Horúca aktualita: Vyhlásenie trnavskej farnosti k údajnej diskriminácii rómskeho dieťaťa

27.05.2019 14:30 | Tlačové správy | TS KBS

Vyhlásenie Farnosti Trnava – sv. Mikuláša v Trnave k údajnej diskriminácii dieťaťa na prvom svätom prijímaní

V súvislosti s údajnou diskrimináciou dieťaťa, ktorá sa mala odohrať v piatok 24. mája pred slávnosťou prvého svätého prijímania a v sobotu 25. mája v deň tejto slávnosti v Bazilike svätého Mikuláša (Hrubý kostol) v Trnave, ako to komentoval na osobnom profile na sociálnej sieti istý politik, uvádza Farnosť Trnava – sv. Mikuláša nasledovné:

Svätá omša a sväté prijímanie je stredobodom a vrcholom duchovného života veria­ceho kresťana – katolíka. Preto sa v Katolíckej cirkvi venuje dňu prvého svätého prijímania detí dlhodobá príprava, aby Kristus mohol vstúpiť dôstojne do ich srdca. Z tohto dôvodu sa deti, obvykle tretiaci na základných školách, celý školský rok intenzívne pripravujú na túto chvíľu vo svojich rodinách, na hodinách náboženstva a vo farnosti so svojím kňazom. Dôsledná príprava sa vzťahuje aj na nácvik samotnej slávnosti. Ak je tento deň narušený akýmkoľvek nedôstojným zásahom, prináša to dieťaťu veľkú bolesť.

Matka rómskeho dieťaťa prišla na Rímskokatolícky farský úrad sv. Mikuláša požiadať, aby jej dcéra mohla pristúpiť na prvé sväté prijímanie 25. má­ja 2019; prišla však asi týždeň pred slávnosťou.

Treba podotknúť, že dievčatko, štvrtáčka, pochádza z inej farnosti a z úplne inej školy, než ktorá mala v Bazilike svätého Mikuláša naplánovaný termín slávnosti na 25. mája.

Napriek tomu, že sa dieťa uplynulý školský rok nepripravovalo spolu s ostatnými deťmi na túto slávnosť, farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša chcel rodine vyjsť v ústrety práve preto, že išlo o rómske dieťa. Vyžiadal si však najprv vyjadrenie katechétu, ktorý dievčatko učil predchádzajúce dva roky, či ju považuje za pripravenú na prijatie sviatosti. Po jeho pozitívnom svedectve farár rozhodol, že dieťa sa môže zaradiť do turnusu prvého svätého prijímania spolu s ostatnými deťmi.

Problém však nastal pri poslednom nácviku detí v piatok 24. mája. Správca farnosti jasne reagoval pred rodičmi, že si praje, aby dieťa išlo na prvé sväté prijímanie s ostatnými a že ho nemožno diskriminovať, i keď je z inej školy a z inej farnosti.

Zasadací poriadok jej dal miesto, na ktorom mala sedieť nie kvôli diskriminácii, čo dôrazne odmietame, ale pretože sa prihlásila neskoro a nezúčastňovala sa predtým na prípravách a nácvikoch.

Napriek nepríjemným reakciám niektorých rodičov v sobotu ráno kňaz rozhodol, že dievčatko bude sedieť medzi ostatnými deťmi. Celá slávnosť prvého svätého prijímania prebehla pokojne a dôstojne.

Vyjadrujeme poľutovanie nad správaním rodičov, ktorí si v predvečer tohto významného dňa neželali, aby išlo dieťa z inej školy, z inej farnosti spolu s ich deťmi na prvé sväté prijímanie, a že spomedzi nich zazneli pravdepodobne aj nemiestne poznámky, ktoré sa protivia kresťanskému prikázaniu lásky.

Kňazi aj katechéti farnosti sv. Mikuláša sa snažili zmierniť spor medzi protestujúcimi rodičmi na jednej strane a pobúrenou rodinou rómskeho dievčatka na strane druhej. Napriek tomu, že s ochotou prijali dieťa z inej farnosti a z inej školy, ktoré navyše vstúpilo do tejto situácie na poslednú chvíľu, dostáva sa im za to krivé obvinenie z diskriminácie.

Je poľutovaniahodné, že niekto chcel túto nádhernú chvíľu duchovnej slávnosti zneužiť na rozdúchavanie vášne neznášanlivosti, ktorú Farnosť Trnava – sv. Mikuláša dôrazne odsudzuje v akejkoľvek forme, lebo táto vášeň stojí v priamom protiklade s Kristovým učením, nectí si ľudskú dôstojnosť a je v príkrom rozpore s posvätnosťou miesta Božieho chrámu.

Vo Farnosti sv. Mikuláša v Trnave každoročne poskytujeme duchovné služby desiatkam veriacich Rómov a nikdy neboli žiadne problémy.

Týmto vyhlásením apelujeme na všetkých veriacich a na ľudí dobrej vôle, aby nesúdili na základe unáhlených mediálnych výrokov a bez poznania celej situácie. Prosíme, aby rázne odmietali akékoľvek formy neznášanlivosti a nedávali priestor nikomu, kto by sa pokúšal podobným nedôstojným chovaním vnášať nenávisť do spoločenstva Cirkvi.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.