Všetci traja najvyšší ústavní činitelia pochybili

06.06.2019 23:40 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) považujú Pellegriniho cestu do Ruska a Dankovu návštevu Bieloruska za pokus o odklon smerovania zahraničnej politiky SR.

Premiérove zlyhanie mal podľa Obyčajných napraviť prezident SR Andrej Kiska, no neurobil tak.

V otázke zahraničnej politickej orientácie Slovenska podľa tieňového ministra obrany za OĽANO Jaroslava Naďa pochybil najmä premiér Peter Pellegrini, ktorý si namiesto osláv 75. výročia vylodenia v Normandii išiel urobiť predvolebnú „selfie“ s Putinom do Ruska. „V čase, kedy sme mali jasne ukázať, aká je zahraničná politika Slovenska, premiér ide do Ruska a predseda parlamentu do Bieloruska,“ uviedol J. Naď a pokračoval: „Keď už urobil Pellegrini takúto zásadnú chybu, mal ju napraviť prezident Andrej Kiska. No neurobil tak. Všetci traja najvyšší činitelia urobili chybu, a teraz vyzeráme veľmi zle," vyjadril sa Naď s tým, že to bude mať dosah na renomé Slovenska v zahraničí.

Podľa poslanca NR SR za OĽANO Jána Budaja posledné udalosti spochybňujú smerovanie zahraničnej politiky Slovenskej republiky, ktoré bolo nastavené po Novembri 1989. „S trpkosťou som musel sledovať, ako Ruská federácia začína spochybňovať fakt, že v roku 1968 došlo k okupácii. Včera som musel s trpkosťou sledovať, ako naša krajina, ako jediná spomedzi 16 pozvaných štátov, nemala zastúpenie v podobe predsedu a ani podpredsedu parlamentu na oslavách 30. výročia pádu totalitarizmu,“ uviedol Ján Budaj, ktorý sa osláv začiatku parlamentarizmu v Poľsku zúčastnil ako pozvaný disident.

Slovenskú republiku mal v Poľsku reprezentovať predseda NR SR Andrej Danko, ktorý, na prekvapenie organizátorov, odriekol účasť na poslednú chvíľu, a uprednostnil návštevu Bieloruska. „Je pre mňa veľkým sklamaním, že pán Danko vôbec nepochopil význam tohto podujatia. Bolo to dôležité stretnutie, gesto a symbol úcty k parlamentarizmu a demokracii,“ povedal Budaj a pokračoval: „Namiesto toho však z Dankovej strany prišlo k inému signálu. Navštívil nomenklatúrny káder Komunistickej strany Sovietskeho zväzu – pána Lukašenka, ktorý je prakticky jediným pozostatkom čelného predstaviteľa Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, ktorý sa udržal pri moci. Aký signál teda SR vyslala v tento dôležitý deň? Silný signál odklonenia od západu a priklonenie sa k bývalým štruktúram Sovietskeho zväzu. Som pobúrený a odmietam mlčať pri takomto signále,“ dodal Budaj.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.