Sľuby vs. realita: Namiesto nájomných bytov ide vláda stavať robotnícke ubytovne

26.06.2019 14:33 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) nesúhlasí s novelou zákona o štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB). Spôsobí totiž, že namiesto nájomných bytov sa budú stavať robotnícke ubytovne, upozorňuje OĽANO.

Viac ako polovica pracujúcich mladých ľudí na Slovensku pritom podľa údajov Eurostatu stále býva u rodičov. Priemer Európskej únie je pritom 35%, Slovensko je v tejto štatistike v EÚ na predposlednom mieste. „Hypotéky sa sprísňujú, stavebné sporenie je paralyzované, ceny bytov rastú a mladí ľudia, ktorí nemajú našetrené, sú odkázaní na bývanie u rodičov alebo v komerčných prenájmoch,“ hovorí poslanec za OĽANO a tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger, podľa ktorého na Slovensku chýba nájomné bývanie za dostupnú cenu.

Nájomných bytov sa stavia veľmi málo, ŠFRB podporil iba niečo cez 300 obecných bytov zo zhruba 15-tisíc dokončených bytov ročne na Slovensku. „Robert Fico v roku 2016 podviedol všetkých mladých ľudí. Krátko pred voľbami im v druhom sociálnom balíčku sľúbil masívnu výstavbu nájomných bytov. Pri zostavení vlády sa na tento sľub vykašľal. Táto vláda, ktorá si hovorí sociálna, namiesto toho, aby rozbehla výstavbu nájomného bývania, ide z peňazí štátneho fondu rozvoja bývania podporovať výstavbu robotníckych ubytovní,“ zdôrazňuje E. Heger.

„Mechanizmus úverov a limitov ŠFRB je zle nastavený, preto sa väčšina peňazí využíva na zatepľovanie domov a ich obnovy, nie na výstavbu nájomných bytov. V roku 2016 napríklad na to minuli takmer 80 % prostriedkov, kým na výstavbu bytov iba 20 percent,“ vysvetľuje expert OĽANO na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský. „Manželia, ktorí napríklad spolu zarábajú aspoň tisíc eur, sú už nad hranicou maximálneho príjmu a nemajú tak nárok na nájomný byt,“ doplnil Kremský.

Novela zákona namiesto lepšieho vyladenia limitov cien, nájomného a príjmov nájomníkov prináša využitie prostriedkov fondu aj na kúpu a výstavbu ubytovní pre robotníkov, zavádza na to pojem „ubytovací dom“. „Čiže namiesto nájomných bytov pre rodiny tu bude výstavba ubytovní pre robotníkov zo štátnych zvýhodnených úverov s úrokom 1 percento a 40-ročnou splatnosťou,“ hovorí P. Kremský.

Aj firmy a zamestnávateľské organizácie majú pritom podľa neho záujem stavať byty, nie ubytovne. Potrebujú skôr pracovníkov, ktorí sa prisťahujú aj s rodinami, čo prináša stabilitu, nie ľudí, ktorí chodia na týždňovky často aj zo zahraničia. Za tlakom na uvoľnenie štátnych úverov má byť najmä skupina developerov, ktorá chce budovať ubytovne pre pracovníkov pre Jaguar Landrover a jeho dodávateľov v okolí Nitry.

„Verejné peniaze sa tak budú využívať ešte horšie ako doteraz. Podpora výstavby nových bytov bude ešte slabšia, pretože na nájomné byty bude ostávať ešte menej peňazí,“ myslí si Eduard Heger. Ak sa podľa neho peniaze zo ŠFRB na nájomné byty čerpajú zle alebo pomaly, treba hľadať chybu. Ministerstvo dopravy a výstavby však namiesto toho rozdá peniaze na výstavbu nocľahárni primárne pre robotníkov tretích krajín pre súkromné firmy. Občanov Slovenskej republiky tak vláda opäť odkladá na vedľajšiu koľaj.

„V hnutí OĽANO sme zásadne proti tomu, aby sa z peňazí všetkých ľudí stavali ubytovne pre súkromné firmy. Na Slovensku sa musia stavať prioritne štartovacie nájomné byty pre mladé rodiny. Ak naše hnutie bude súčasťou budúcej vlády, bude to jedna z kľúčových priorít rodinnej politiky,“ uzavrel tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

Skupina Kofola má zmeny vo vedení marketingu

Skupina Kofola v lete rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločnosti Espresso, ktorú spojila so spoločnosťou LEROS a vytvorila tak nový pilier skupiny. V tejto súvislosti posilňuje tímy.

Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

Počas slávnostného ceremoniálu sa v nedeľu 10. novembra večer odovzdávali v budove Mestského divadla P.O. Hviezdoslava ceny DOSKY 2019. Ide už o 24. ročník Divadelných ocenení sezóny – DOSKY, ankety divadelných kritikov a teoretikov. V tomto roku opätovne rozhodovali aj diváci svojim hlasovaním o Cene Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019.

Ani 30 rokov po revolúcii mnoho Slovákov nerozumie pojmu investovanie

Niektorí ľudia majú nereálne predstavy o tom, koľko môžu zarobiť pri investovaní svojich voľných peňazí. Očakávajú, že za rok sa im zhodnotia v priemere až o 19 percent.

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Boris Farkaš: Do tejto dámy som sa okamžite zamiloval (VIDEO)

Známy herec Boris Farkaš ju miluje. Zamiloval sa do nej okamžite, ako si s ňou ľahol po prvý raz do postele...

O2 predstavila ponuku netradičným livestramom so Studenkovou, Sajfom, Godom a Vecom (VIDEO)

Operátor O2 odštartoval tento týždeň predstavenie svojej novej ponuky netradične, veľkolepým livestreamovaným eventom O2 Smart Talks s názvom Pripravte sa na digitálnu budúcnosť. Event sprevádzala štvorica spíkrov: Sajfa ako zástupca online zábavy a obsahu, bloger a publicista Jakub Goda ako ambasádor významu spravodajského obsahu na internete, raper a hudobník Branči Kováč a herečka Zdena Studenková.

K pádu Berlínskeho múru pomohol omyl na tlačovej konferencii vysielanej naživo (VIDEO)

Občania Nemeckej demokratickej republiky (NDR) budú môcť bez problémov cestovať na Západ, a to okamžite, oznámil tak trochu pomýlene na tlačovej konferencii podvečer 9. novembra 1989 člen komunistického politbyra Günter Schabowski. Zaskočil tým nielen prítomných novinárov, ale aj východných Nemcov pri televíznych obrazovkách, ktorí nemohli uveriť svojim očiam a ušiam. O niekoľko hodín neskôr už bol berlínsky múr minulosťou.

Tajným hosťom v Inkognite bude Zuzana Čaputová (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala pozvanie do jubilejnej 300. časti natáčania zábavnej relácie v televízii JOJ Inokognito.