Ako sa dá z hazardu vyťažiť aspoň kus dobra? OĽANO predkladá zákon na podporu kultúrnych pamiatok

25.06.2019 14:35 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) navrhujú, aby sa časť odvodov z kurzových stávok viazala na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Podľa podpredsedníčky výboru NR SR pre kultúru a médiá Natálie Milanovej by tak na obnovu kultúrneho dedičstva prostredníctvom spomínaných odvodov putovali milióny eur.

Kým Slovensko dáva na obnovu pamiatok približne 15 miliónov eur, teda tri eurá na obyvateľa, v Českej republike je to deväť eur na obyvateľa a v Maďarsku až 30 eur na obyvateľa, teda desaťkrát viac ako na Slovensku.

Podobný systém na báze hazardu, aký navrhuje OĽANO, je už zavedený vo Veľkej Británii, kde existuje verejnoprávny National Heritage Lottery Fund, kde z každej libry z kúpených žrebov ide až 56 % na obnovu kultúrneho dedičstva. Podľa Milanovej tak Briti investujú do obnovy kultúrnych pamiatok až 450 miliónov libier ročne. „K tomu zo štátneho rozpočtu dávajú na obnovu kultúrnych pamiatok ďalších 40 miliónov eur. Ak to funguje v zahraničí, nevidím dôvod, prečo by peniaze z hazardu nemohli byť využité aj na pamiatky na Slovensku,“ uviedla N. Milanová.

Časti odvodov by mali podľa navrhovaného zákona od roku 2020 vzrásť každý rok postupne o 8, 16 až na 24 %. Pri výške odvodu z roku 2017 (63 miliónov eur) by tak na kultúrne pamiatky poputovalo ďalších zhruba 13,8 miliónov eur. „Hoci som opozičná poslankyňa, návrh nášho zákona som konzultovala s odborníkmi na ministerstve kultúry. Zhodli sme sa, že suma 15 - 16 miliónov k súčasným štátnym peniazom by pri aktuálnom systéme na postupnú obnovu bola dostatočná,“ vyjadrila sa poslankyňa za OĽANO.

OĽANO chce prostredníctvom zákona pomôcť kultúrnym pamiatkam, ktorých je na Slovensku viac než 16-tisíc. „Takmer jedna tretina z týchto pamiatok je v narušenom alebo dezolátnom stave. Nenahovárajme si však, že zvyšné dve tretiny z nich sú v špičkovej forme. Nie sú. Jednou z príčin je aj nedostatočné financovanie obnovy pamiatkového fondu, ktorý bol dlhodobo zanedbávaný a vytvoril sa veľký spoločenský dlh,“ povedala Milanová s tým, že takýto stav konštatuje aj samotné ministerstvo kultúry.

„Na Slovensku totiž máme vládu, ktorá sa hrdí našou kultúrou iba rečami. Národné dedičstvo, ktoré nám mnohí závidia však necháva nehanebne chátrať. Preto sú tridsať rokov na okraji záujmu a menia sa na čierne diery,“ povedala Milanová a dodala: „Paradoxne aj čierne diery sa dajú využiť. Ja osobne totiž považujem za čiernu dieru aj hazard. Môžeme si klamať a tváriť sa, že neexistuje, alebo sa na to môžeme pozrieť triezvo a bez emócií. Preto predkladáme zákon, ktorý využije toto zlo na dobro.“

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.

SWAN posilňuje postavenie v regiónoch, majetkovo vstupuje do dvojice telekomov

Telekomunikačný operátor SWAN posilňuje svoju pozíciu na slovenskom trhu. Akvizíciou lučeneckých spoločností SBD Lučenec – stredisko Satelit a Kabel Telekom napĺňa SWAN aj naďalej svoju víziu vyzývateľa trojice nadnárodných telekomov, ktoré pôsobia na našom trhu. Zákazníkom prinesie majetkový vstup nielen modernizáciu infraštruktúry, ale aj nové produkty a služby.

Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe

V utorok večer dostalo niekoľko redakcií mailom link, na ktorom je 39 hodinová nahrávka súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Zákazníci DSL internetu v Orangei budú surfovať rýchlejšie a bez dátových obmedzení. Zrýchli aj optika. Všetko za nezmenenú cenu

Od 16. októbra 2019 Orange zvyšuje rýchlosti pevného DSL internetu a optického internetu Partner a ruší pri nich dátové obmedzenia. O ďalších 100 Mbit/s vzrastie aj maximálna rýchlosť pri najvyššom variante optického internetu Home Fiber. To všetko bez akejkoľvek zmeny v cenách.

Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

„Lustrovanie 29 novinárov a ich 140 príbuzných vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach nariadil aj zabezpečil Marian Kočner a sprostredkoval ho podnikateľ s väzbami na Smer Norbert Bödör. Vypovedal o tom bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov priateľ a spolupracovník Peter Tóth v prípade vyšetrovania lustrácií aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“