Pivo má v piatok sviatok. Ako vnímajú pivo Slováci a Slovenky?

01.08.2019 12:21 | Tlačové správy |

Na prvý augustový piatok pripadá Medzinárodný deň piva. Jeho cieľom je nielen vzdať hold obľúbenému zlatému moku, ale aj upriamiť pozornosť na tých, ktorí pivo s láskou varia, majstrovsky čapujú a poctivo sa oň starajú.

Pivo je u nás obľúbený nápoj. Aspoň raz týždenne si ho vychutná až 85 % dospelých Slovákov1. „Sme radi, že viac ako tretina Slovákov (38 %) sa považuje viac za pivárov, ako za vinárov (26 %)2. Navyše, spotreba piva posledné dva roky opäť pomaly rastie. Podľa predbežných štatistík dosiahla za minulý rok 74,5 litra, čo predstavuje 149 veľkých pív na hlavu3,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Najčastejšie si stále vychutnávame výčapnú svetlú desiatku. Ale záujem slovenských spotrebiteľov o nealkoholické pivá a radlery ako aj prémiové pivá a špeciály rastie.

Uvariť dobré pivo je umenie. Proces varenia piva trvá približne jeden mesiac a každé pivo je výsledkom majstrovskej práce našich sládkov. Pivo sa vyrába zo štyroch prírodných surovín – vody, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc. „Na výrobu piva v našich pivovaroch sa využívajú predovšetkým slovenské suroviny (95%). Slovensko je známe veľmi kvalitnou vodou, avšak nemenej kvalitný je aj náš jačmeň, z ktorého sa vyrába slad. Slovenský slad je veľmi žiadaný v zahraničí, takže sa z neho varí pivo aj v susedných i vzdialenejších krajinách,“ dopĺňa Jana Shepperd.

Na Slovensku máme 7 sladovní a viac ako 70 pivovarov: 2 veľké priemyselné, 2 malé priemyselné a asi 70 remeselných pivovarov. Výroba piva u nás tak priamo a nepriamo zamestnáva viac ako 14 600 ľudí a odborníkov, ktorí strážia nielen kvalitu surovín, ale aj poctivo pivo varia, poriadne ho skladujú a správne ho servírujú. Vďaka nim si môžeme na konci dňa vychutnať osviežujúci pohár obľúbeného piva.

Hlavné dôvody, prečo majú Slováci radi pivo sú, že je vyrábané z prírodných surovín, je nízko alkoholické, nízko kalorické, ponúka množstvo druhov, chutí a tiež spôsobov pitia. Okrem toho pivo výborne chutí, osvieži a zahasí smäd. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu dalo urobiť prieskum4, ktorý skúmal, aký majú Slováci a Slovenky vzťah k pivu. „Pozitívny vzťah k pivu majú rovnako muži, ako aj ženy. Všetci sa zhodujú v tom, že pivo je osviežujúci nápoj, ktorý im chutí a výborne zahasí smäd. Tak muži, ako aj ženy považujú pivo za štýlový nápoj, ktorý spája ľudí, lebo sa dá pri ňom dobre porozprávať. Preto najradšej chodia na pivo s priateľmi a to najmä v piatky a soboty,“ sumarizuje Jana Shepperd.

AKO VNÍMAJÚ PIVO SLOVÁCI A SLOVENKY?

AKÍ SÚ MUŽI - SLOVÁCI PIVÁRI?
• za milovníkov piva sa považuje 77 % mužov
• vypijú v priemer 11 l piva mesačne
• polovica z nich (51 %) si dopraje pivo niekoľkokrát za týždeň
• najčastejšie pijú klasické neochutené pivo
• najmä svetlú 10° (51 %) a svetlú 12° (29 %)
• ak si môžu vybrať typ „balenia“, chcú čapované
• ak čapované, tak veľké (0,5 l)
• uprednostňujú pivo v krígli
• najradšej majú klasickú piváreň
• sú verní svojej značke piva, ktorú zvyčajne pijú
• vyznajú sa v pive a ochutnávajú pivné špeciály

AKÉ SÚ ŽENY - SLOVENKY PIVÁRKY?
• za milovníčky piva sa považuje 54 % žien Sloveniek
• vypijú v priemere 6 l piva mesačne
• viac ako tretina z nich (39 %) si dopraje pivo raz za týždeň
• pijú najmä nealko pivo (37 %) a svetlú 10° (36 %)
• častejšie ako muži siahnu po radleri alebo nealko pive
• ak čapované, tak malé čapované
• vychutnávajú si pivo v pohári na stopke
• najradšej majú pekný podnik
• radi skúšajú novinky a nové druhy značiek
• majú radšej tmavé pivo

1. Pozrite si rebríček najlepšie platených hercov herečiek. Medzi ženami vedie Scarlett Johansson (VIDEO)

Najlepšie platenou herečkou na svete sa tento rok rovnako ako minulý rok, stala Američanka Scarlett Johansson. Podľa rebríčka časopisu Forbes zverejneného v piatok si zarobila 56 miliónov dolárov.

2. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

3. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

4. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

5. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

6. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

7. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

8. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

9. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

10. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.