Splnomocnenec Ravasz: Otvárame verejnú konzultáciu nového Atlasu rómskych komunít

01.08.2019 11:44 | Tlačové správy |

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravuje tretie vydanie Atlasu rómskych komunít, ktorého cieľom je priniesť nové zistenia o kvalite života Rómov na Slovensku. Ide o základný dokument pri nastavovaní štátnych integračných politík, ale pomáha aj pri vedeckých výskumoch. Zber dát v regiónoch prebiehal od decembra 2018 do marca 2019, odvtedy sa úrad venuje ich spracovaniu. Finálna verzia atlasu bude sprístupnená verejnosti v priebehu prvého septembrového týždňa.

„V spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny sme vyzbierali veľký objem dát vo vyše 1100 obciach na celom Slovensku. Niektoré údaje nadväzujú na predošlé atlasy, iné sú úplne nové. Aj preto chceme predtým, ako atlas oficiálne vydáme, ponúknuť odbornej verejnosti priestor na jeho pripomienkovanie a na odstránenie možných nepresností. Záujemcom preto radi sprístupníme údaje z atlasu za ich vlastné regióny,“ hovorí splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Stačí napísať email na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. spolu s informáciou o pracovnej pozícii záujemcu o dáta a regióne jeho pôsobnosti a pracovníci úradu splnomocnenca obratom pošlú dáta na konzultáciu. Starostovia, primátori, aktivisti či výskumníci tak majú možnosť vyjadriť sa k zozbieraným dátam a v prípade potreby ich doplniť, alebo zabezpečiť ich opravu. Úrad podnety očakáva do 31. augusta 2019. Po zapracovaní pripomienok budú sprístupnené všetky údaje z Atlasu rómskych komunít verejnosti.

„Finálnu verziu atlasu predstavíme v priebehu prvého septembrového týždňa. Keďže sa zozbierané dáta ešte môžu meniť vzhľadom na ich prebiehajúce overovanie, zatiaľ sa nebudeme k výsledkom dát vyjadrovať a všeobecné trendy, ktoré nám z dát vyplývajú, budeme komentovať až po oficiálnom vydaní atlasu,“ dodal Ravasz.

1. Pozrite si rebríček najlepšie platených hercov herečiek. Medzi ženami vedie Scarlett Johansson (VIDEO)

Najlepšie platenou herečkou na svete sa tento rok rovnako ako minulý rok, stala Američanka Scarlett Johansson. Podľa rebríčka časopisu Forbes zverejneného v piatok si zarobila 56 miliónov dolárov.

2. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

3. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

4. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

5. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

6. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

7. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

8. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

9. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

10. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.