Slováci v zahraničí potrebujú SKutočnú podporu, nielen sľuby

04.07.2019 19:25 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) považuje spoluprácu so slovenskými komunitami v zahraničí za mimoriadne dôležitú súčasť zahraničnej politiky Slovenskej republiky. Preto sa poslanec za OĽANO Miroslav Sopko zúčastnil v predvečer pamätného dňa Slovenskej republiky, Dňa zahraničných Slovákov, odborného podujatia s názvom „Slovenský parlament a Slováci v zahraničí – ako ďalej po voľbách 2020".

Podujatie sa konalo na pôde slovenského parlamentu z iniciatívy mimovládnych organizácií. Tieňový minister školstva za hnutie OĽANO, učiteľ a poslanec NR SR Miroslav Sopko už niekoľkokrát navrhol pri každoročnom prerokovaní zákona o štátnom rozpočte navýšenie dotačného systému pre zahraničných Slovákov. „Vláda si dlhodobo neplnila vlastné uznesenie z roku 2008, kedy sa v ňom zaviazala vyčleniť minimálne 1,33 milióna eur na dotačný systém pre zahraničných Slovákov, kvôli čomu neboli dostatočne financované krajanské aktivity," uviedol Sopko s tým, že zahraničné komunity Slovákov pomáhajú propagácii Slovenska, prezentujú jeho kultúru, podporujú turizmus, nadväzujú vzťahy a kontakty vrátane obchodných vzťahov. „Vzťahy s komunitami Slovákov sú pre Slovensko obojstranne výhodné a z toho dôvodu by ich štát mal intenzívne podporovať a zveľaďovať, najmä pokiaľ ide o uľahčenie kontaktu komunít so Slovenskom a aktívne zapájanie sa do diania v krajine," pokračoval Sopko.

Podpora Slovákov žijúcich v zahraničí vychádza z Ústavy SR, príslušného zákona a vládou prijatej koncepcie štátnej starostlivosti o krajanov. Zákon je však podľa Sopka potrebné novelizovať a koncepciu modernizovať, pretože nezodpovedá situácii po vstupe Slovenska do Európskej únie. „Táto koncepcia by mala zohľadňovať špecifické potreby Slovákov, ktorých komunity majú v zahraničí postavenie národnostnej menšiny, ako aj špecifické potreby tých komunít, ktoré takéto postavenie nemajú, aby nedochádzalo k diskriminácii," zdôraznil Sopko.

OĽANO chce v prípade účasti vo vláde realizovať tieto priority:

Budeme efektívne uplatňovať uzatvorené medzivládne a medzinárodné dohody o vzájomnej podpore národnostných menšín s okolitými krajinami, kde sú významne slovenské komunity.
Zmodernizujeme koncepciu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí na roky 2020 – 2024, ako aj nový zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorý zohľadní vývoj situácie po vstupe Slovenska do Európskej únie a pripraví pôdu pre voľby zo zahraničia elektronicky.
Zabránime, aby Slováci v zahraničí bezdôvodne a proti svojej vôli prichádzali o občianstvo SR a novelizujeme zákon o občianstve tak, aby osoby, ktoré majú reálne väzby na cudziu krajinu, v ktorej žijú, toto občianstvo nestratili a ak ho medzitým stratili, aby im bolo vrátené.
Zavedieme dobrovoľné preskúšanie detí s trvalým pobytom na Slovensku žijúcich v zahraničí, ak absolvujú školskú dochádzku v zahraničí, a to z tých predmetov, ktoré sa v zahraničí na rozdiel od Slovenska nevyučujú. Budeme podporovať vzdelávanie detí v slovenskom jazyku aj vo vzdelávacích centrách, ktoré nemajú status školy alebo školského zariadenia, najmä prostredníctvom dotácií poskytovaných Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
Podporíme zvýšenie počtu miest na vysokých školách v prospech Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a absolvovali výučbu v základných a stredných školách v slovenskom jazyku v zahraničí. V súčinnosti so Slovenskou rektorskou konferenciou odstránime bariéry, ktoré bránia Slovákom najmä z Ukrajiny a Chorvátska dostať sa a študovať na vysokých školách na Slovensku bez toho, aby to malo zásadný vplyv na dĺžku ich štúdia a prípravu na budúce povolanie.

"Plne sa stotožňujem s Návrhom programu pre slovenskú diaspóru, ktorý vypracovalo združenie nezávislých expertov pre otázky dejín a života zahraničných Slovákov, ktorý bol prezentovaný počas okrúhleho stola," dodal tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.

Denník SME spustil smeti.sme.sk a ďalší špecializovaný web

1. Denník SME spustil smeti.sme.sk a ďalší špecializovaný web

Denník SME spustil špecializované weby.

2. Útoky Tibora Gašpara na novinárov odsúdilo aj Európske centrum pre slobodu tlače a médií

Sponzorované statusy útočiace na novinárov, ktoré zverejňuje bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na facebooku, si všimli medzinárodné novinárske organizácie Európske centrum pre slobodu tlače a médií a organizácia Reportéri bez hraníc.

NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná

3. NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná

Homeopatia nenapĺňa znaky zdravotnej služby, ako ju definuje zákon. Jej účinky nie sú vedecky preukázané. Ak nie je možné homeopatiu poskytovať podľa pravidiel vedy a uznávaných medicínskych postupov, potom nemôže ísť o zdravotnú službu, rozhodla rozšírená komora českého Najvyššieho správneho súdu (NSS).

Organizátori Eurovízie dali pokutu Islandu kvôli skupine Hatari (VIDEO)

4. Organizátori Eurovízie dali pokutu Islandu kvôli skupine Hatari (VIDEO)

Organizátori medzinárodnej súťaže Eurovízia potrestali Island pokutou za správanie skupiny Határ pri tohtoročnom ročníku akcie, ktorej finále sa konalo v máji v Tel Avive.

Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

5. Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

Twitter zrušil 4258 účtov zo Spojených arabských emirátov, ktoré prostredníctvom falošných mien šírili tweety o Katare a Jemene.

Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

6. Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

Americký seriál Priatelia patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia.

Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

7. Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

Niektoré štúdie uvádzajú, že na internete je závislá až polovica tínedžerov. Na sociálnych sieťach sú závislí aj dospelí.

Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

8. Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

Medzi najväčších favoritov tohtoročných amerických televíznych cien Emmy patria kandidáti z produkcie televízneho velikána HBO - fantasy seriál Hra o tróny alebo miniséria Černobyľ o havárii jadrovej elektrárne v roku 1986.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

9. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

10. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".