MV SR: V Európe požiadalo o azyl 160 tisíc ľudí, v SR je situácia stabilizovaná

08.06.2019 22:16 | Tlačové správy | MV SR

Podľa dostupných údajov bolo za prvé tri mesiace v Európskej únii, Nórsku a Švajčiarsku podaných za prvé tri mesiace tohto roka okolo 160.000 žiadostí o azyl. Na Slovensku je situácia stabilizovaná. Jedným z najdôležitejších nástrojov boja proti nelegálnej migrácii by mali byť fungujúce návraty. Uviedla to ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá sa v piatok v Luxemburgu zúčastňuje na rokovaní Rady v zložení ministrov spravodlivosti a vnútra.
„Reálne fungujúce návraty považujem za jeden z najefektívnejších faktorov odradzujúcich migrantov od nelegálnej cesty do Európy,“ povedala Saková. Základom pre úspešnosť návratov je podľa nej spolupráca tretích krajín. „Tu sú nedostatky asi najviditeľnejšie. Máme už k dispozícii nástroje, páky, ktorými môžeme tretie krajiny motivovať, aby sa ich spolupráca zlepšila,“ doplnila s tým, že únia musí tieto nástroje používať. Európska únia sa momentálne snaží zefektívniť proces návratu neúspešných žiadateľov o azyl späť do ich krajín. Novinkou môže byť napríklad zavedenie sankcií v prípade, ak tretie krajiny pri návratoch nebudú spolupracovať. Sankcie sa môžu týkať vízovej politiky.
Na Slovensku bolo tento rok podaných 93 žiadostí o udelenie azylu. Z uvedeného počtu boli poskytnuté dva azyly.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.