Pivo má v piatok sviatok. Ako vnímajú pivo Slováci a Slovenky?

01.08.2019 12:21 | Tlačové správy |

Na prvý augustový piatok pripadá Medzinárodný deň piva. Jeho cieľom je nielen vzdať hold obľúbenému zlatému moku, ale aj upriamiť pozornosť na tých, ktorí pivo s láskou varia, majstrovsky čapujú a poctivo sa oň starajú.

Pivo je u nás obľúbený nápoj. Aspoň raz týždenne si ho vychutná až 85 % dospelých Slovákov1. „Sme radi, že viac ako tretina Slovákov (38 %) sa považuje viac za pivárov, ako za vinárov (26 %)2. Navyše, spotreba piva posledné dva roky opäť pomaly rastie. Podľa predbežných štatistík dosiahla za minulý rok 74,5 litra, čo predstavuje 149 veľkých pív na hlavu3,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Najčastejšie si stále vychutnávame výčapnú svetlú desiatku. Ale záujem slovenských spotrebiteľov o nealkoholické pivá a radlery ako aj prémiové pivá a špeciály rastie.

Uvariť dobré pivo je umenie. Proces varenia piva trvá približne jeden mesiac a každé pivo je výsledkom majstrovskej práce našich sládkov. Pivo sa vyrába zo štyroch prírodných surovín – vody, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc. „Na výrobu piva v našich pivovaroch sa využívajú predovšetkým slovenské suroviny (95%). Slovensko je známe veľmi kvalitnou vodou, avšak nemenej kvalitný je aj náš jačmeň, z ktorého sa vyrába slad. Slovenský slad je veľmi žiadaný v zahraničí, takže sa z neho varí pivo aj v susedných i vzdialenejších krajinách,“ dopĺňa Jana Shepperd.

Na Slovensku máme 7 sladovní a viac ako 70 pivovarov: 2 veľké priemyselné, 2 malé priemyselné a asi 70 remeselných pivovarov. Výroba piva u nás tak priamo a nepriamo zamestnáva viac ako 14 600 ľudí a odborníkov, ktorí strážia nielen kvalitu surovín, ale aj poctivo pivo varia, poriadne ho skladujú a správne ho servírujú. Vďaka nim si môžeme na konci dňa vychutnať osviežujúci pohár obľúbeného piva.

Hlavné dôvody, prečo majú Slováci radi pivo sú, že je vyrábané z prírodných surovín, je nízko alkoholické, nízko kalorické, ponúka množstvo druhov, chutí a tiež spôsobov pitia. Okrem toho pivo výborne chutí, osvieži a zahasí smäd. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu dalo urobiť prieskum4, ktorý skúmal, aký majú Slováci a Slovenky vzťah k pivu. „Pozitívny vzťah k pivu majú rovnako muži, ako aj ženy. Všetci sa zhodujú v tom, že pivo je osviežujúci nápoj, ktorý im chutí a výborne zahasí smäd. Tak muži, ako aj ženy považujú pivo za štýlový nápoj, ktorý spája ľudí, lebo sa dá pri ňom dobre porozprávať. Preto najradšej chodia na pivo s priateľmi a to najmä v piatky a soboty,“ sumarizuje Jana Shepperd.

AKO VNÍMAJÚ PIVO SLOVÁCI A SLOVENKY?

AKÍ SÚ MUŽI - SLOVÁCI PIVÁRI?
• za milovníkov piva sa považuje 77 % mužov
• vypijú v priemer 11 l piva mesačne
• polovica z nich (51 %) si dopraje pivo niekoľkokrát za týždeň
• najčastejšie pijú klasické neochutené pivo
• najmä svetlú 10° (51 %) a svetlú 12° (29 %)
• ak si môžu vybrať typ „balenia“, chcú čapované
• ak čapované, tak veľké (0,5 l)
• uprednostňujú pivo v krígli
• najradšej majú klasickú piváreň
• sú verní svojej značke piva, ktorú zvyčajne pijú
• vyznajú sa v pive a ochutnávajú pivné špeciály

AKÉ SÚ ŽENY - SLOVENKY PIVÁRKY?
• za milovníčky piva sa považuje 54 % žien Sloveniek
• vypijú v priemere 6 l piva mesačne
• viac ako tretina z nich (39 %) si dopraje pivo raz za týždeň
• pijú najmä nealko pivo (37 %) a svetlú 10° (36 %)
• častejšie ako muži siahnu po radleri alebo nealko pive
• ak čapované, tak malé čapované
• vychutnávajú si pivo v pohári na stopke
• najradšej majú pekný podnik
• radi skúšajú novinky a nové druhy značiek
• majú radšej tmavé pivo

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.