Všetci traja najvyšší ústavní činitelia pochybili

06.06.2019 23:40 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) považujú Pellegriniho cestu do Ruska a Dankovu návštevu Bieloruska za pokus o odklon smerovania zahraničnej politiky SR.

Premiérove zlyhanie mal podľa Obyčajných napraviť prezident SR Andrej Kiska, no neurobil tak.

V otázke zahraničnej politickej orientácie Slovenska podľa tieňového ministra obrany za OĽANO Jaroslava Naďa pochybil najmä premiér Peter Pellegrini, ktorý si namiesto osláv 75. výročia vylodenia v Normandii išiel urobiť predvolebnú „selfie“ s Putinom do Ruska. „V čase, kedy sme mali jasne ukázať, aká je zahraničná politika Slovenska, premiér ide do Ruska a predseda parlamentu do Bieloruska,“ uviedol J. Naď a pokračoval: „Keď už urobil Pellegrini takúto zásadnú chybu, mal ju napraviť prezident Andrej Kiska. No neurobil tak. Všetci traja najvyšší činitelia urobili chybu, a teraz vyzeráme veľmi zle," vyjadril sa Naď s tým, že to bude mať dosah na renomé Slovenska v zahraničí.

Podľa poslanca NR SR za OĽANO Jána Budaja posledné udalosti spochybňujú smerovanie zahraničnej politiky Slovenskej republiky, ktoré bolo nastavené po Novembri 1989. „S trpkosťou som musel sledovať, ako Ruská federácia začína spochybňovať fakt, že v roku 1968 došlo k okupácii. Včera som musel s trpkosťou sledovať, ako naša krajina, ako jediná spomedzi 16 pozvaných štátov, nemala zastúpenie v podobe predsedu a ani podpredsedu parlamentu na oslavách 30. výročia pádu totalitarizmu,“ uviedol Ján Budaj, ktorý sa osláv začiatku parlamentarizmu v Poľsku zúčastnil ako pozvaný disident.

Slovenskú republiku mal v Poľsku reprezentovať predseda NR SR Andrej Danko, ktorý, na prekvapenie organizátorov, odriekol účasť na poslednú chvíľu, a uprednostnil návštevu Bieloruska. „Je pre mňa veľkým sklamaním, že pán Danko vôbec nepochopil význam tohto podujatia. Bolo to dôležité stretnutie, gesto a symbol úcty k parlamentarizmu a demokracii,“ povedal Budaj a pokračoval: „Namiesto toho však z Dankovej strany prišlo k inému signálu. Navštívil nomenklatúrny káder Komunistickej strany Sovietskeho zväzu – pána Lukašenka, ktorý je prakticky jediným pozostatkom čelného predstaviteľa Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, ktorý sa udržal pri moci. Aký signál teda SR vyslala v tento dôležitý deň? Silný signál odklonenia od západu a priklonenie sa k bývalým štruktúram Sovietskeho zväzu. Som pobúrený a odmietam mlčať pri takomto signále,“ dodal Budaj.

Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

1. Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

Politici, vysokí štátni úradníci a ďalší predstavitelia verejných inštitúcií opäť získajú právo na zverejnenie reakcie na články tlače a tlačových agentúr, pokiaľ tieto články obsahujú nepravdivé alebo neúplné údaje o ich práci.

Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

2. Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

Vydavatelství Mafra dnes spustilo prémiovou nadstavbu svého zpravodajského portálu iDNES.cz.

3. Začala vysielať nová internetová televízia - s Danglom, Zomri, Vinczeovou a ďalšími (VIDEO)

Necelý rok po začiatku vysielania v susednej Českej republike začala vysielať na Slovensku lokalizovaná Mall.tv aj s vlastnou produkciou. Vysielateľ avizuje dvanásť pôvodných relácií, v ktorých budú účinkovať známe tváre z Markízy, JOJ či RTVS.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

4. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

5. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

6. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

7. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.

Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

8. Slováci majú plné skrine, napriek tomu stále nemajú čo na seba

Viac ako polovica Slovákov priznáva, že má plný šatník, ale napriek tomu stále „nemá čo na seba“. 53% našincov má problém s výberom oblečenia, pretože ho nevedia správne kombinovať, a tak si pravidelne dokupujú nové kúsky. V tomto začarovanom kruhu plnom plytvania sa točia viac ženy ako muži a najmä mladí do 24 rokov. Jeden Slovák vyhodí ročne v priemere 4 – 12 kg šatstva.

Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

9. Najčítanejším týždenníkom na Slovensku je sieť novín REGIONPRESS

Noviny regionálnej siete REGIONPRESS sú bezplatne distribuované až do 1,5 milióna domácností. Dokážu týždenne osloviť takmer pol milióna čitateľov.

Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

10. Film Pomaľované vtáča sa dostalo do výberu hollywoodskych kritikov (VIDEO)

Americký magazín The Hollywood Reporter zaradil nový film Pomaľované vtáča do výberu dvadsiatich najlepších snímok z filmových festivalov tohtoročnej jesene. Film sa dostal aj do nominácie na Oscara.