Koprodukčná novinka Loli paradička prichádza tento týždeň do kín

16.07.2019 15:36 | Tlačové správy | TS

Romantická komédia Loli paradička, ktorej koproducentom je RTVS, prichádza vo štvrtok 18. júla do kín. Vymyslela, režírovala a produkovala ju prešovská rodina Staviarskych. Snímka na júnovom festivale Art Film Fest v Košiciach získala divácku cenu za najlepší celovečerný film.

„Bola to aj RTVS, vďaka ktorej sme mohli tento film dokončiť – po minuloročnom krátkom predstavení rozpracovanej Loli paradičky na Art Film Feste vyvinulo košické štúdio RTVS iniciatívu a Rozhlas a televízia Slovenska vstúpila do koprodukcie. Sme radi, že sa Loli paradička mohla takto narodiť a začať svoju životnú cestu. Veľmi si tento pekný štart i ocenenie vážime,“ konštatovala producentka filmu Marka Staviarska.
Hlavným kameramanom filmu z prostredia východného Slovenska je dlhoročný kameraman košického štúdia Ľubor Marko. V priestoroch štúdia sa nahrávala i titulná pieseň v podaní Ľudovej hudby Štefana Cínu. Pieseň Loli paradička, čo znamená červená paradajka, znie aj v éteri Rádia Regina Východ.
„Veľmi ma teší, že generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník rozhodol o koprodukčnom vstupe, takže Štúdio RTVS Košice mohlo byť v pravej chvíli na pravom mieste a filmu pomôcť,“ poznamenal jeho výkonný riaditeľ Jozef Puchala.
Hlavnými hrdinami Loli paradičky sú Milan, jarmočný predavač cukroviniek, a Veronka, ktorá mu ukradla dva turecké medy. Zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zas neprekáža, že Veronka je Rómka.

Vo filme, ktorého východniarku autentickosť znásobuje mnoho dialógov v šarišskom nárečí, sa predstavia takmer výlučne východoslovenskí herci. Úlohy Veronky sa zhostila Kamilka Mitrášová, študentka Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach, jej filmového partnera Milana stvárnil Michal Iľkanin, herec divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Vo vedľajších úlohách vystupujú Michal Solltész zo Štátneho divadla v Košiciach a Kveta Stražanová, herečka Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

1. Pozrite si rebríček najlepšie platených hercov herečiek. Medzi ženami vedie Scarlett Johansson (VIDEO)

Najlepšie platenou herečkou na svete sa tento rok rovnako ako minulý rok, stala Američanka Scarlett Johansson. Podľa rebríčka časopisu Forbes zverejneného v piatok si zarobila 56 miliónov dolárov.

2. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

3. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

4. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

5. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

6. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

7. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

8. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

9. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

10. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.