotknúť, že dievčatko, štvrtáčka, pochádza z inej farnosti a z úplne inej školy, než ktorá mala v Bazilike svätého Mikuláša naplánovaný termín slávnosti na 25. mája.

Napriek tomu, že sa dieťa uplynulý školský rok nepripravovalo spolu s ostatnými deťmi na túto slávnosť, farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša chcel rodine vyjsť v ústrety práve preto, že išlo o rómske dieťa. Vyžiadal si však najprv vyjadrenie katechétu, ktorý dievčatko učil predchádzajúce dva roky, či ju považuje za pripravenú na prijatie sviatosti. Po jeho pozitívnom svedectve farár rozhodol, že dieťa sa môže zaradiť do turnusu prvého svätého prijímania spolu s ostatnými deťmi.

Problém však nastal pri poslednom nácviku detí v piatok 24. mája. Správca farnosti jasne reagoval pred rodičmi, že si praje, aby dieťa išlo na prvé sväté prijímanie s ostatnými a že ho nemožno diskriminovať, i keď je z inej školy a z inej farnosti.

Zasadací poriadok jej dal miesto, na ktorom mala sedieť nie kvôli diskriminácii, čo dôrazne odmietame, ale pretože sa prihlásila neskoro a nezúčastňovala sa predtým na prípravách a nácvikoch.

Napriek nepríjemným reakciám niektorých rodičov v sobotu ráno kňaz rozhodol, že dievčatko bude sedieť medzi ostatnými deťmi. Celá slávnosť prvého svätého prijímania prebehla pokojne a dôstojne.

Vyjadrujeme poľutovanie nad správaním rodičov, ktorí si v predvečer tohto významného dňa neželali, aby išlo dieťa z inej školy, z inej farnosti spolu s ich deťmi na prvé sväté prijímanie, a že spomedzi nich zazneli pravdepodobne aj nemiestne poznámky, ktoré sa protivia kresťanskému prikázaniu lásky.

Kňazi aj katechéti farnosti sv. Mikuláša sa snažili zmierniť spor medzi protestujúcimi rodičmi na jednej strane a pobúrenou rodinou rómskeho dievčatka na strane druhej. Napriek tomu, že s ochotou prijali dieťa z inej farnosti a z inej školy, ktoré navyše vstúpilo do tejto situácie na poslednú chvíľu, dostáva sa im za to krivé obvinenie z diskriminácie.

Je poľutovaniahodné, že niekto chcel túto nádhernú chvíľu duchovnej slávnosti zneužiť na rozdúchavanie vášne neznášanlivosti, ktorú Farnosť Trnava – sv. Mikuláša dôrazne odsudzuje v akejkoľvek forme, lebo táto vášeň stojí v priamom protiklade s Kristovým učením, nectí si ľudskú dôstojnosť a je v príkrom rozpore s posvätnosťou miesta Božieho chrámu.

Vo Farnosti sv. Mikuláša v Trnave každoročne poskytujeme duchovné služby desiatkam veriacich Rómov a nikdy neboli žiadne problémy.

Týmto vyhlásením apelujeme na všetkých veriacich a na ľudí dobrej vôle, aby nesúdili na základe unáhlených mediálnych výrokov a bez poznania celej situácie. Prosíme, aby rázne odmietali akékoľvek formy neznášanlivosti a nedávali priestor nikomu, kto by sa pokúšal podobným nedôstojným chovaním vnášať nenávisť do spoločenstva Cirkvi.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

1. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

2. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

3. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

4. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.

Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

5. Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

Viac ako polovica Slovákov priznáva, že má plný šatník, ale napriek tomu stále „nemá čo na seba“. 53% našincov má problém s výberom oblečenia, pretože ho nevedia správne kombinovať, a tak si pravidelne dokupujú nové kúsky. V tomto začarovanom kruhu plnom plytvania sa točia viac ženy ako muži a najmä mladí do 24 rokov. Jeden Slovák vyhodí ročne v priemere 4 – 12 kg šatstva.

Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

6. Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

Noviny regionálnej siete REGIONPRESS sú bezplatne distribuované až do 1,5 milióna domácností. Dokážu týždenne osloviť takmer pol milióna čitateľov.

Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

7. Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

Americký magazín The Hollywood Reporter zaradil nový film Pomaľované vtáča do výberu dvadsiatich najlepších snímok z filmových festivalov tohtoročnej jesene. Film sa dostal aj do nominácie na Oscara.

Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

8. Tajomstvo izraelských inovácií a vynálezov

Štát Izrael existuje len sedem desaťročí, no za svoju krátku existenciu dokázal zúrodniť nehostinné miesta vďaka dômyselným zavlažovacím technológiám, vybudovať infraštruktúru, postaviť špičkové nemocnice a vzdelávať svoje obyvateľstvo na prestížnych univerzitách.

9. Herečka zo seriálu Zúfalé manželky dostala 14 dní väzenia a pokutu 30.000 dolárov (VIDEO)

Americká herečka Felicity Huffmanova, známa zo seriálu Zúfalé manželky, bola odsúdená k 14 dňom väzenia, 250 hodinám verejnoprospešných prác a pokute 30.000 dolárov v korupčnom škandále s prijímacími testami na prestížnej americkej univerzite. Informovala o tom televízia CNN.

RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

10. RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

Všetky kvalifikačné zápasy reprezentantov do 21 rokov prinesie naživo RTVS.