Boj proti dezinformáciám - diskusia audiovizuálnych regulátorov EÚ v Bratislave pod slovenským vedením

20.06.2019 09:49 | Tlačové správy |

Dezinformácie a ich možný dopad na demokraciu v krajinách EÚ sú jedným z najdiskutovanejších problémov súčasnosti. Táto téma spolu s nedávnou revíziou smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá znamená zásadnú reformu európskeho mediálneho práva, budú v centre pozornosti najvyšších predstaviteľov regulačných orgánov krajín EÚ, ktorí sa stretnú v Bratislave, na jedenástom plenárnom zasadnutí ERGA.

ERGA (The European Regulators Group for Audiovisual Media Services) bola aktívne zapojená do monitorovania boja proti dezinformáciám na platformách Facebook, Google a Twitter počas volieb do Európskeho parlamentu. Diskusia v Bratislave sa preto sústredí na výsledky monitorovacej činnosti ERGA v 16 krajinách EÚ (vrátane SR), ktoré poukázali na viaceré limitácie v prístupe platforiem počas volieb. So svojím príhovorom aj k tejto téme vystúpi okrem iných európska komisárka pre digitálnu spoločnosť, Mariya Gabriel. Výsledky činnosti sú pritom súčasťou správy Európskej komisie na implementáciu akčného plánu boja proti dezinformáciám, ktorá bude prezentovaná aj premiérom členských krajín EÚ počas nadchádzajúceho zasadnutia Európskej Rady v Bruseli. Vzhľadom na závažnosť témy dezinformácií a ich dopadu ERGA taktiež pripravuje svoje vyhlásenie.

ERGA je aktívna vo viacerých ďalších oblastiach, ako napr. téma rodovej rovnosti, alebo nedávno ukončená revízia smernice o audiovizuálnych službách a jej následná implementácia do národných legislatív členských štátov, ktorá znamená reformu mediálneho práva vo všetkých krajinách EÚ. Rok 2019 je pre ERGA kľúčovým obdobím, keďže smernica prináša do mediálneho prostredia viacero zmien, ktoré sa dotknú predovšetkým televíznych vysielateľov, poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie (napr. Netflix, Voyo) a po prvýkrát aj platforiem pre zdieľanie videí (napr. Youtube) a videoobsahu na sociálnych sieťach (napr. Facebook). V smernici je obsiahnuté aj zásadné posilnenie pozície ERGA ako poradného orgánu Európskej komisie pre oblasť audiovizuálnych médií. Jednou z tém plenárneho zasadnutia bude preto reforma ERGA, aby sa v budúcnosti mohla ešte intenzívnejšie zapájať do riešenia výziev v mediálnej oblasti.

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa dlhodobo intenzívne venuje medzinárodnej činnosti a rozvíjaniu vzťahov najmä s partnerskými regulačnými orgánmi z celej Európy. Výsledkom toho bolo zvolenie riaditeľa Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu, Ľuboša Kukliša, v júli 2018 za predsedu ERGA. Práve pri tejto príležitosti bude ako predseda ERGA viesť celé zasadnutie vrcholných predstaviteľov regulačných orgánov zo všetkých členských štátov EÚ, a to po prvýkrát na Slovensku.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

1. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

2. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

3. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

4. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

5. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

6. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

7. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

9. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

10. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.