Už o pár dní začne v Kine Lumière divácky obľúbený letný projekt €urópske filmy za €uro

12.06.2019 13:52 | Tlačové správy | SFÚ

V sobotu 15. júna sa v bratislavskom Kine Lumière začne už po siedmykrát letný projekt €urópske filmy za €uro. Počas leta uvedie tridsať súčasných filmov, ktoré boli ocenené na medzinárodných festivaloch alebo patria k divácky obľúbeným, pričom mnohé z nich vstúpili do distribúcie len nedávno. Projekt, ktorý organizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), potrvá do 31. augusta, v Kine Lumière sa bude premietať denne od 18.00 hod. za jedno euro.

Unikátnosť projektu spočíva v tom, že denne uvádza kvalitné európske filmy za výnimočne dobrú cenu. Sú medzi nimi aj distribučné tituly minulého roka, ocenia ich najmä diváci, ktorí ich nestihli vidieť v kinách v čase ich uvedenia. Vášnivý príbeh osudovej lásky medzi speváčkou a hudobným skladateľom Studená vojna (2018), odohrávajúci sa na pozadí budovania stalinizmu v Poľsku, sa stal európskym filmom roka 2018 a jeho režisér Pawel Pawlikowski bol zaň ocenený na MFF v Cannes. Do projektu je zaradený aj dánsky napínavý psychotriler s prekvapivým záverom Tiesňové volanie (2017) Gustava Möllera, v ktorom bývalý policajt bojuje s časom, aby zachránil unesenú ženu. Diváci uvidia aj jeden z najvýraznejších francúzskych debutov posledných rokov, oceňovanú drámu na tému domáceho násilia Striedavá starostlivosť (2017) režiséra Xaviera Legranda, držiteľa ceny za réžiu z festivalu v Benátkach. Z nových titulov je do projektu zaradený aj tanečný horor Climax (2018) provokatívneho režiséra Gaspara Noého. Sleduje v ňom skupinu tanečníkov v opustenej škole uprostred lesov na poslednej veľkej párty, na ktorej sa prepadajú na dno temnej duše.

Dramaturgia filmov rešpektuje bohaté žánrové zastúpenie. Medzi drámami figuruje oceňovaný film Odnikiaľ (2017) nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina, v ktorom sa zaoberá témou spravodlivosti vo svete plnom predsudkov a nenávisti. Osobný zápas vojaka po návrate z misie v Afganistane tematizuje dánska dráma Boj (2015) od majstra „tichého napätia“ Tobiasa Lindholma. V projekte nechýba ani oceňovaná psychologická dráma Hon (2012) ďalšieho dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga o tom, kam až môže zájsť hystéria vyvolaná nevinnou lžou. Maďarský film Rodinné šťastie (2016) Szabolcsa Hajdua, pred tromi rokmi ocenený ako najlepší film na MFF Karlove Vary, zasa ukazuje, aké dramatické situácie môžu vzniknúť na neplánovanom rodinnom stretnutí.

Francúzsky film Kým nás svadba nerozdelí (2017) režisérskej dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache, osvedčenej humorom z ich spoločného diela Nedotknuteľní (2011), zastupuje v projekte žáner komédie. Film sa odohráva počas luxusnej, dokonale premyslenej svadby na historickom zámku, na ktorej sa pokazí, čo sa dá. V inteligentnej francúzskej komédii o starnutí a upadajúcej filmovej sláve Rock'n Roll (2017) reflektuje jej režisér Guillaume Canet vlastný život a vrtochy svojho veku. Koprodukčná snímka Zbrusu nový zákon (2015) od Jaca van Dormaela sa s nadhľadom a láskavo cez postavu Boha, ktorý žije v Bruseli, je neznesiteľný a celý deň len sedí za počítačom, pozerá na bežné životné situácie. Komédia oplýva situačnou komikou i poetickými scénami.

Za dobrú cenu si bude možné pozrieť aj filmy režisérov svetového mena. Premietne sa Mladosť (2015) Paola Sorrentina, tematizuje v nej krásu života, ktorá zaháňa myšlienky na blízky koniec. Diváci uvidia aj zatiaľ posledný film fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje (2017), ocenený Strieborným medveďom za réžiu, ktorý sa cez príbeh sýrskeho utečenca a jeho nevšedného priateľstva s fínskym obchodníkom venuje téme migrácie. Milovníkov umenia a jeho reprezentácie poteší Manifesto (2016) Juliana Rosefeldta v hlavnej úlohe s Cate Blanchett, ktoré skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Do prírody divákov zoberie dokument dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud Príbeh lesa (2015), ktorý vďaka unikátnym metódam nakrúcania ohromí dospelých aj detských divákov autentickým zachytením vzrušujúceho kolobehu života. V projekte €urópske filmy za €uro sa počas leta premietnu aj ďalšie zaujímavé a ocenené tituly.

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.

RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, ktorý vytvoril stovky filmových melódií. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 20:30 na Jednotke filmom Vtedy na Západe a o 23:30 na Dvojke v relácii Anjeli strážni Ennia Morriconeho.

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.