Boj proti dezinformáciám - diskusia audiovizuálnych regulátorov EÚ v Bratislave pod slovenským vedením

20.06.2019 09:49 | Tlačové správy |

Dezinformácie a ich možný dopad na demokraciu v krajinách EÚ sú jedným z najdiskutovanejších problémov súčasnosti. Táto téma spolu s nedávnou revíziou smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá znamená zásadnú reformu európskeho mediálneho práva, budú v centre pozornosti najvyšších predstaviteľov regulačných orgánov krajín EÚ, ktorí sa stretnú v Bratislave, na jedenástom plenárnom zasadnutí ERGA.

ERGA (The European Regulators Group for Audiovisual Media Services) bola aktívne zapojená do monitorovania boja proti dezinformáciám na platformách Facebook, Google a Twitter počas volieb do Európskeho parlamentu. Diskusia v Bratislave sa preto sústredí na výsledky monitorovacej činnosti ERGA v 16 krajinách EÚ (vrátane SR), ktoré poukázali na viaceré limitácie v prístupe platforiem počas volieb. So svojím príhovorom aj k tejto téme vystúpi okrem iných európska komisárka pre digitálnu spoločnosť, Mariya Gabriel. Výsledky činnosti sú pritom súčasťou správy Európskej komisie na implementáciu akčného plánu boja proti dezinformáciám, ktorá bude prezentovaná aj premiérom členských krajín EÚ počas nadchádzajúceho zasadnutia Európskej Rady v Bruseli. Vzhľadom na závažnosť témy dezinformácií a ich dopadu ERGA taktiež pripravuje svoje vyhlásenie.

ERGA je aktívna vo viacerých ďalších oblastiach, ako napr. téma rodovej rovnosti, alebo nedávno ukončená revízia smernice o audiovizuálnych službách a jej následná implementácia do národných legislatív členských štátov, ktorá znamená reformu mediálneho práva vo všetkých krajinách EÚ. Rok 2019 je pre ERGA kľúčovým obdobím, keďže smernica prináša do mediálneho prostredia viacero zmien, ktoré sa dotknú predovšetkým televíznych vysielateľov, poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie (napr. Netflix, Voyo) a po prvýkrát aj platforiem pre zdieľanie videí (napr. Youtube) a videoobsahu na sociálnych sieťach (napr. Facebook). V smernici je obsiahnuté aj zásadné posilnenie pozície ERGA ako poradného orgánu Európskej komisie pre oblasť audiovizuálnych médií. Jednou z tém plenárneho zasadnutia bude preto reforma ERGA, aby sa v budúcnosti mohla ešte intenzívnejšie zapájať do riešenia výziev v mediálnej oblasti.

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa dlhodobo intenzívne venuje medzinárodnej činnosti a rozvíjaniu vzťahov najmä s partnerskými regulačnými orgánmi z celej Európy. Výsledkom toho bolo zvolenie riaditeľa Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu, Ľuboša Kukliša, v júli 2018 za predsedu ERGA. Práve pri tejto príležitosti bude ako predseda ERGA viesť celé zasadnutie vrcholných predstaviteľov regulačných orgánov zo všetkých členských štátov EÚ, a to po prvýkrát na Slovensku.

Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu

Lokálni poskytovatelia telekomunikačných služieb na Slovensku požiadali v otvorenom liste vládu SR, aby neschválila návrh na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý chce na parlamentné hlasovanie predložiť ministerstvo dopravy.

Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO)

Suzuki Ertiga Barkhy Dutt prešla za stovku dní okolo 23 tisíc kilometrov. Indická novinárka na tejto dlhej ceste zaznamenávala utrpenie svojich chudobných spoluobčanov v mestách a dedinách za pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. Na cestu sa vydala v marci, píše agentúra AFP.

Zabudnutý na zastávke, Telekom v reklame promuje nekonečné dáta (VIDEO)

Po spote s neposlušnou dátujúcou babičkou či závislým dedkom Telekom pokračuje v sérii humorných spotov.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.