Splnomocnenec Ravasz: Otvárame verejnú konzultáciu nového Atlasu rómskych komunít

01.08.2019 11:44 | Tlačové správy |

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravuje tretie vydanie Atlasu rómskych komunít, ktorého cieľom je priniesť nové zistenia o kvalite života Rómov na Slovensku. Ide o základný dokument pri nastavovaní štátnych integračných politík, ale pomáha aj pri vedeckých výskumoch. Zber dát v regiónoch prebiehal od decembra 2018 do marca 2019, odvtedy sa úrad venuje ich spracovaniu. Finálna verzia atlasu bude sprístupnená verejnosti v priebehu prvého septembrového týždňa.

„V spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny sme vyzbierali veľký objem dát vo vyše 1100 obciach na celom Slovensku. Niektoré údaje nadväzujú na predošlé atlasy, iné sú úplne nové. Aj preto chceme predtým, ako atlas oficiálne vydáme, ponúknuť odbornej verejnosti priestor na jeho pripomienkovanie a na odstránenie možných nepresností. Záujemcom preto radi sprístupníme údaje z atlasu za ich vlastné regióny,“ hovorí splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Stačí napísať email na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. spolu s informáciou o pracovnej pozícii záujemcu o dáta a regióne jeho pôsobnosti a pracovníci úradu splnomocnenca obratom pošlú dáta na konzultáciu. Starostovia, primátori, aktivisti či výskumníci tak majú možnosť vyjadriť sa k zozbieraným dátam a v prípade potreby ich doplniť, alebo zabezpečiť ich opravu. Úrad podnety očakáva do 31. augusta 2019. Po zapracovaní pripomienok budú sprístupnené všetky údaje z Atlasu rómskych komunít verejnosti.

„Finálnu verziu atlasu predstavíme v priebehu prvého septembrového týždňa. Keďže sa zozbierané dáta ešte môžu meniť vzhľadom na ich prebiehajúce overovanie, zatiaľ sa nebudeme k výsledkom dát vyjadrovať a všeobecné trendy, ktoré nám z dát vyplývajú, budeme komentovať až po oficiálnom vydaní atlasu,“ dodal Ravasz.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.