Ako sa dá z hazardu vyťažiť aspoň kus dobra? OĽANO predkladá zákon na podporu kultúrnych pamiatok

25.06.2019 14:35 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) navrhujú, aby sa časť odvodov z kurzových stávok viazala na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Podľa podpredsedníčky výboru NR SR pre kultúru a médiá Natálie Milanovej by tak na obnovu kultúrneho dedičstva prostredníctvom spomínaných odvodov putovali milióny eur.

Kým Slovensko dáva na obnovu pamiatok približne 15 miliónov eur, teda tri eurá na obyvateľa, v Českej republike je to deväť eur na obyvateľa a v Maďarsku až 30 eur na obyvateľa, teda desaťkrát viac ako na Slovensku.

Podobný systém na báze hazardu, aký navrhuje OĽANO, je už zavedený vo Veľkej Británii, kde existuje verejnoprávny National Heritage Lottery Fund, kde z každej libry z kúpených žrebov ide až 56 % na obnovu kultúrneho dedičstva. Podľa Milanovej tak Briti investujú do obnovy kultúrnych pamiatok až 450 miliónov libier ročne. „K tomu zo štátneho rozpočtu dávajú na obnovu kultúrnych pamiatok ďalších 40 miliónov eur. Ak to funguje v zahraničí, nevidím dôvod, prečo by peniaze z hazardu nemohli byť využité aj na pamiatky na Slovensku,“ uviedla N. Milanová.

Časti odvodov by mali podľa navrhovaného zákona od roku 2020 vzrásť každý rok postupne o 8, 16 až na 24 %. Pri výške odvodu z roku 2017 (63 miliónov eur) by tak na kultúrne pamiatky poputovalo ďalších zhruba 13,8 miliónov eur. „Hoci som opozičná poslankyňa, návrh nášho zákona som konzultovala s odborníkmi na ministerstve kultúry. Zhodli sme sa, že suma 15 - 16 miliónov k súčasným štátnym peniazom by pri aktuálnom systéme na postupnú obnovu bola dostatočná,“ vyjadrila sa poslankyňa za OĽANO.

OĽANO chce prostredníctvom zákona pomôcť kultúrnym pamiatkam, ktorých je na Slovensku viac než 16-tisíc. „Takmer jedna tretina z týchto pamiatok je v narušenom alebo dezolátnom stave. Nenahovárajme si však, že zvyšné dve tretiny z nich sú v špičkovej forme. Nie sú. Jednou z príčin je aj nedostatočné financovanie obnovy pamiatkového fondu, ktorý bol dlhodobo zanedbávaný a vytvoril sa veľký spoločenský dlh,“ povedala Milanová s tým, že takýto stav konštatuje aj samotné ministerstvo kultúry.

„Na Slovensku totiž máme vládu, ktorá sa hrdí našou kultúrou iba rečami. Národné dedičstvo, ktoré nám mnohí závidia však necháva nehanebne chátrať. Preto sú tridsať rokov na okraji záujmu a menia sa na čierne diery,“ povedala Milanová a dodala: „Paradoxne aj čierne diery sa dajú využiť. Ja osobne totiž považujem za čiernu dieru aj hazard. Môžeme si klamať a tváriť sa, že neexistuje, alebo sa na to môžeme pozrieť triezvo a bez emócií. Preto predkladáme zákon, ktorý využije toto zlo na dobro.“

Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

1. Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

Záverečná ôsma séria dramatického fantasy seriálu Hra o tróny získala 32 nominácií na televízne ceny Emmy, čo prekonalo doterajší rekord 27 nominácií, ktoré v roku 1994 mal kriminálny seriál Polícia New York.

Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

2. Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Na Malte sa pre vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej postavia pred súd traja muži.

3. V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára

Štyria policajti z Moskvy boli prepustení v súvislosti s júnovým zadržaním investigatívneho novinára Ivana Golunova.

Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

4. Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

Novým tajným agentom s označením 007 bude po Danielovi Craigovi prvýkrát v dejinách bondoviek žena a černoška, ​​britská herečka Lashana Lynchová. Tvrdí to britský bulvárny denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na zdroj z filmového priemyslu.

Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

5. Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

Nielen na Slovensku ale aj v ČR sa v týchto dňoch objavila nezvyčajná bilbordová kampaň, ktorá ukazuje fotky mŕtvych vtákov.

6. Výzva politikom a političkám: Nezneužívajte tému LGBT v predvolebných kampaniach

Festival Dúhový PRIDE vyvrcholí 20. júla 2019 sprievodom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V tejto súvislosti organizátori festivalu vyzývajú slovenských politikov a političky, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach, hľadali riešenia problémov, ktoré ľudí naozaj trápia a prijali konečne legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny.

7. Falošný profil láka od dievčat nahé fotky, film ukazuje ako predátor loví deti na sociálnej sieti (VIDEO)

Ako získať kompromitujúci materiál od neplnoletých osôb, je jednou z tém filmu s názvom Kto je ďalší?, ktorý ide do kín. Film je nakrútený podľa skutočných príbehov zo Slovenska, Kanady a Ruska. Ako námet slúžila aj reálna instagramová stránka, ktorá dodnes funguje.

Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

8. Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

Neznámy útočník v sobotu na sídlo ukrajinskej spravodajskej televízie 112 vypálil strelu z granátometu, nikto zranený nebol, budova ale bola poškodená. Prípad úrady vyšetrujú ako teroristický akt, napísala agentúra AP.

České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

9. České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

Vydavatelství Vltava Labe Media loni prohloubilo ztrátu z 18 milionů na 83,6 milionu korun. Tržby vydavatele novin Deník klesly zhruba o desetinu na 1,46 miliardy korun. Vyplývá to účetní závěrky společnosti.

DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

10. DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

Spoločnosť DIGI SLOVAKIA si na letné obdobie pripravila zaujímavú ponuku. Výhodné zľavy na prvých 6 mesiacov pre nových zákazníkov, TV + Internet pod jednou strechou, ako aj rozprávková ponuka detských programov pre všetkých.