Pelikán v reakcii na zrušenie zákazu lovu slonov odmieta prepravu zbraní do Botswany. Opatrenie sa dotkne nielen Slovákov

13.06.2019 10:36 | Tlačové správy | TS

Najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov zrušil poskytovanie služby, pomocou ktorej si mohli jeho zákazníci k zakúpeným letenkám vyžiadať aj prepravu zbraní do Botswany. Rozhodnutie cestovnej kancelárie prišlo po tom, ako koncom mája prezident africkej krajiny po piatich rokoch zrušil zákaz lovu slonov. Obmedzenia s asistenciou pri preprave zbraní na športové podujatia do iných krajín neplánujú.

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi už v apríli 2018 po nástupe do úradu avizoval prehodnotenie zákazu lovu slonov, ktorý ešte v roku 2014 zaviedol jeho predchodca a politický súper Ian Khama. Botswanské ministerstvo životného prostredia tento zákaz koncom mája zrušilo s odôvodnením, že slony majú byť premnožené, ničia úrodu, ohrozujú domáce zvieratá a tým pádom aj živobytie ľudí.

Zdá sa však, že vlna nevôle, ktorú medzi ochranármi, ale aj domácimi obyvateľmi či turistami opätovné povolenie odstrelu slonov vyvolalo, nezostane bez odozvy. Najnovšie sa na stranu majestátnych afrických zvierat postavil aj najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov.
„Pelikán sa počas 15 rokov svojej existencie vždy snažil prepájať svet a zbližovať ľudí. A vždy s ohľadom a dôrazom na ochranu prírody. Vzhľadom na aktuálnu celosvetovú diskusiu o klimatických zmenách, ktorá zahŕňa i ochranu živočíšnych druhov, sa nám zdá rozhodnutie botswanskej vlády o to viac nepochopiteľné,“ vysvetlil Jozef Rybár, PR Manager cestovnej kancelárie.

Na safari so zbraňou? Bez asistencie

Aj slovenskí lovci, ktorých chce Botswana svojím rozhodnutím prilákať do krajiny, tak musia po novom počítať s tým, že ak si svoje letenky zakúpia cez Pelikána, jeho zákaznícky servis im s vyžiadaním špeciálnej služby, ktorá umožňuje prepravu zbraní lietadlom, nepomôže. Cestovná kancelária sa toto obmedzenie rozhodla aplikovať plošne na všetkých trhoch, kde poskytuje svoje produkty.

„Odmietnutie asistencie s prepravou akýchkoľvek zbraní do Botswany sa v našom prípade týka nielen Slovenska, ale aj Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nemecka. Rovnako tiež plánujeme postupovať pri anglickej jazykovej mutácii nášho webu, ktorý sme spustili len nedávno,“ upresnil Rybár s tým, že toto obmedzenie ich asistenciu s prepravou športových zbraní do iných destinácií neovplyvní.

Podpora turizmu by mala vyzerať inak

Aj keď botswanská vláda svoje rozhodnutie už niekoľko týždňov obhajuje, zdá sa, že podobné apely ľudí a firiem ho môžu pomôcť zvrátiť. „Sme si vedomí, že z našej strany ide najmä o symbolické gesto, ktoré sa dotkne maximálne niekoľko desiatok lovcov v rámci regiónu strednej a východnej Európy,“ dodal Rybár. Dúfajú však, že sa k nim časom pridajú aj ďalší, prípadne aj samotní leteckí dopravcovia.

Botswanské ministerstvo životného prostredia už po tlaku verejnosti avizovalo, že zákaz lovu slonov síce neobnoví, ale zavedie aspoň limit 400 odstrelov ročne. Priemerná cena odstrelu jedného slona by sa mala pohybovať na úrovni okolo 45-tisíc dolárov. „Je naozaj otázne, či tých približne 16 miliónov eur ročne pomôže turizmu tejto malebnej africkej krajiny. My v Pelikánovi sme presvedčení, že podpora naozaj dlhodobo udržateľného turizmu vyzerá diametrálne odlišne,“ uzavrel Rybár.

Státisíce turistov, tri miliardy z HDP

V Botswane sa aj vďaka už neplatnému päťročnému zákazu lovu slonov podarilo vybudovať najväčšiu populáciu týchto zvierat na svete. Podľa odhadov ich v krajine žije okolo 130- až 160-tisíc. Státisíce turistov každoročne cestujú na safari aj kvôli nim. Práve turizmus pritom zamestnáva až 40 percent botswanskej populácie a tvorí až pätinu HDP, čiže generuje príjem vo výške okolo 3 miliárd eur ročne.

1. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

2. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

3. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

4. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

5. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

6. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

7. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

8. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

9. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

10. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.