Pelikán v reakcii na zrušenie zákazu lovu slonov odmieta prepravu zbraní do Botswany. Opatrenie sa dotkne nielen Slovákov

13.06.2019 10:36 | Tlačové správy | TS

Najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov zrušil poskytovanie služby, pomocou ktorej si mohli jeho zákazníci k zakúpeným letenkám vyžiadať aj prepravu zbraní do Botswany. Rozhodnutie cestovnej kancelárie prišlo po tom, ako koncom mája prezident africkej krajiny po piatich rokoch zrušil zákaz lovu slonov. Obmedzenia s asistenciou pri preprave zbraní na športové podujatia do iných krajín neplánujú.

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi už v apríli 2018 po nástupe do úradu avizoval prehodnotenie zákazu lovu slonov, ktorý ešte v roku 2014 zaviedol jeho predchodca a politický súper Ian Khama. Botswanské ministerstvo životného prostredia tento zákaz koncom mája zrušilo s odôvodnením, že slony majú byť premnožené, ničia úrodu, ohrozujú domáce zvieratá a tým pádom aj živobytie ľudí.

Zdá sa však, že vlna nevôle, ktorú medzi ochranármi, ale aj domácimi obyvateľmi či turistami opätovné povolenie odstrelu slonov vyvolalo, nezostane bez odozvy. Najnovšie sa na stranu majestátnych afrických zvierat postavil aj najväčší slovenský predajca leteniek a pobytov.
„Pelikán sa počas 15 rokov svojej existencie vždy snažil prepájať svet a zbližovať ľudí. A vždy s ohľadom a dôrazom na ochranu prírody. Vzhľadom na aktuálnu celosvetovú diskusiu o klimatických zmenách, ktorá zahŕňa i ochranu živočíšnych druhov, sa nám zdá rozhodnutie botswanskej vlády o to viac nepochopiteľné,“ vysvetlil Jozef Rybár, PR Manager cestovnej kancelárie.

Na safari so zbraňou? Bez asistencie

Aj slovenskí lovci, ktorých chce Botswana svojím rozhodnutím prilákať do krajiny, tak musia po novom počítať s tým, že ak si svoje letenky zakúpia cez Pelikána, jeho zákaznícky servis im s vyžiadaním špeciálnej služby, ktorá umožňuje prepravu zbraní lietadlom, nepomôže. Cestovná kancelária sa toto obmedzenie rozhodla aplikovať plošne na všetkých trhoch, kde poskytuje svoje produkty.

„Odmietnutie asistencie s prepravou akýchkoľvek zbraní do Botswany sa v našom prípade týka nielen Slovenska, ale aj Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska a Nemecka. Rovnako tiež plánujeme postupovať pri anglickej jazykovej mutácii nášho webu, ktorý sme spustili len nedávno,“ upresnil Rybár s tým, že toto obmedzenie ich asistenciu s prepravou športových zbraní do iných destinácií neovplyvní.

Podpora turizmu by mala vyzerať inak

Aj keď botswanská vláda svoje rozhodnutie už niekoľko týždňov obhajuje, zdá sa, že podobné apely ľudí a firiem ho môžu pomôcť zvrátiť. „Sme si vedomí, že z našej strany ide najmä o symbolické gesto, ktoré sa dotkne maximálne niekoľko desiatok lovcov v rámci regiónu strednej a východnej Európy,“ dodal Rybár. Dúfajú však, že sa k nim časom pridajú aj ďalší, prípadne aj samotní leteckí dopravcovia.

Botswanské ministerstvo životného prostredia už po tlaku verejnosti avizovalo, že zákaz lovu slonov síce neobnoví, ale zavedie aspoň limit 400 odstrelov ročne. Priemerná cena odstrelu jedného slona by sa mala pohybovať na úrovni okolo 45-tisíc dolárov. „Je naozaj otázne, či tých približne 16 miliónov eur ročne pomôže turizmu tejto malebnej africkej krajiny. My v Pelikánovi sme presvedčení, že podpora naozaj dlhodobo udržateľného turizmu vyzerá diametrálne odlišne,“ uzavrel Rybár.

Státisíce turistov, tri miliardy z HDP

V Botswane sa aj vďaka už neplatnému päťročnému zákazu lovu slonov podarilo vybudovať najväčšiu populáciu týchto zvierat na svete. Podľa odhadov ich v krajine žije okolo 130- až 160-tisíc. Státisíce turistov každoročne cestujú na safari aj kvôli nim. Práve turizmus pritom zamestnáva až 40 percent botswanskej populácie a tvorí až pätinu HDP, čiže generuje príjem vo výške okolo 3 miliárd eur ročne.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.