Sľuby vs. realita: Namiesto nájomných bytov ide vláda stavať robotnícke ubytovne

26.06.2019 14:33 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) nesúhlasí s novelou zákona o štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB). Spôsobí totiž, že namiesto nájomných bytov sa budú stavať robotnícke ubytovne, upozorňuje OĽANO.

Viac ako polovica pracujúcich mladých ľudí na Slovensku pritom podľa údajov Eurostatu stále býva u rodičov. Priemer Európskej únie je pritom 35%, Slovensko je v tejto štatistike v EÚ na predposlednom mieste. „Hypotéky sa sprísňujú, stavebné sporenie je paralyzované, ceny bytov rastú a mladí ľudia, ktorí nemajú našetrené, sú odkázaní na bývanie u rodičov alebo v komerčných prenájmoch,“ hovorí poslanec za OĽANO a tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger, podľa ktorého na Slovensku chýba nájomné bývanie za dostupnú cenu.

Nájomných bytov sa stavia veľmi málo, ŠFRB podporil iba niečo cez 300 obecných bytov zo zhruba 15-tisíc dokončených bytov ročne na Slovensku. „Robert Fico v roku 2016 podviedol všetkých mladých ľudí. Krátko pred voľbami im v druhom sociálnom balíčku sľúbil masívnu výstavbu nájomných bytov. Pri zostavení vlády sa na tento sľub vykašľal. Táto vláda, ktorá si hovorí sociálna, namiesto toho, aby rozbehla výstavbu nájomného bývania, ide z peňazí štátneho fondu rozvoja bývania podporovať výstavbu robotníckych ubytovní,“ zdôrazňuje E. Heger.

„Mechanizmus úverov a limitov ŠFRB je zle nastavený, preto sa väčšina peňazí využíva na zatepľovanie domov a ich obnovy, nie na výstavbu nájomných bytov. V roku 2016 napríklad na to minuli takmer 80 % prostriedkov, kým na výstavbu bytov iba 20 percent,“ vysvetľuje expert OĽANO na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský. „Manželia, ktorí napríklad spolu zarábajú aspoň tisíc eur, sú už nad hranicou maximálneho príjmu a nemajú tak nárok na nájomný byt,“ doplnil Kremský.

Novela zákona namiesto lepšieho vyladenia limitov cien, nájomného a príjmov nájomníkov prináša využitie prostriedkov fondu aj na kúpu a výstavbu ubytovní pre robotníkov, zavádza na to pojem „ubytovací dom“. „Čiže namiesto nájomných bytov pre rodiny tu bude výstavba ubytovní pre robotníkov zo štátnych zvýhodnených úverov s úrokom 1 percento a 40-ročnou splatnosťou,“ hovorí P. Kremský.

Aj firmy a zamestnávateľské organizácie majú pritom podľa neho záujem stavať byty, nie ubytovne. Potrebujú skôr pracovníkov, ktorí sa prisťahujú aj s rodinami, čo prináša stabilitu, nie ľudí, ktorí chodia na týždňovky často aj zo zahraničia. Za tlakom na uvoľnenie štátnych úverov má byť najmä skupina developerov, ktorá chce budovať ubytovne pre pracovníkov pre Jaguar Landrover a jeho dodávateľov v okolí Nitry.

„Verejné peniaze sa tak budú využívať ešte horšie ako doteraz. Podpora výstavby nových bytov bude ešte slabšia, pretože na nájomné byty bude ostávať ešte menej peňazí,“ myslí si Eduard Heger. Ak sa podľa neho peniaze zo ŠFRB na nájomné byty čerpajú zle alebo pomaly, treba hľadať chybu. Ministerstvo dopravy a výstavby však namiesto toho rozdá peniaze na výstavbu nocľahárni primárne pre robotníkov tretích krajín pre súkromné firmy. Občanov Slovenskej republiky tak vláda opäť odkladá na vedľajšiu koľaj.

„V hnutí OĽANO sme zásadne proti tomu, aby sa z peňazí všetkých ľudí stavali ubytovne pre súkromné firmy. Na Slovensku sa musia stavať prioritne štartovacie nájomné byty pre mladé rodiny. Ak naše hnutie bude súčasťou budúcej vlády, bude to jedna z kľúčových priorít rodinnej politiky,“ uzavrel tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

1. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

2. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

3. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

4. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

5. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

6. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

7. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

9. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

10. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.