Trendy v predaji leteniek menia dovolenkovú mapu. Slováci podľahli čaru lowcostov a obsadzujú ostrovy Stredomoria

25.06.2019 16:37 | Tlačové správy | TS Pelikán

Tvrdý konkurenčný boj nízkonákladových leteckých spoločností mení aj zaužívané zvyky našich dovolenkárov. Čoraz viac Slovákov preferuje samostatnú kúpu leteniek do tradičných stredomorských destinácií v kombinácii s dodatočnými rezerváciami ubytovania alebo auta.

Plus 330 percent. Takto vyzeral medziročný rast predaja leteniek na Malorku za rok 2018. Spiatočné letenky do tejto slnečnej destinácie sa pritom dali zakúpiť aj za menej než 10 eur. Podobne sú na tom aj ďalšie stredomorské lokality, ktoré boli dlhodobo považované za výsadu chartrových letov v rámci klasických dovolenkových balíkov cestovných kancelárií.
Najmä z dôvodu tvrdého konkurenčného boja nízkonákladových leteckých spoločností, do ktorého sa čoraz častejšie zapájajú aj tradiční leteckí dopravcovia, ktorí nechcú prísť o svoje postavenie na európskom trhu, si môže koncový zákazník užívať produkty, akými vedia byť aj letenky za jeden cent.
„Slováci zisťujú, že typickú letnú dovolenku si môžu v rámci jedného pobytu vychutnať vo viacerých vychytených destináciách a bez toho, aby ich to stálo veľa peňazí,“ vysvetlil Martin Štochmaľ, člen Prezídia SACKA, predseda Klubu IATA a CFO cestovnej kancelárie Pelikán.

Lowcosty ovládli ostrovy Stredomoria

Asi najviditeľnejším príkladom v rámci slovenského dovolenkového trhu je letisko Viedeň, ktoré len v spolupráci s tromi nízkonákladovými leteckými spoločnosťami otvorilo viac než 100 nových liniek. Všetky za uplynulých 36 mesiacov. Počet dovolenkárov cestujúcich z Viedne do stredomorských dovolenkových destinácií takpovediac na vlastnú päsť vďaka lacným letenkám medziročne stúpol až o 65 percent. V desiatkach percent pritom rástli aj odlety do dovolenkových destinácií z Bratislavy.

Okrem Malorky, spomínaného skokana roka medzi európskymi destináciami leteckých dopravcov, slovenskí dovolenkári čoraz častejšie navštevujú aj ďalšie ostrovy Stredomoria. Za Španielsko treba spomenúť aj Ibizu s viac než 200-percentným medziročným rastom. Za Taliansko Sicíliu a Sardíniu, francúzsku Korziku a tiež nemôžeme zabúdať na grécke ostrovy Korfu, Kréta, Rodos alebo Zakyntos.

Dovolenky rozmenené na drobné

„Dovolenkári stále častejšie využívajú možnosť vyskladania vlastnej letnej dovolenky prostredníctvom rezervačných portálov, na ktorých nájdu klasické dovolenkové balíky takpovediac rozmenené na drobné,“ opísal Štohmaľ. To znamená, že čoraz častejšie si kupujú jednotlivé produkty, čiže letenky, ubytovanie, poistenie alebo prenájom auta samostatne.

Niet sa čomu diviť. Prenájmy áut sú zväčša v predstihu lacnejšie, nehovoriac o tom, že tiež umožňujú spájanie viacerých miest či lokalít v rámci jednej dovolenky. Poistenie storna produktov zase znižuje mieru rizika, keďže sa lowcost letenky predávajú vo väčšom predstihu od odletu. Netreba však zabúdať ani na pohodlie. Okrem toho, že zákazník nájde všetko na jednom portáli, môže za všetky produkty zaplatiť online a ihneď prostredníctvom rôznych typov platobných kariet a brán.

Rady odborníkov na nezaplatenie

Čoraz širšia ponuka dovolenkových produktov v online priestore však prináša aj pomerne nečakaný, no o to zaujímavejší paradox. Preferencie dovolenkárov sa aj napriek rozširovaniu informačných technológií vracajú k tradičnému poradenstvu odborníkov, ktorí sa cestovaniu nevenujú len vo voľnom čase, ale pracujú v ňom na plný úväzok.

I keď najnovšie dáta z Google hovoria jasne, že ľudia dovolenkové produkty vyhľadávajú nielen skôr, ale sú tiež ochotní do tohto hľadania investovať omnoho viac času, všetko v snahe nájsť čo najlepšiu ponuku, čoraz viac z nich sa v nákupnom procese nakoniec aj tak obráti na radu odborníka. „Tento trend umocňuje aj množstvo nepravdivých či zavádzajúcich informácií, ktoré internet v dnešnej prepojenej dobe ponúka,“ uzavrel Štochmaľ.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.

SWAN posilňuje postavenie v regiónoch, majetkovo vstupuje do dvojice telekomov

Telekomunikačný operátor SWAN posilňuje svoju pozíciu na slovenskom trhu. Akvizíciou lučeneckých spoločností SBD Lučenec – stredisko Satelit a Kabel Telekom napĺňa SWAN aj naďalej svoju víziu vyzývateľa trojice nadnárodných telekomov, ktoré pôsobia na našom trhu. Zákazníkom prinesie majetkový vstup nielen modernizáciu infraštruktúry, ale aj nové produkty a služby.

Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe

V utorok večer dostalo niekoľko redakcií mailom link, na ktorom je 39 hodinová nahrávka súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Zákazníci DSL internetu v Orangei budú surfovať rýchlejšie a bez dátových obmedzení. Zrýchli aj optika. Všetko za nezmenenú cenu

Od 16. októbra 2019 Orange zvyšuje rýchlosti pevného DSL internetu a optického internetu Partner a ruší pri nich dátové obmedzenia. O ďalších 100 Mbit/s vzrastie aj maximálna rýchlosť pri najvyššom variante optického internetu Home Fiber. To všetko bez akejkoľvek zmeny v cenách.

Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

„Lustrovanie 29 novinárov a ich 140 príbuzných vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach nariadil aj zabezpečil Marian Kočner a sprostredkoval ho podnikateľ s väzbami na Smer Norbert Bödör. Vypovedal o tom bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov priateľ a spolupracovník Peter Tóth v prípade vyšetrovania lustrácií aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“