OĽANO: Hromadné zatýkanie v Moskve nám pripomína Sviečkovú manifestáciu v Bratislave

05.08.2019 19:18 | Tlačové správy |

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyjadruje vážne znepokojenie nad hromadným zatýkaním pokojných demonštrantov v Moskve, vrátane maloletých detí a náhodných okoloidúcich. Táto situácia nám výrazne pripomína udalosti Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988 v Bratislave, keď totalitná moc tvrdo zasiahla proti ľuďom pokojne protestujúcim za občianske slobody.

„Slobodné prejavenie názoru patrí k základným ľudským právam a sloboda zhromažďovania je garantovaná ako ústavným poriadkom, tak aj medzinárodno-právnymi záväzkami Ruskej federácie. Preto očakávame, že predstavitelia ruskej štátnej moci budú stanovené pravidlá rešpektovať,“ hovorí Jaroslav Naď, z hnutia OĽANO.

„Veríme, že MZVaEZ SR vyjadrí k uvedenej veci jasné stanovisko, kde rovnako ako iné európske štáty jednoznačne odsúdi represívne kroky ruských úradov. Vyzývame tiež samozvaného obhajcu ruských politikov Andreja Danka, aby využil svoje opakované výlety do Ruskej federácie zaplatené z našich daní a svoj deklarovaný vplyv využil na okamžité prepustenie zadržaných účastníkov pokojných demonštrácií,“ dodal J. Naď.

Hnutie OĽANO verí, že moskovské regionálne voľby prebehnú slobodne a férovo a že sa ich v tomto duchu budú môcť zúčastniť všetci nezávislí kandidáti.

1. Pozrite si rebríček najlepšie platených hercov herečiek. Medzi ženami vedie Scarlett Johansson (VIDEO)

Najlepšie platenou herečkou na svete sa tento rok rovnako ako minulý rok, stala Američanka Scarlett Johansson. Podľa rebríčka časopisu Forbes zverejneného v piatok si zarobila 56 miliónov dolárov.

2. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

3. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

4. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

5. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

6. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

7. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

8. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

9. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

10. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.