Už o pár dní začne v Kine Lumière divácky obľúbený letný projekt €urópske filmy za €uro

12.06.2019 13:52 | Tlačové správy | SFÚ

V sobotu 15. júna sa v bratislavskom Kine Lumière začne už po siedmykrát letný projekt €urópske filmy za €uro. Počas leta uvedie tridsať súčasných filmov, ktoré boli ocenené na medzinárodných festivaloch alebo patria k divácky obľúbeným, pričom mnohé z nich vstúpili do distribúcie len nedávno. Projekt, ktorý organizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), potrvá do 31. augusta, v Kine Lumière sa bude premietať denne od 18.00 hod. za jedno euro.

Unikátnosť projektu spočíva v tom, že denne uvádza kvalitné európske filmy za výnimočne dobrú cenu. Sú medzi nimi aj distribučné tituly minulého roka, ocenia ich najmä diváci, ktorí ich nestihli vidieť v kinách v čase ich uvedenia. Vášnivý príbeh osudovej lásky medzi speváčkou a hudobným skladateľom Studená vojna (2018), odohrávajúci sa na pozadí budovania stalinizmu v Poľsku, sa stal európskym filmom roka 2018 a jeho režisér Pawel Pawlikowski bol zaň ocenený na MFF v Cannes. Do projektu je zaradený aj dánsky napínavý psychotriler s prekvapivým záverom Tiesňové volanie (2017) Gustava Möllera, v ktorom bývalý policajt bojuje s časom, aby zachránil unesenú ženu. Diváci uvidia aj jeden z najvýraznejších francúzskych debutov posledných rokov, oceňovanú drámu na tému domáceho násilia Striedavá starostlivosť (2017) režiséra Xaviera Legranda, držiteľa ceny za réžiu z festivalu v Benátkach. Z nových titulov je do projektu zaradený aj tanečný horor Climax (2018) provokatívneho režiséra Gaspara Noého. Sleduje v ňom skupinu tanečníkov v opustenej škole uprostred lesov na poslednej veľkej párty, na ktorej sa prepadajú na dno temnej duše.

Dramaturgia filmov rešpektuje bohaté žánrové zastúpenie. Medzi drámami figuruje oceňovaný film Odnikiaľ (2017) nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina, v ktorom sa zaoberá témou spravodlivosti vo svete plnom predsudkov a nenávisti. Osobný zápas vojaka po návrate z misie v Afganistane tematizuje dánska dráma Boj (2015) od majstra „tichého napätia“ Tobiasa Lindholma. V projekte nechýba ani oceňovaná psychologická dráma Hon (2012) ďalšieho dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga o tom, kam až môže zájsť hystéria vyvolaná nevinnou lžou. Maďarský film Rodinné šťastie (2016) Szabolcsa Hajdua, pred tromi rokmi ocenený ako najlepší film na MFF Karlove Vary, zasa ukazuje, aké dramatické situácie môžu vzniknúť na neplánovanom rodinnom stretnutí.

Francúzsky film Kým nás svadba nerozdelí (2017) režisérskej dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache, osvedčenej humorom z ich spoločného diela Nedotknuteľní (2011), zastupuje v projekte žáner komédie. Film sa odohráva počas luxusnej, dokonale premyslenej svadby na historickom zámku, na ktorej sa pokazí, čo sa dá. V inteligentnej francúzskej komédii o starnutí a upadajúcej filmovej sláve Rock'n Roll (2017) reflektuje jej režisér Guillaume Canet vlastný život a vrtochy svojho veku. Koprodukčná snímka Zbrusu nový zákon (2015) od Jaca van Dormaela sa s nadhľadom a láskavo cez postavu Boha, ktorý žije v Bruseli, je neznesiteľný a celý deň len sedí za počítačom, pozerá na bežné životné situácie. Komédia oplýva situačnou komikou i poetickými scénami.

Za dobrú cenu si bude možné pozrieť aj filmy režisérov svetového mena. Premietne sa Mladosť (2015) Paola Sorrentina, tematizuje v nej krásu života, ktorá zaháňa myšlienky na blízky koniec. Diváci uvidia aj zatiaľ posledný film fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje (2017), ocenený Strieborným medveďom za réžiu, ktorý sa cez príbeh sýrskeho utečenca a jeho nevšedného priateľstva s fínskym obchodníkom venuje téme migrácie. Milovníkov umenia a jeho reprezentácie poteší Manifesto (2016) Juliana Rosefeldta v hlavnej úlohe s Cate Blanchett, ktoré skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Do prírody divákov zoberie dokument dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud Príbeh lesa (2015), ktorý vďaka unikátnym metódam nakrúcania ohromí dospelých aj detských divákov autentickým zachytením vzrušujúceho kolobehu života. V projekte €urópske filmy za €uro sa počas leta premietnu aj ďalšie zaujímavé a ocenené tituly.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.