Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 5. 6. 2019

05.06.2019 14:43 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Tv VITA spoločnosti Infopark, s.r.o.;
• predĺžila platnosť licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie R/121 spoločnosti C.S.M. group s. r. o.;
• uložila sankciu – pokutu 10 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom počas jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že dňa 1. 12. 2018 v čase od 20:00:00 do 20:59:00 odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd; dňa 8. 12. 2018 v čase od 12:00:00 hod. do 12:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, a dňa 8. 12. 2018 v čase od 14:00:00 hod. do 14:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, čím došlo k prekročeniu vysielacieho času vyhradeného reklamným šotom počas jednej hodiny;
• uložila sankciu – pokutu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o.; (programová služba WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) a § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR v súvislosti s vysielaním programu Inkognito, v dňoch 16. 12. 2018 a 6. 1. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu a nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu;
• uložila sankciu – pokutu 5 000 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie § 31a ods. 4 ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 11. 12. 2018 odvysielal program Správy RTVS (príspevok s názvom V rozprávke Vianočné želanie sa plnia sny) ktorý naplnil definíciu skrytej mediálnej komerčnej komunikácie;
• uložila sankciu – pokutu 3 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 39a ods. 2 s odkazom na § 39a ods. 5 písm. d) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 15. a 16. 11. 2018 odvysielal program Teleráno, v ktorom došlo k umiestňovaniu produktov, pričom vysielateľ zreteľne neinformoval verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením pri ich pokračovaní po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi SEWARE multimedia, v.o.s. (programová služba ATV) za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 14 ods. 1 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 odvysielal v rámci programu program Mestský spravodaj, príspevok informujúci o volebnej antikampani voči primátorovi mesta Žiar nad Hronom, P. Antalovi, ktorý bol v prospech tohto kandidáta vo voľbách do orgánov samosprávy mesta Žiar nad Hronom 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že na stránke  www.joj.sk v prehľade programov vysielaných na programových službách JOJ a JOJ PLUS z dní 20., 25. a 27. 3. 2019 a  RiK z dní 21., 25. a 27. 3. 2019 a pri vysielaní programov: JOJ - Inkognito v dňoch 18., 22., 25., 26. 3. 2019;  Na chalupe v dňoch 24. a 31. 3. 2019; Nové bývanie v dňoch 18. a 31. 3. 2019; Prázdniny v dňoch 19., 20., 26., 27. 3. 2019, Súdna sieň dňa 29. 3. 2019 a programov: JOJ PLUS - Nová záhrada dňa 19. 3. 2019, Nové bývanie dňa 29. 3. 2019, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 23. 3. 2019 o cca 15:50 hod. odvysielal program Jeho fotor je lotor, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;
začala správne konanie voči právnickej osobe TS, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio LUMEN, spol. s.r.o. (programová služba Rádio Lumen) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 97,8 MHz Stropkov a 97,8 MHz Medzilaborce na účely, na ktoré mu boli pridelené;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s. (programová služba TV Nové Zámky) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním rozhovoru s primátorom mesta Nové Zámky k téme zasadnutia MsZ Nové Zámky, dňa 6. 3. 2019 a vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov) v súvislosti s vysielaním troch reklamných blokov dňa 6. 3. 2019;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.