Trendy v predaji leteniek menia dovolenkovú mapu. Slováci podľahli čaru lowcostov a obsadzujú ostrovy Stredomoria

25.06.2019 16:37 | Tlačové správy | TS Pelikán

Tvrdý konkurenčný boj nízkonákladových leteckých spoločností mení aj zaužívané zvyky našich dovolenkárov. Čoraz viac Slovákov preferuje samostatnú kúpu leteniek do tradičných stredomorských destinácií v kombinácii s dodatočnými rezerváciami ubytovania alebo auta.

Plus 330 percent. Takto vyzeral medziročný rast predaja leteniek na Malorku za rok 2018. Spiatočné letenky do tejto slnečnej destinácie sa pritom dali zakúpiť aj za menej než 10 eur. Podobne sú na tom aj ďalšie stredomorské lokality, ktoré boli dlhodobo považované za výsadu chartrových letov v rámci klasických dovolenkových balíkov cestovných kancelárií.
Najmä z dôvodu tvrdého konkurenčného boja nízkonákladových leteckých spoločností, do ktorého sa čoraz častejšie zapájajú aj tradiční leteckí dopravcovia, ktorí nechcú prísť o svoje postavenie na európskom trhu, si môže koncový zákazník užívať produkty, akými vedia byť aj letenky za jeden cent.
„Slováci zisťujú, že typickú letnú dovolenku si môžu v rámci jedného pobytu vychutnať vo viacerých vychytených destináciách a bez toho, aby ich to stálo veľa peňazí,“ vysvetlil Martin Štochmaľ, člen Prezídia SACKA, predseda Klubu IATA a CFO cestovnej kancelárie Pelikán.

Lowcosty ovládli ostrovy Stredomoria

Asi najviditeľnejším príkladom v rámci slovenského dovolenkového trhu je letisko Viedeň, ktoré len v spolupráci s tromi nízkonákladovými leteckými spoločnosťami otvorilo viac než 100 nových liniek. Všetky za uplynulých 36 mesiacov. Počet dovolenkárov cestujúcich z Viedne do stredomorských dovolenkových destinácií takpovediac na vlastnú päsť vďaka lacným letenkám medziročne stúpol až o 65 percent. V desiatkach percent pritom rástli aj odlety do dovolenkových destinácií z Bratislavy.

Okrem Malorky, spomínaného skokana roka medzi európskymi destináciami leteckých dopravcov, slovenskí dovolenkári čoraz častejšie navštevujú aj ďalšie ostrovy Stredomoria. Za Španielsko treba spomenúť aj Ibizu s viac než 200-percentným medziročným rastom. Za Taliansko Sicíliu a Sardíniu, francúzsku Korziku a tiež nemôžeme zabúdať na grécke ostrovy Korfu, Kréta, Rodos alebo Zakyntos.

Dovolenky rozmenené na drobné

„Dovolenkári stále častejšie využívajú možnosť vyskladania vlastnej letnej dovolenky prostredníctvom rezervačných portálov, na ktorých nájdu klasické dovolenkové balíky takpovediac rozmenené na drobné,“ opísal Štohmaľ. To znamená, že čoraz častejšie si kupujú jednotlivé produkty, čiže letenky, ubytovanie, poistenie alebo prenájom auta samostatne.

Niet sa čomu diviť. Prenájmy áut sú zväčša v predstihu lacnejšie, nehovoriac o tom, že tiež umožňujú spájanie viacerých miest či lokalít v rámci jednej dovolenky. Poistenie storna produktov zase znižuje mieru rizika, keďže sa lowcost letenky predávajú vo väčšom predstihu od odletu. Netreba však zabúdať ani na pohodlie. Okrem toho, že zákazník nájde všetko na jednom portáli, môže za všetky produkty zaplatiť online a ihneď prostredníctvom rôznych typov platobných kariet a brán.

Rady odborníkov na nezaplatenie

Čoraz širšia ponuka dovolenkových produktov v online priestore však prináša aj pomerne nečakaný, no o to zaujímavejší paradox. Preferencie dovolenkárov sa aj napriek rozširovaniu informačných technológií vracajú k tradičnému poradenstvu odborníkov, ktorí sa cestovaniu nevenujú len vo voľnom čase, ale pracujú v ňom na plný úväzok.

I keď najnovšie dáta z Google hovoria jasne, že ľudia dovolenkové produkty vyhľadávajú nielen skôr, ale sú tiež ochotní do tohto hľadania investovať omnoho viac času, všetko v snahe nájsť čo najlepšiu ponuku, čoraz viac z nich sa v nákupnom procese nakoniec aj tak obráti na radu odborníka. „Tento trend umocňuje aj množstvo nepravdivých či zavádzajúcich informácií, ktoré internet v dnešnej prepojenej dobe ponúka,“ uzavrel Štochmaľ.

Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

1. Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

Záverečná ôsma séria dramatického fantasy seriálu Hra o tróny získala 32 nominácií na televízne ceny Emmy, čo prekonalo doterajší rekord 27 nominácií, ktoré v roku 1994 mal kriminálny seriál Polícia New York.

Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

2. Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Na Malte sa pre vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej postavia pred súd traja muži.

3. V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára

Štyria policajti z Moskvy boli prepustení v súvislosti s júnovým zadržaním investigatívneho novinára Ivana Golunova.

Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

4. Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

Novým tajným agentom s označením 007 bude po Danielovi Craigovi prvýkrát v dejinách bondoviek žena a černoška, ​​britská herečka Lashana Lynchová. Tvrdí to britský bulvárny denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na zdroj z filmového priemyslu.

Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

5. Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

Nielen na Slovensku ale aj v ČR sa v týchto dňoch objavila nezvyčajná bilbordová kampaň, ktorá ukazuje fotky mŕtvych vtákov.

6. Výzva politikom a političkám: Nezneužívajte tému LGBT v predvolebných kampaniach

Festival Dúhový PRIDE vyvrcholí 20. júla 2019 sprievodom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V tejto súvislosti organizátori festivalu vyzývajú slovenských politikov a političky, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach, hľadali riešenia problémov, ktoré ľudí naozaj trápia a prijali konečne legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny.

7. Falošný profil láka od dievčat nahé fotky, film ukazuje ako predátor loví deti na sociálnej sieti (VIDEO)

Ako získať kompromitujúci materiál od neplnoletých osôb, je jednou z tém filmu s názvom Kto je ďalší?, ktorý ide do kín. Film je nakrútený podľa skutočných príbehov zo Slovenska, Kanady a Ruska. Ako námet slúžila aj reálna instagramová stránka, ktorá dodnes funguje.

Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

8. Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

Neznámy útočník v sobotu na sídlo ukrajinskej spravodajskej televízie 112 vypálil strelu z granátometu, nikto zranený nebol, budova ale bola poškodená. Prípad úrady vyšetrujú ako teroristický akt, napísala agentúra AP.

České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

9. České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

Vydavatelství Vltava Labe Media loni prohloubilo ztrátu z 18 milionů na 83,6 milionu korun. Tržby vydavatele novin Deník klesly zhruba o desetinu na 1,46 miliardy korun. Vyplývá to účetní závěrky společnosti.

DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

10. DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

Spoločnosť DIGI SLOVAKIA si na letné obdobie pripravila zaujímavú ponuku. Výhodné zľavy na prvých 6 mesiacov pre nových zákazníkov, TV + Internet pod jednou strechou, ako aj rozprávková ponuka detských programov pre všetkých.