OĽANO: Hromadné zatýkanie v Moskve nám pripomína Sviečkovú manifestáciu v Bratislave

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyjadruje vážne znepokojenie nad hromadným zatýkaním pokojných demonštrantov v Moskve, vrátane maloletých detí a náhodných okoloidúcich. Táto situácia nám výrazne pripomína udalosti Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988 v Bratislave, keď totalitná moc tvrdo zasiahla proti ľuďom pokojne protestujúcim za občianske slobody.

„Slobodné prejavenie názoru patrí k základným ľudským právam a sloboda zhromažďovania je garantovaná ako ústavným poriadkom, tak aj medzinárodno-právnymi záväzkami Ruskej federácie. Preto očakávame, že predstavitelia ruskej štátnej moci budú stanovené pravidlá rešpektovať,“ hovorí Jaroslav Naď, z hnutia OĽANO.

„Veríme, že MZVaEZ SR vyjadrí k uvedenej veci jasné stanovisko, kde rovnako ako iné európske štáty jednoznačne odsúdi represívne kroky ruských úradov. Vyzývame tiež samozvaného obhajcu ruských politikov Andreja Danka, aby využil svoje opakované výlety do Ruskej federácie zaplatené z našich daní a svoj deklarovaný vplyv využil na okamžité prepustenie zadržaných účastníkov pokojných demonštrácií,“ dodal J. Naď.

Hnutie OĽANO verí, že moskovské regionálne voľby prebehnú slobodne a férovo a že sa ich v tomto duchu budú môcť zúčastniť všetci nezávislí kandidáti.