Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 5. 6. 2019

05.06.2019 14:43 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Tv VITA spoločnosti Infopark, s.r.o.;
• predĺžila platnosť licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie R/121 spoločnosti C.S.M. group s. r. o.;
• uložila sankciu – pokutu 10 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom počas jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že dňa 1. 12. 2018 v čase od 20:00:00 do 20:59:00 odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd; dňa 8. 12. 2018 v čase od 12:00:00 hod. do 12:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, a dňa 8. 12. 2018 v čase od 14:00:00 hod. do 14:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, čím došlo k prekročeniu vysielacieho času vyhradeného reklamným šotom počas jednej hodiny;
• uložila sankciu – pokutu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o.; (programová služba WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) a § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR v súvislosti s vysielaním programu Inkognito, v dňoch 16. 12. 2018 a 6. 1. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu a nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu;
• uložila sankciu – pokutu 5 000 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie § 31a ods. 4 ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 11. 12. 2018 odvysielal program Správy RTVS (príspevok s názvom V rozprávke Vianočné želanie sa plnia sny) ktorý naplnil definíciu skrytej mediálnej komerčnej komunikácie;
• uložila sankciu – pokutu 3 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 39a ods. 2 s odkazom na § 39a ods. 5 písm. d) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 15. a 16. 11. 2018 odvysielal program Teleráno, v ktorom došlo k umiestňovaniu produktov, pričom vysielateľ zreteľne neinformoval verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením pri ich pokračovaní po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi SEWARE multimedia, v.o.s. (programová služba ATV) za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 14 ods. 1 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 odvysielal v rámci programu program Mestský spravodaj, príspevok informujúci o volebnej antikampani voči primátorovi mesta Žiar nad Hronom, P. Antalovi, ktorý bol v prospech tohto kandidáta vo voľbách do orgánov samosprávy mesta Žiar nad Hronom 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že na stránke  www.joj.sk v prehľade programov vysielaných na programových službách JOJ a JOJ PLUS z dní 20., 25. a 27. 3. 2019 a  RiK z dní 21., 25. a 27. 3. 2019 a pri vysielaní programov: JOJ - Inkognito v dňoch 18., 22., 25., 26. 3. 2019;  Na chalupe v dňoch 24. a 31. 3. 2019; Nové bývanie v dňoch 18. a 31. 3. 2019; Prázdniny v dňoch 19., 20., 26., 27. 3. 2019, Súdna sieň dňa 29. 3. 2019 a programov: JOJ PLUS - Nová záhrada dňa 19. 3. 2019, Nové bývanie dňa 29. 3. 2019, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 23. 3. 2019 o cca 15:50 hod. odvysielal program Jeho fotor je lotor, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;
začala správne konanie voči právnickej osobe TS, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio LUMEN, spol. s.r.o. (programová služba Rádio Lumen) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 97,8 MHz Stropkov a 97,8 MHz Medzilaborce na účely, na ktoré mu boli pridelené;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s. (programová služba TV Nové Zámky) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním rozhovoru s primátorom mesta Nové Zámky k téme zasadnutia MsZ Nové Zámky, dňa 6. 3. 2019 a vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov) v súvislosti s vysielaním troch reklamných blokov dňa 6. 3. 2019;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

Pozor na falošné zbierky pre pomoc obetiam, oficiálne číslo účtu je toto

Mesto Prešov a Polícia SR upozorňujú na falošné zbierky pre pomoc obetiam tragédie.

RTVS chystá mimoriadne správy (VIDEO)

V súvislosti s tragédiou v Prešove, keď pri výbuchu plynu zachvátil 12-poschodový panelák požiar, pripravuje RTVS na sobotu mimoriadne správy.

Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Novinári sa pri svojej práci dostanú k rôznym materiálom, špeciálne pri tragédiách. Nie všetko je však možné zverejniť.

V poslednej tohtoročnej relácii Na telo sľubuje Markíza exkluzívnych hostí (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela posledné tohtoročné vydanie politickej diskusnej relácie Na telo v nedeľu 8. decembra.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.

Konšpirátori, šarlatáni, trollovia, hoaxy...

Práve vyšla nová kniha Prečo ľudia veria nezmyslom, ktorá sa zaoberá silou dezinformácií, fakenews, konšpiračných teórií, hoaxov, je o trolloch, postfaktutálnej dobe, šarlatánoch.

ČRo spustil nejväčší český audioarchív mujRozhlas

Český rozhlas spustil největší český audio archiv. V rámci projektu mujRozhlas bezplatně nabídne živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou pro on-line prostředí. Hlavním cílem projektu je zvýšení poslechovosti audio obsahu Českého rozhlasu na internetu, oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací.

4 tipy, ako mať Vianoce udržateľné. Ekologicky aj finančne

Hovorí sa, že Vianoce sú sviatky pokoja, no pri pohľade na preplnené obchody, parkoviská a všadeprítomné davy ľudí v predvianočnom období sa opak stáva pravdou. Môžu byť pre nás obdobím stresu, zhonu či konzumu a ich skutočný význam sa vytráca. Máme preto pre vás 4 tipy, ako prežiť Vianoce pohodovo, ale najmä udržateľne. Či už z pohľadu nášho životného prostredia alebo peňaženky.

Čmeliak Hanna od Erste Group: Ak si začnete veriť, dokážete aj nemožné (VIDEO)

Skupina Erste Group, ktorej patrí Slovenská sporiteľňa, prichádza pred Vianocami do všetkých štátov, v ktorých pôsobí, s vianočnými mini filmom o čmeliakovi Hanna, ktorý túžil lietať.