Čapované pivá a nealko radlery sú v lete najžiadanejše, aké sú fakty o pive a Slovákoch?

27.06.2019 22:50 | Tlačové správy |

Pivo jednoznačne patrí k letu. V  tomto ročnom období si ho dopraje až 99% Slovákov, ktorí majú radi pivo.1 Podľa údajov pivovarov sa v lete vypijú až dve tretiny z celkovej ročnej spotreby piva. Počas horúcich letných dní nám najviac chutí čapované pivo a nealkoholické radlery. Čoraz väčším trendom sú prémiové pivá a pivné špeciály.

Je vyrobené z prírodných surovín a najlepšie chutí príjemne vychladené. Vďaka tomu osvieži a zahasí smäd. Aj to sú dôvody, prečo majú Slováci radi pivo, a zvlášť po ňom siahajú v letných horúčavách. Leto je pre pivovary najdôležitejším obdobím. Počas leta skonzumujú Slováci takmer 65 % celkovej ročnej spotreby piva. „Spotrebu piva do značnej miery ovplyvňuje počasie. Práve minulý rok, vďaka teplému počasiu od jari až do jesene, zaznamenali naše členské pivovary (pozn: tvoria 96% domácej produkcie piva) nárast spotreby vo viacerých kategóriách,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Pivné leto v znamení čapovaného a nealkoholického ochuteného piva

Kategóriou pív, ktorá v minulom roku rástla najviac, boli nealkoholické radlery. Nárast sa pohyboval na úrovni okolo 20 %. Rástli tiež klasické svetlé ležiaky, konkrétne dvanásťstupňové pivá o  viac ako 6%, a nealkoholické pivá.2 „Životný štýl má vplyv na to, po akom pive spotrebiteľ siahne. Slováci majú síce stále najradšej čapované pivo (44 %) a hlavné výčapnú svetlú desiatku (44 %)3. Počas najteplejších dní evidujeme tiež zvýšený záujem o pivo v plechovkách, ktoré je skladné a veľmi ľahko sa vychladí. Nealkoholické pivá a ochutené nealko radlery sú stále viac preferovanou alternatívou pre vodičov, športovcov a mladých ľudí,“ dopĺňa Jana Shepperd.

Trendom sú prémiové pivá a špeciály

Tri štvrtiny Slovákov (76 %) konštatujú, že kultúra pitia piva sa zlepšuje. Ide najmä o lepšiu úroveň pivární, lepšiu obsluhu, ale aj kvalitu samotného piva. Celkovo sa až 65 % Slovákov považuje za milovníkov piva a 27 % si myslí, že sa pivu rozumejú a vedia o ňom veľa4. „Záujem ľudí dozvedieť sa o pive - jeho výrobe, zložení, štýloch - viac vnímame už dlhšie obdobie a sme tomu nesmierne radi. Aj to je určite jedným z dôvodov, prečo stále viac Slovákov uprednostňuje „prémiové“ pivá (pivá vyššej stupňovitosti), nefiltrované pivá a s obľubou ochutnáva rôzne “špeciály“ spomedzi vrchne kvasených pív, ktoré už nie sú len doménou remeselných minipivovarov. Na trhu sa v posledných rokoch objavujú aj pivné špeciály z portfólia veľkých a malých samostatných pivovarov, ktoré si tiež získali pozornosť zákazníkov,“ opisuje aktuálne pivné trendy a preferencie Slovákov Jana Shepperd.

PÁR LETNÝCH FAKTOV O PIVE A SLOVÁKOCH:

• Pivo patrí k letu, kedy ho pije až 99 % Slovákov, ktorí pijú pivo. Na jar a jeseň si vychutnáva pivo menej Slovákov – zhodne po 55%. Skalní konzumenti si ho však doprajú aj v zimnom období (35%).
• Pivo sa pije najčastejšie v piatok (79%) a v sobotu (86%). V pondelky (29%) a utorky (30%) pijeme pivo najmenej.
• Muži uprednostňujú alkoholické pivo. Ženy častejšie siahnu po radleri či nealkoholickom pive ako muži.
• Záujem Slovákov o špeciály rastie – nepasterizované, pšeničné či nefiltrované pivo ochutnala viac ako polovica Slovákov.
• 65% Slovákov sa pokladá za milovníkov piva a 27% si myslí, že vedia o pive veľa. Viac muži (38%) ako ženy (16%)

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

Skupina Kofola má zmeny vo vedení marketingu

Skupina Kofola v lete rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločnosti Espresso, ktorú spojila so spoločnosťou LEROS a vytvorila tak nový pilier skupiny. V tejto súvislosti posilňuje tímy.

Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

Počas slávnostného ceremoniálu sa v nedeľu 10. novembra večer odovzdávali v budove Mestského divadla P.O. Hviezdoslava ceny DOSKY 2019. Ide už o 24. ročník Divadelných ocenení sezóny – DOSKY, ankety divadelných kritikov a teoretikov. V tomto roku opätovne rozhodovali aj diváci svojim hlasovaním o Cene Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019.

Ani 30 rokov po revolúcii mnoho Slovákov nerozumie pojmu investovanie

Niektorí ľudia majú nereálne predstavy o tom, koľko môžu zarobiť pri investovaní svojich voľných peňazí. Očakávajú, že za rok sa im zhodnotia v priemere až o 19 percent.

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Boris Farkaš: Do tejto dámy som sa okamžite zamiloval (VIDEO)

Známy herec Boris Farkaš ju miluje. Zamiloval sa do nej okamžite, ako si s ňou ľahol po prvý raz do postele...

O2 predstavila ponuku netradičným livestramom so Studenkovou, Sajfom, Godom a Vecom (VIDEO)

Operátor O2 odštartoval tento týždeň predstavenie svojej novej ponuky netradične, veľkolepým livestreamovaným eventom O2 Smart Talks s názvom Pripravte sa na digitálnu budúcnosť. Event sprevádzala štvorica spíkrov: Sajfa ako zástupca online zábavy a obsahu, bloger a publicista Jakub Goda ako ambasádor významu spravodajského obsahu na internete, raper a hudobník Branči Kováč a herečka Zdena Studenková.

K pádu Berlínskeho múru pomohol omyl na tlačovej konferencii vysielanej naživo (VIDEO)

Občania Nemeckej demokratickej republiky (NDR) budú môcť bez problémov cestovať na Západ, a to okamžite, oznámil tak trochu pomýlene na tlačovej konferencii podvečer 9. novembra 1989 člen komunistického politbyra Günter Schabowski. Zaskočil tým nielen prítomných novinárov, ale aj východných Nemcov pri televíznych obrazovkách, ktorí nemohli uveriť svojim očiam a ušiam. O niekoľko hodín neskôr už bol berlínsky múr minulosťou.

Tajným hosťom v Inkognite bude Zuzana Čaputová (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala pozvanie do jubilejnej 300. časti natáčania zábavnej relácie v televízii JOJ Inokognito.