Už o pár dní začne v Kine Lumière divácky obľúbený letný projekt €urópske filmy za €uro

12.06.2019 13:52 | Tlačové správy | SFÚ

V sobotu 15. júna sa v bratislavskom Kine Lumière začne už po siedmykrát letný projekt €urópske filmy za €uro. Počas leta uvedie tridsať súčasných filmov, ktoré boli ocenené na medzinárodných festivaloch alebo patria k divácky obľúbeným, pričom mnohé z nich vstúpili do distribúcie len nedávno. Projekt, ktorý organizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), potrvá do 31. augusta, v Kine Lumière sa bude premietať denne od 18.00 hod. za jedno euro.

Unikátnosť projektu spočíva v tom, že denne uvádza kvalitné európske filmy za výnimočne dobrú cenu. Sú medzi nimi aj distribučné tituly minulého roka, ocenia ich najmä diváci, ktorí ich nestihli vidieť v kinách v čase ich uvedenia. Vášnivý príbeh osudovej lásky medzi speváčkou a hudobným skladateľom Studená vojna (2018), odohrávajúci sa na pozadí budovania stalinizmu v Poľsku, sa stal európskym filmom roka 2018 a jeho režisér Pawel Pawlikowski bol zaň ocenený na MFF v Cannes. Do projektu je zaradený aj dánsky napínavý psychotriler s prekvapivým záverom Tiesňové volanie (2017) Gustava Möllera, v ktorom bývalý policajt bojuje s časom, aby zachránil unesenú ženu. Diváci uvidia aj jeden z najvýraznejších francúzskych debutov posledných rokov, oceňovanú drámu na tému domáceho násilia Striedavá starostlivosť (2017) režiséra Xaviera Legranda, držiteľa ceny za réžiu z festivalu v Benátkach. Z nových titulov je do projektu zaradený aj tanečný horor Climax (2018) provokatívneho režiséra Gaspara Noého. Sleduje v ňom skupinu tanečníkov v opustenej škole uprostred lesov na poslednej veľkej párty, na ktorej sa prepadajú na dno temnej duše.

Dramaturgia filmov rešpektuje bohaté žánrové zastúpenie. Medzi drámami figuruje oceňovaný film Odnikiaľ (2017) nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina, v ktorom sa zaoberá témou spravodlivosti vo svete plnom predsudkov a nenávisti. Osobný zápas vojaka po návrate z misie v Afganistane tematizuje dánska dráma Boj (2015) od majstra „tichého napätia“ Tobiasa Lindholma. V projekte nechýba ani oceňovaná psychologická dráma Hon (2012) ďalšieho dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga o tom, kam až môže zájsť hystéria vyvolaná nevinnou lžou. Maďarský film Rodinné šťastie (2016) Szabolcsa Hajdua, pred tromi rokmi ocenený ako najlepší film na MFF Karlove Vary, zasa ukazuje, aké dramatické situácie môžu vzniknúť na neplánovanom rodinnom stretnutí.

Francúzsky film Kým nás svadba nerozdelí (2017) režisérskej dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache, osvedčenej humorom z ich spoločného diela Nedotknuteľní (2011), zastupuje v projekte žáner komédie. Film sa odohráva počas luxusnej, dokonale premyslenej svadby na historickom zámku, na ktorej sa pokazí, čo sa dá. V inteligentnej francúzskej komédii o starnutí a upadajúcej filmovej sláve Rock'n Roll (2017) reflektuje jej režisér Guillaume Canet vlastný život a vrtochy svojho veku. Koprodukčná snímka Zbrusu nový zákon (2015) od Jaca van Dormaela sa s nadhľadom a láskavo cez postavu Boha, ktorý žije v Bruseli, je neznesiteľný a celý deň len sedí za počítačom, pozerá na bežné životné situácie. Komédia oplýva situačnou komikou i poetickými scénami.

Za dobrú cenu si bude možné pozrieť aj filmy režisérov svetového mena. Premietne sa Mladosť (2015) Paola Sorrentina, tematizuje v nej krásu života, ktorá zaháňa myšlienky na blízky koniec. Diváci uvidia aj zatiaľ posledný film fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje (2017), ocenený Strieborným medveďom za réžiu, ktorý sa cez príbeh sýrskeho utečenca a jeho nevšedného priateľstva s fínskym obchodníkom venuje téme migrácie. Milovníkov umenia a jeho reprezentácie poteší Manifesto (2016) Juliana Rosefeldta v hlavnej úlohe s Cate Blanchett, ktoré skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Do prírody divákov zoberie dokument dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud Príbeh lesa (2015), ktorý vďaka unikátnym metódam nakrúcania ohromí dospelých aj detských divákov autentickým zachytením vzrušujúceho kolobehu života. V projekte €urópske filmy za €uro sa počas leta premietnu aj ďalšie zaujímavé a ocenené tituly.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.