Čapované pivá a nealko radlery sú v lete najžiadanejše, aké sú fakty o pive a Slovákoch?

27.06.2019 22:50 | Tlačové správy |

Pivo jednoznačne patrí k letu. V  tomto ročnom období si ho dopraje až 99% Slovákov, ktorí majú radi pivo.1 Podľa údajov pivovarov sa v lete vypijú až dve tretiny z celkovej ročnej spotreby piva. Počas horúcich letných dní nám najviac chutí čapované pivo a nealkoholické radlery. Čoraz väčším trendom sú prémiové pivá a pivné špeciály.

Je vyrobené z prírodných surovín a najlepšie chutí príjemne vychladené. Vďaka tomu osvieži a zahasí smäd. Aj to sú dôvody, prečo majú Slováci radi pivo, a zvlášť po ňom siahajú v letných horúčavách. Leto je pre pivovary najdôležitejším obdobím. Počas leta skonzumujú Slováci takmer 65 % celkovej ročnej spotreby piva. „Spotrebu piva do značnej miery ovplyvňuje počasie. Práve minulý rok, vďaka teplému počasiu od jari až do jesene, zaznamenali naše členské pivovary (pozn: tvoria 96% domácej produkcie piva) nárast spotreby vo viacerých kategóriách,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Pivné leto v znamení čapovaného a nealkoholického ochuteného piva

Kategóriou pív, ktorá v minulom roku rástla najviac, boli nealkoholické radlery. Nárast sa pohyboval na úrovni okolo 20 %. Rástli tiež klasické svetlé ležiaky, konkrétne dvanásťstupňové pivá o  viac ako 6%, a nealkoholické pivá.2 „Životný štýl má vplyv na to, po akom pive spotrebiteľ siahne. Slováci majú síce stále najradšej čapované pivo (44 %) a hlavné výčapnú svetlú desiatku (44 %)3. Počas najteplejších dní evidujeme tiež zvýšený záujem o pivo v plechovkách, ktoré je skladné a veľmi ľahko sa vychladí. Nealkoholické pivá a ochutené nealko radlery sú stále viac preferovanou alternatívou pre vodičov, športovcov a mladých ľudí,“ dopĺňa Jana Shepperd.

Trendom sú prémiové pivá a špeciály

Tri štvrtiny Slovákov (76 %) konštatujú, že kultúra pitia piva sa zlepšuje. Ide najmä o lepšiu úroveň pivární, lepšiu obsluhu, ale aj kvalitu samotného piva. Celkovo sa až 65 % Slovákov považuje za milovníkov piva a 27 % si myslí, že sa pivu rozumejú a vedia o ňom veľa4. „Záujem ľudí dozvedieť sa o pive - jeho výrobe, zložení, štýloch - viac vnímame už dlhšie obdobie a sme tomu nesmierne radi. Aj to je určite jedným z dôvodov, prečo stále viac Slovákov uprednostňuje „prémiové“ pivá (pivá vyššej stupňovitosti), nefiltrované pivá a s obľubou ochutnáva rôzne “špeciály“ spomedzi vrchne kvasených pív, ktoré už nie sú len doménou remeselných minipivovarov. Na trhu sa v posledných rokoch objavujú aj pivné špeciály z portfólia veľkých a malých samostatných pivovarov, ktoré si tiež získali pozornosť zákazníkov,“ opisuje aktuálne pivné trendy a preferencie Slovákov Jana Shepperd.

PÁR LETNÝCH FAKTOV O PIVE A SLOVÁKOCH:

• Pivo patrí k letu, kedy ho pije až 99 % Slovákov, ktorí pijú pivo. Na jar a jeseň si vychutnáva pivo menej Slovákov – zhodne po 55%. Skalní konzumenti si ho však doprajú aj v zimnom období (35%).
• Pivo sa pije najčastejšie v piatok (79%) a v sobotu (86%). V pondelky (29%) a utorky (30%) pijeme pivo najmenej.
• Muži uprednostňujú alkoholické pivo. Ženy častejšie siahnu po radleri či nealkoholickom pive ako muži.
• Záujem Slovákov o špeciály rastie – nepasterizované, pšeničné či nefiltrované pivo ochutnala viac ako polovica Slovákov.
• 65% Slovákov sa pokladá za milovníkov piva a 27% si myslí, že vedia o pive veľa. Viac muži (38%) ako ženy (16%)

Ten chlapec jej môže zničiť život!

1. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

2. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

3. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

4. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

5. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

6. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

7. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

9. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

10. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.