Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 5. 6. 2019

05.06.2019 14:43 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Tv VITA spoločnosti Infopark, s.r.o.;
• predĺžila platnosť licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie R/121 spoločnosti C.S.M. group s. r. o.;
• uložila sankciu – pokutu 10 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom počas jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že dňa 1. 12. 2018 v čase od 20:00:00 do 20:59:00 odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd; dňa 8. 12. 2018 v čase od 12:00:00 hod. do 12:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, a dňa 8. 12. 2018 v čase od 14:00:00 hod. do 14:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, čím došlo k prekročeniu vysielacieho času vyhradeného reklamným šotom počas jednej hodiny;
• uložila sankciu – pokutu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o.; (programová služba WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) a § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR v súvislosti s vysielaním programu Inkognito, v dňoch 16. 12. 2018 a 6. 1. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu a nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu;
• uložila sankciu – pokutu 5 000 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie § 31a ods. 4 ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 11. 12. 2018 odvysielal program Správy RTVS (príspevok s názvom V rozprávke Vianočné želanie sa plnia sny) ktorý naplnil definíciu skrytej mediálnej komerčnej komunikácie;
• uložila sankciu – pokutu 3 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 39a ods. 2 s odkazom na § 39a ods. 5 písm. d) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 15. a 16. 11. 2018 odvysielal program Teleráno, v ktorom došlo k umiestňovaniu produktov, pričom vysielateľ zreteľne neinformoval verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením pri ich pokračovaní po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi SEWARE multimedia, v.o.s. (programová služba ATV) za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 14 ods. 1 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 odvysielal v rámci programu program Mestský spravodaj, príspevok informujúci o volebnej antikampani voči primátorovi mesta Žiar nad Hronom, P. Antalovi, ktorý bol v prospech tohto kandidáta vo voľbách do orgánov samosprávy mesta Žiar nad Hronom 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že na stránke  www.joj.sk v prehľade programov vysielaných na programových službách JOJ a JOJ PLUS z dní 20., 25. a 27. 3. 2019 a  RiK z dní 21., 25. a 27. 3. 2019 a pri vysielaní programov: JOJ - Inkognito v dňoch 18., 22., 25., 26. 3. 2019;  Na chalupe v dňoch 24. a 31. 3. 2019; Nové bývanie v dňoch 18. a 31. 3. 2019; Prázdniny v dňoch 19., 20., 26., 27. 3. 2019, Súdna sieň dňa 29. 3. 2019 a programov: JOJ PLUS - Nová záhrada dňa 19. 3. 2019, Nové bývanie dňa 29. 3. 2019, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 23. 3. 2019 o cca 15:50 hod. odvysielal program Jeho fotor je lotor, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;
začala správne konanie voči právnickej osobe TS, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio LUMEN, spol. s.r.o. (programová služba Rádio Lumen) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 97,8 MHz Stropkov a 97,8 MHz Medzilaborce na účely, na ktoré mu boli pridelené;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s. (programová služba TV Nové Zámky) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním rozhovoru s primátorom mesta Nové Zámky k téme zasadnutia MsZ Nové Zámky, dňa 6. 3. 2019 a vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov) v súvislosti s vysielaním troch reklamných blokov dňa 6. 3. 2019;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

1. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

2. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

3. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

4. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

5. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

6. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

7. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.

8. Internet zaplavila nová výzva, pridávajú sa k nej policajti, hasiči, záchranári z celého sveta (FOTO)

Na sociálnych sieťach sa šíri nové šialenstvo, výzva #Tetrischallenge, ku ktorej sa pridávajú policajti, záchranári a ďalšie bezpečnostné zložky, ktoré zverejňujú fotky svojich áut a ich obsahu.

9. Pripravuje sa televízny seriál Pán prsteňov, na Novom Zélande sa už tešia (VIDEO)

Televízny seriál na motívy románu Pán prsteňov britského spisovateľa J.R.R. Tolkiena sa bude natáčať na Novom Zélande, kde vznikla aj rovnomenná úspešná filmová trilógia režiséra Petra Jacksona.

Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

10. Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnili vyhlásenie, v ktorom naliehajú na slovenskú prezidentku, aby nepodpísala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy tlačového zákona, ktoré v utorok prijal parlament, pretože by slovenským politikom poskytli automatické právo na odpoveď v médiách, ak by uvedené správy boli „nepravdivé alebo zavádzajúce“.