OĽANO: Hromadné zatýkanie v Moskve nám pripomína Sviečkovú manifestáciu v Bratislave

05.08.2019 19:18 | Tlačové správy |

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyjadruje vážne znepokojenie nad hromadným zatýkaním pokojných demonštrantov v Moskve, vrátane maloletých detí a náhodných okoloidúcich. Táto situácia nám výrazne pripomína udalosti Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988 v Bratislave, keď totalitná moc tvrdo zasiahla proti ľuďom pokojne protestujúcim za občianske slobody.

„Slobodné prejavenie názoru patrí k základným ľudským právam a sloboda zhromažďovania je garantovaná ako ústavným poriadkom, tak aj medzinárodno-právnymi záväzkami Ruskej federácie. Preto očakávame, že predstavitelia ruskej štátnej moci budú stanovené pravidlá rešpektovať,“ hovorí Jaroslav Naď, z hnutia OĽANO.

„Veríme, že MZVaEZ SR vyjadrí k uvedenej veci jasné stanovisko, kde rovnako ako iné európske štáty jednoznačne odsúdi represívne kroky ruských úradov. Vyzývame tiež samozvaného obhajcu ruských politikov Andreja Danka, aby využil svoje opakované výlety do Ruskej federácie zaplatené z našich daní a svoj deklarovaný vplyv využil na okamžité prepustenie zadržaných účastníkov pokojných demonštrácií,“ dodal J. Naď.

Hnutie OĽANO verí, že moskovské regionálne voľby prebehnú slobodne a férovo a že sa ich v tomto duchu budú môcť zúčastniť všetci nezávislí kandidáti.

Finálna predvolebná debata priniesla Markíze rekord (VIDEO)

Záverečná zo série piatich predvolebných diskusií pod názvom Voľby 2020, ktorú vysielala v utorok Markíza, sa v utorok stala najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

365.bank posiela ľudí voliť (VIDEO)

Od štvrtku a počas najbližších troch dní 365.bank zásadne a netradične mení rétoriku. V komunikácii neprezentuje žiadne produkty, namiesto toho vyzýva ľudí, aby išli voliť. Ísť voliť je totiž podľa nej dôležitejšie, než riešiť výšku úrokových sadzieb na sporení či predbiehať sa s ostatnými bankami, ktorá je najlepšia.

Nominácie na slovenských Oscarov sú známe (VIDEO)

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Amnestie.

Aktivisti sa zamkli o bránu Úradu vlády (VIDEO)

Členovia a členky z hnutia Extinction Rebellion Slovakia sa zamkli o Úrad vlády, aby upozornili na naliehavosť klimatickej krízy.

Facebook zrušil Kulturblog a ďalších 6 stránok, ktoré propagovali kotlebovcov

Facebook v noci z utorka na stredu zrušil sedem facebookových stránok, ktoré boli napojené na Kotlebovu ĽSNS. Spoločnosť nespresnila, o ktoré stránky ide, no dnes ráno už nie je online napríklad stránka Kulturblog.

Mimovládky reagujú na útoky kotlebovcov a ďalších politikov v predvolebných debatách (VIDEO)

Zástupcovia viacerých významných mimovládnych organizácií napísali otvorený list, v ktorom reagujú na neustále útoky politikov a hlavne teraz v predvolebnom období.

Grendel k prípadu s Ruttkayovou: Kočner je v base, jeho opičky však stále makajú (VIDEO)

Prokurátorka Beáta Vítková z Krajskej prokuratúry v Bratislave podala návrh na obžalobu poslanca za hnutie OĽANO Gábora Grendela pre ohrozenie bankového tajomstva Mariána Kočnera. Urobila tak napriek tomu, že komunikácia z Kočnerovej Threemy dokazuje, že novinárka Martina Ruttkayová svedčila proti Grendelovi na objednávku Mariána Kočnera.

Pellgrini prerušil hospitalizáciu, aby mohol ísť do televíznych debát a do Ruska (VIDEO)

Predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je od soboty hospitalizovaný v nemocnici v Bratislave, sa rozhodol hospitalizáciu prerušiť.

Pozrite si interaktívnu online mapu, ako sa koronavírus z hodiny na hodinu šíri (VIDEO)

Nový kmeň koronavírusu - respiračné ochorenie podobné zápalu pľúc - sa rýchlo rozšírilo odvtedy, čo sa na konci decembra 2019 prvýkrát objavilo v čínskom meste Wu-chan.