Nicholsonová: Európska komisia by mala zasiahnuť. Hrozí, že zo Slovenska sa stane raj pre únoscov detí.

14.08.2019 09:21 | Tlačové správy |

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa vo veci kontroverznej novely slovenského Civilného mimosporového poriadku, platnej od 1.6. 2019, obrátila na Európsku komisiu. Novelu schválila NR SR napriek tomu, že proti novele sa postavili odborníci, veľvyslanci mnohých štátov EÚ a vetoval ju vtedajší prezident SR Andrej Kiska. Parlament prezidentovo veto prelomil a novelu, ktorú predložila nezaradená poslankyňa M. Šimkovicová, schválil.

Novela umožní špekulantom umelo naťahovať súdne spory týkajúce sa únosov detí a zo Slovenska sa môže stať územie chrániace nie najlepší záujem detí, ale únoscov.

“Podľa môjho názoru, ako aj názoru odborníkov, je novela v rozpore s Haagskym dohovorom, a môže byť aj v rozpore s právom EÚ, konkrétne s Nariadením Rady EÚ Brusel Ila, “ tvrdí Ď. Nicholsonová a dodáva: “ Tým, že novela umožňuje vstupovať účastníkom do konania o návrate maloletého do cudziny návrhom na obnovu konania, je v rozpore s najlepším záujmom dieťaťa, lebo neúmerným preťahovaním konania na súde zvyšuje právnu neistotu dieťaťa.”
Podľa údajov Európskej komisie aktuálne trvá konanie o návrate dieťaťa uneseného jedným z rodičov cez hranice v súčasnosti až 24 týždňov. V júni tohto roka Rada EÚ prijala nariadenie, podľa ktorého sa nové lehoty na rozhodovanie skrátili najviac na 6 týždňov na súde prvého stupňa a na 6 týždňov na každom z odvolacích súdov (pri využití riadneho opravného prostriedku), aby sa minimalizovali negatívne následky únosu detí rýchlym rozhodovaním súdov.

Prijatím novely slovenského Civilného poriadku tak nastala paradoxná situácia – kým Brusel aktuálne prijal viaceré úpravy, ktoré by mali zabezpečiť lepšiu ochranu práv detí, Slovensko umožnilo špekulatívnymi návrhmi na obnovu konania naťahovať súdne spory týkajúce sa ich návratu do cudziny.

Ď. Nicholsonová žiada od Európskej komisie, aby zaujala jasný postoj k novele Civilného mimosporového poriadku, nakoľko slovenská právna úprava môže byť v rozpore s právom EÚ a tak negatívne ovplyvniť aj jurisdikcie iných členských štátov EÚ, ktoré pristúpili k ratifikácii Haagskeho dohovoru.

Zo Slovenska sa totiž môže stať krajina umožnujúca obchádzanie Haagskeho dohovoru zo strany únoscov maloletých detí.

Ď. Nicholsonová očakáva, že EK bude mať záujem na zbieraní štatistických údajov z jednotlivých členských štátov o tom, ako dlho trvajú jednotlivé súdne konania o návratoch maloletých detí a či sú konania vedené v najlepšom záujme detí, teda aj v súlade s právom EÚ. Pokiaľ nie, EK by mala mať k dispozícii účinné mechanizmy na vyvodenie sankcií a na nápravu konaní, ktorých predmetom sú najzraniteľnejšie skupiny - maloleté deti.

Video, ktoré televízia zverejnila, ako turecký útok na Sýriu, je v skutočnosti cvičenie v USA

Americká televízia ABC News sa musela ospravedlniť za video.

Ruské sociálne siete špekulujú o smrti hlavného sponzora trollej farmy

Po ruských sociálnych sieťach kolujú špekulácie o smrti miliardára Jevgenija Prigožina, hlavného sponzora trollej farmy oficiálne Agentúry pre výskum internetu (AII) považovanej za ruské centrum pre výrobu lživých správ a šírenie spravodajských manipulácií, ktorá sídli v Petrohrade.

Novinári ostali zhrození z falošného videa s Trumpovými útokmi na médiá (VIDEO)

Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA) odsúdilo falošné video, ktoré sa premietalo v Miami na politickej konferencii organizovanej stúpencami prezidenta Donalda Trumpa.

Bill Gates: Moja nová najobľúbenejšia kniha všetkých čias

„Brilantná, zrozumiteľne napísaná, dobre načasovaná kniha bohatá na fakty presvedčivo presadzuje racionálny humanizmus, ktorý je – ako sa ukazuje – úžasnou voľbou,“ oceňuje túto knihu New York Times.

Televízia vracia úder: športy a zápasy, ktoré nikde inde neuvidíte

September a prichádzajúca jeseň opäť lákajú športových fanúšikov, aby oprášili zabudnutý diaľkový ovládač a naplno sa vrátili k fandeniu svojim obľúbeným tímom.

Omšu za Karla Gotta videlo v českých televíziách 1,6 milióna ľudí (VIDEO)

Sobotňajšiu zádušnú omšu v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade na uctenie pamiatky zosnulého speváka Karla Gotta sledovalo v Českej televízii a na Nove takmer 1,6 milióna divákov. Vyplýva to z informácií televízií.

Nahrávku Kočnera o vydieraní, vyhrážkach a miliónoch za Gorilu už skúma polícia (VIDEO)

Polícia sa chystá vypočuť bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO)

V čase, keď po vražde novinára Jána Kuciaka vychádzajú najavo obludné spôsoby korupčného fungovania tohto štátu, aj spevák Jožo Ráž, ktorý je dlhodobý podporovateľ Smeru, predtým Vladimíra Mečiara a osobný priateľ Roberta Kaliňáka, prichádza so spoločenským posolstvom.

Denník N získal 70-minútovú nahrávku medzi Kočnerom a Trnkom: Zabijú ťa, ale od..rie si to aj tvoj syn!

Denník N dnes zverejnil časť zo 70-minútovej nahrávky rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam, ktorý si urobil Marian Kočner, je z leta 2014, ukazuje aká je naša krajina korupčný štát.

Jeden z obvinených v kauze Kuciakovej vraždy požiadal o dohodu

Jeden z pätice obvinených z minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Zoltán Andruško, požiadal prokuratúru o dohodu o vine a treste. Informáciu priniesla televízia JOJ.