Pellegrini plánuje kvôli osobným záujmom poškodiť zahraničné renomé SR

03.06.2019 07:22 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Mediálnym priestorom zarezonovala správa o tom, že v Ruskej federácii zvažujú prijatie zákona, ktorým budú legitimizovať okupáciu Československa v rokoch 1968-1991. Ide bezpochyby o ďalšiu zo zbytočných a najmä zámerných provokácií autoritárskeho režimu Vladimíra Putina, na ktorú je potrebné adekvátne a jednoznačne reagovať diplomatickou cestou.

Táto ruská provokácia má však aj oveľa silnejšie reflexie v slovenskej domácej politike. V meste Portsmouth vo Veľkej Británii budú 5. júna 2019 a následne vo francúzskej Normandii 6. júna 2019 významné oslavy 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Na tieto pre západný svet najvýznamnejšie oslavy ukončenia 2. svetovej vojny prídu okrem iných svetových osobností aj britská kráľovná Alžbeta II., britská premiérka Mayová, americký prezident Trump, nemecká kancelárka Merkelová, francúzsky prezident Macron, austrálsky premiér Morrison, z Českej republiky premiér Babiš a dokonca aj generálny guvernér Nového Zélandu Reddy.

Pozvánku na tieto významné oslavy dostal aj slovenský predseda vlády Peter Pellegrini. Ten sa ale nepochopiteľne rozhodol uprednostniť svoju cestu do Ruska.

“Namiesto toho, aby Slovenskú republiku adekvátne reprezentoval predseda vlády, ten sa rozhodol radšej ísť pokloniť do Ruska Putinovi. Tomu Putinovi, ktorý vedie vojenské operácie na Ukrajine, ktorý schvaľuje hybridné operácie voči krajinám EÚ a NATO, vrátane Slovenska a ktorý chce aktuálne dať schváliť zákon, že okupácia Československa bola oprávnená. Ak si niekto myslí, že ten termín, ktorý dostal od Putina Pellegrini je náhodný, veľmi sa mýli. Putin stanovil tento termín zámerne, aby si Pellegrini musel vybrať a náš premiér mu s cieľom mať predvolebnú fotku okrem Trumpa aj s Putinom, trápne a neskúsene skočil na lep. Zjavne mu je úplne jedno, že Slovensko bude vyzerať medzi svojimi spojencami veľmi zle, keďže ho bude na oslavách 75. výročia vylodenia v Normandii reprezentovať iba podpredseda vlády Richard Raši a premiér sa bude vtedy bratať s ruským prezidentom. Je to veľmi veľmi zlým signálom,” vysvetlil tieňový minister obrany hnutia OĽANO Jaroslav Naď. “Premiér Pellegrini by mal cestu do Ruskej federácie odložiť a vycestovať na oslavy do Veľkej Británie a aj Francúzska. Tak by sa zachoval zodpovedný a prozápadný líder slovenskej vlády, ktorý si uvedomuje geopolitický kompas a naše hodnotové nastavenie. Ak tak Pellegrini neurobí a pôjde sa po Dankovi aj on hlboko pokloniť Putinovi, preukáže, že nie je nič viac ako Fico 2.0 a další nezodpovedný politik tejto zúfalej koalície,” uzavrel Naď.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.