Sľuby vs. realita: Namiesto nájomných bytov ide vláda stavať robotnícke ubytovne

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) nesúhlasí s novelou zákona o štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB). Spôsobí totiž, že namiesto nájomných bytov sa budú stavať robotnícke ubytovne, upozorňuje OĽANO.

 

Viac ako polovica pracujúcich mladých ľudí na Slovensku pritom podľa údajov Eurostatu stále býva u rodičov. Priemer Európskej únie je pritom 35%, Slovensko je v tejto štatistike v EÚ na predposlednom mieste. „Hypotéky sa sprísňujú, stavebné sporenie je paralyzované, ceny bytov rastú a mladí ľudia, ktorí nemajú našetrené, sú odkázaní na bývanie u rodičov alebo v komerčných prenájmoch,“ hovorí poslanec za OĽANO a tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger, podľa ktorého na Slovensku chýba nájomné bývanie za dostupnú cenu.

Nájomných bytov sa stavia veľmi málo, ŠFRB podporil iba niečo cez 300 obecných bytov zo zhruba 15-tisíc dokončených bytov ročne na Slovensku. „Robert Fico v roku 2016 podviedol všetkých mladých ľudí. Krátko pred voľbami im v druhom sociálnom balíčku sľúbil masívnu výstavbu nájomných bytov. Pri zostavení vlády sa na tento sľub vykašľal. Táto vláda, ktorá si hovorí sociálna, namiesto toho, aby rozbehla výstavbu nájomného bývania, ide z peňazí štátneho fondu rozvoja bývania podporovať výstavbu robotníckych ubytovní,“ zdôrazňuje E. Heger.

„Mechanizmus úverov a limitov ŠFRB je zle nastavený, preto sa väčšina peňazí využíva na zatepľovanie domov a ich obnovy, nie na výstavbu nájomných bytov. V roku 2016 napríklad na to minuli takmer 80 % prostriedkov, kým na výstavbu bytov iba 20 percent,“ vysvetľuje expert OĽANO na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský. „Manželia, ktorí napríklad spolu zarábajú aspoň tisíc eur, sú už nad hranicou maximálneho príjmu a nemajú tak nárok na nájomný byt,“ doplnil Kremský.

Novela zákona namiesto lepšieho vyladenia limitov cien, nájomného a príjmov nájomníkov prináša využitie prostriedkov fondu aj na kúpu a výstavbu ubytovní pre robotníkov, zavádza na to pojem „ubytovací dom“. „Čiže namiesto nájomných bytov pre rodiny tu bude výstavba ubytovní pre robotníkov zo štátnych zvýhodnených úverov s úrokom 1 percento a 40-ročnou splatnosťou,“ hovorí P. Kremský.

Aj firmy a zamestnávateľské organizácie majú pritom podľa neho záujem stavať byty, nie ubytovne. Potrebujú skôr pracovníkov, ktorí sa prisťahujú aj s rodinami, čo prináša stabilitu, nie ľudí, ktorí chodia na týždňovky často aj zo zahraničia. Za tlakom na uvoľnenie štátnych úverov má byť najmä skupina developerov, ktorá chce budovať ubytovne pre pracovníkov pre Jaguar Landrover a jeho dodávateľov v okolí Nitry.

„Verejné peniaze sa tak budú využívať ešte horšie ako doteraz. Podpora výstavby nových bytov bude ešte slabšia, pretože na nájomné byty bude ostávať ešte menej peňazí,“ myslí si Eduard Heger. Ak sa podľa neho peniaze zo ŠFRB na nájomné byty čerpajú zle alebo pomaly, treba hľadať chybu. Ministerstvo dopravy a výstavby však namiesto toho rozdá peniaze na výstavbu nocľahárni primárne pre robotníkov tretích krajín pre súkromné firmy. Občanov Slovenskej republiky tak vláda opäť odkladá na vedľajšiu koľaj.

„V hnutí OĽANO sme zásadne proti tomu, aby sa z peňazí všetkých ľudí stavali ubytovne pre súkromné firmy. Na Slovensku sa musia stavať prioritne štartovacie nájomné byty pre mladé rodiny. Ak naše hnutie bude súčasťou budúcej vlády, bude to jedna z kľúčových priorít rodinnej politiky,“ uzavrel tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.