Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 5. 6. 2019

05.06.2019 14:43 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Tv VITA spoločnosti Infopark, s.r.o.;
• predĺžila platnosť licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie R/121 spoločnosti C.S.M. group s. r. o.;
• uložila sankciu – pokutu 10 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom počas jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že dňa 1. 12. 2018 v čase od 20:00:00 do 20:59:00 odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd; dňa 8. 12. 2018 v čase od 12:00:00 hod. do 12:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, a dňa 8. 12. 2018 v čase od 14:00:00 hod. do 14:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, čím došlo k prekročeniu vysielacieho času vyhradeného reklamným šotom počas jednej hodiny;
• uložila sankciu – pokutu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o.; (programová služba WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) a § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR v súvislosti s vysielaním programu Inkognito, v dňoch 16. 12. 2018 a 6. 1. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu a nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu;
• uložila sankciu – pokutu 5 000 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie § 31a ods. 4 ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 11. 12. 2018 odvysielal program Správy RTVS (príspevok s názvom V rozprávke Vianočné želanie sa plnia sny) ktorý naplnil definíciu skrytej mediálnej komerčnej komunikácie;
• uložila sankciu – pokutu 3 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 39a ods. 2 s odkazom na § 39a ods. 5 písm. d) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 15. a 16. 11. 2018 odvysielal program Teleráno, v ktorom došlo k umiestňovaniu produktov, pričom vysielateľ zreteľne neinformoval verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením pri ich pokračovaní po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi SEWARE multimedia, v.o.s. (programová služba ATV) za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 14 ods. 1 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 odvysielal v rámci programu program Mestský spravodaj, príspevok informujúci o volebnej antikampani voči primátorovi mesta Žiar nad Hronom, P. Antalovi, ktorý bol v prospech tohto kandidáta vo voľbách do orgánov samosprávy mesta Žiar nad Hronom 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že na stránke  www.joj.sk v prehľade programov vysielaných na programových službách JOJ a JOJ PLUS z dní 20., 25. a 27. 3. 2019 a  RiK z dní 21., 25. a 27. 3. 2019 a pri vysielaní programov: JOJ - Inkognito v dňoch 18., 22., 25., 26. 3. 2019;  Na chalupe v dňoch 24. a 31. 3. 2019; Nové bývanie v dňoch 18. a 31. 3. 2019; Prázdniny v dňoch 19., 20., 26., 27. 3. 2019, Súdna sieň dňa 29. 3. 2019 a programov: JOJ PLUS - Nová záhrada dňa 19. 3. 2019, Nové bývanie dňa 29. 3. 2019, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 23. 3. 2019 o cca 15:50 hod. odvysielal program Jeho fotor je lotor, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;
začala správne konanie voči právnickej osobe TS, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio LUMEN, spol. s.r.o. (programová služba Rádio Lumen) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 97,8 MHz Stropkov a 97,8 MHz Medzilaborce na účely, na ktoré mu boli pridelené;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s. (programová služba TV Nové Zámky) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním rozhovoru s primátorom mesta Nové Zámky k téme zasadnutia MsZ Nové Zámky, dňa 6. 3. 2019 a vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov) v súvislosti s vysielaním troch reklamných blokov dňa 6. 3. 2019;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.