Barmanom roka 2018 sa stal Tomáš Gyén zo ST.NICOLAUS Foto: St. Nicolaus

Barmanom roka 2018 sa stal Tomáš Gyén zo ST.NICOLAUS

10.06.2019 11:47 | Tlačové správy |

Tento titul dostávajú tí najlepší z najlepších, ktorí zabodovali v uplynulom roku v domácich i medzinárodných súťažiach. V tvrdej konkurencii získal titul Barman roka 2018 Tomáš Gyén, Brand Ambassador prémiových značiek spoločnosti ST.NICOLAUS.

Prestížny titul udeľuje Slovenská Barmanská asociácia na základe bodovania za dosiahnuté úspechy v  barmanských súťažiach za celý uplynulý rok. Barman, ktorý získa titul, je zároveň nominovaný na majstrovstvá sveta IBA World Cocktail Championships. V tomto roku sa uskutočnia v Chengdu v Číne 4. – 8. novembra a Tomáš Gyén bude reprezentovať Slovensko vo vyžrebovanej kategórii nápojov Before Dinner.

Tomáš Gyén na pozícii Brand Ambassadora spoločnosti ST.NICOLAUS využíva svoje bohaté skúsenosti a zručnosti nadobudnuté prácou za barom, vo wine bare, s vínom ako someliér a na mnohých slovenských a svetových someliérskych a barmanských súťažiach. získané O jeho majstrovstve svedčí deväť titulov Majster Slovenska v kategórii Flair Bartending, osemkrát reprezentoval našu krajinu na majstrovstvách sveta a namiešal aj najlepší drink na svete. Pripravil ho zo zlatého rumu, apple pie sirupu, čierneho čaju earl grey, citrónovej šťavy a ananásovej šťavy.

K minuloročným úspechom patrí aj titul Majstra sveta Mattoni Grand Drink 2018, ktorý získal na majstrovstvách sveta v miešaní nealkoholických nápojov. Zvíťazil s drinkom Grand Rituals, ktorý znamenal prepojenie rituálov, zero waste a vychutnanie si prítomného momentu pri ktorom spomalíte a oddýchnete si. Tajomstvo jeho receptu? Namiešal ho z rakytníkového pyré, zázvorového sirupu, cascary (čaj z kávovej šupky) a perlivej minerálnej vody.

Aká je úloha Tomáša Gyéna ako Brand Ambassadora pre prémiové značky ST.NICOLAUS? „Mojou úlohou je vytvárať nápojové programy, prezentovať naše prémiové portfólio v rámci tastingov, workshopov, masterclassov, školení personálu,“ vysvetľuje. Súčasťou jeho práce je aj komunikácia so zahraničnými ambassadormi importovaných značiek ST. NICOLAUS, komunikácia s majiteľmi HORECA prevádzok (barov, reštaurácií, kaviarní..), návrhy signature menu a na mieru šitých nápojových programov na prémiové produktové portfólio.

Ako sa barman roka pripravuje na majstrovstvá sveta? „Je to dlhá cesta - plná skúšania drinkov, kombinovania ingrediencií a hľadania tých správnych na základe vyžrebovaných surovín a kategórie pre danú krajinu. K drinku musím vytvoriť príbeh, nacvičiť si správnu techniku jeho prípravy a tiež prejav. Zatiaľ čakám na informácie od organizátorov majstrovstiev sveta a ak to pravidlá dovolia, rozhodne použijem niečo z domáceho prémiového portfólia ST. NICOLAUS alebo importovaných značiek. V poslednom čase veľmi rád používam na prezentáciách vo svete Demänovku Dark ako barové bitters - unikátny slovenský produkt,“ uzatvára Tomáš Gyén.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.