Koprodukčná novinka Loli paradička prichádza tento týždeň do kín

16.07.2019 15:36 | Tlačové správy | TS

Romantická komédia Loli paradička, ktorej koproducentom je RTVS, prichádza vo štvrtok 18. júla do kín. Vymyslela, režírovala a produkovala ju prešovská rodina Staviarskych. Snímka na júnovom festivale Art Film Fest v Košiciach získala divácku cenu za najlepší celovečerný film.

„Bola to aj RTVS, vďaka ktorej sme mohli tento film dokončiť – po minuloročnom krátkom predstavení rozpracovanej Loli paradičky na Art Film Feste vyvinulo košické štúdio RTVS iniciatívu a Rozhlas a televízia Slovenska vstúpila do koprodukcie. Sme radi, že sa Loli paradička mohla takto narodiť a začať svoju životnú cestu. Veľmi si tento pekný štart i ocenenie vážime,“ konštatovala producentka filmu Marka Staviarska.
Hlavným kameramanom filmu z prostredia východného Slovenska je dlhoročný kameraman košického štúdia Ľubor Marko. V priestoroch štúdia sa nahrávala i titulná pieseň v podaní Ľudovej hudby Štefana Cínu. Pieseň Loli paradička, čo znamená červená paradajka, znie aj v éteri Rádia Regina Východ.
„Veľmi ma teší, že generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník rozhodol o koprodukčnom vstupe, takže Štúdio RTVS Košice mohlo byť v pravej chvíli na pravom mieste a filmu pomôcť,“ poznamenal jeho výkonný riaditeľ Jozef Puchala.
Hlavnými hrdinami Loli paradičky sú Milan, jarmočný predavač cukroviniek, a Veronka, ktorá mu ukradla dva turecké medy. Zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zas neprekáža, že Veronka je Rómka.

Vo filme, ktorého východniarku autentickosť znásobuje mnoho dialógov v šarišskom nárečí, sa predstavia takmer výlučne východoslovenskí herci. Úlohy Veronky sa zhostila Kamilka Mitrášová, študentka Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach, jej filmového partnera Milana stvárnil Michal Iľkanin, herec divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Vo vedľajších úlohách vystupujú Michal Solltész zo Štátneho divadla v Košiciach a Kveta Stražanová, herečka Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.

Slovenské školstvo má množstvo problémov, učiteľom to ale nie je jedno

Prvý ročník projektu Na každej škole záleží ukázal, že školy majú záujem rozvíjať tak schopnosti učiteľov, ako aj svojich žiakov. A to aj napriek podfinancovaniu, či ďalším problémom, ktorým naše školstvo čelí. Komenského inštitút spolu s Poštovou bankou sa preto rozhodli nadviazať na úspech pilotného ročníka a rozbehnúť jeho pokračovanie v Nitrianskom kraji. Následne bude prebiehať aj v ďalších župách.

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

Kofola má zmeny vo vedení marketingu

Skupina Kofola v lete rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločnosti Espresso, ktorú spojila so spoločnosťou LEROS a vytvorila tak nový pilier skupiny. V tejto súvislosti posilňuje tímy.

Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

Počas slávnostného ceremoniálu sa v nedeľu 10. novembra večer odovzdávali v budove Mestského divadla P.O. Hviezdoslava ceny DOSKY 2019. Ide už o 24. ročník Divadelných ocenení sezóny – DOSKY, ankety divadelných kritikov a teoretikov. V tomto roku opätovne rozhodovali aj diváci svojim hlasovaním o Cene Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019.

Ani 30 rokov po revolúcii mnoho Slovákov nerozumie pojmu investovanie

Niektorí ľudia majú nereálne predstavy o tom, koľko môžu zarobiť pri investovaní svojich voľných peňazí. Očakávajú, že za rok sa im zhodnotia v priemere až o 19 percent.

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Boris Farkaš: Do tejto dámy som sa okamžite zamiloval (VIDEO)

Známy herec Boris Farkaš ju miluje. Zamiloval sa do nej okamžite, ako si s ňou ľahol po prvý raz do postele...