Nicholsonová: Európska komisia by mala zasiahnuť. Hrozí, že zo Slovenska sa stane raj pre únoscov detí.

14.08.2019 09:21 | Tlačové správy |

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa vo veci kontroverznej novely slovenského Civilného mimosporového poriadku, platnej od 1.6. 2019, obrátila na Európsku komisiu. Novelu schválila NR SR napriek tomu, že proti novele sa postavili odborníci, veľvyslanci mnohých štátov EÚ a vetoval ju vtedajší prezident SR Andrej Kiska. Parlament prezidentovo veto prelomil a novelu, ktorú predložila nezaradená poslankyňa M. Šimkovicová, schválil.

Novela umožní špekulantom umelo naťahovať súdne spory týkajúce sa únosov detí a zo Slovenska sa môže stať územie chrániace nie najlepší záujem detí, ale únoscov.

“Podľa môjho názoru, ako aj názoru odborníkov, je novela v rozpore s Haagskym dohovorom, a môže byť aj v rozpore s právom EÚ, konkrétne s Nariadením Rady EÚ Brusel Ila, “ tvrdí Ď. Nicholsonová a dodáva: “ Tým, že novela umožňuje vstupovať účastníkom do konania o návrate maloletého do cudziny návrhom na obnovu konania, je v rozpore s najlepším záujmom dieťaťa, lebo neúmerným preťahovaním konania na súde zvyšuje právnu neistotu dieťaťa.”
Podľa údajov Európskej komisie aktuálne trvá konanie o návrate dieťaťa uneseného jedným z rodičov cez hranice v súčasnosti až 24 týždňov. V júni tohto roka Rada EÚ prijala nariadenie, podľa ktorého sa nové lehoty na rozhodovanie skrátili najviac na 6 týždňov na súde prvého stupňa a na 6 týždňov na každom z odvolacích súdov (pri využití riadneho opravného prostriedku), aby sa minimalizovali negatívne následky únosu detí rýchlym rozhodovaním súdov.

Prijatím novely slovenského Civilného poriadku tak nastala paradoxná situácia – kým Brusel aktuálne prijal viaceré úpravy, ktoré by mali zabezpečiť lepšiu ochranu práv detí, Slovensko umožnilo špekulatívnymi návrhmi na obnovu konania naťahovať súdne spory týkajúce sa ich návratu do cudziny.

Ď. Nicholsonová žiada od Európskej komisie, aby zaujala jasný postoj k novele Civilného mimosporového poriadku, nakoľko slovenská právna úprava môže byť v rozpore s právom EÚ a tak negatívne ovplyvniť aj jurisdikcie iných členských štátov EÚ, ktoré pristúpili k ratifikácii Haagskeho dohovoru.

Zo Slovenska sa totiž môže stať krajina umožnujúca obchádzanie Haagskeho dohovoru zo strany únoscov maloletých detí.

Ď. Nicholsonová očakáva, že EK bude mať záujem na zbieraní štatistických údajov z jednotlivých členských štátov o tom, ako dlho trvajú jednotlivé súdne konania o návratoch maloletých detí a či sú konania vedené v najlepšom záujme detí, teda aj v súlade s právom EÚ. Pokiaľ nie, EK by mala mať k dispozícii účinné mechanizmy na vyvodenie sankcií a na nápravu konaní, ktorých predmetom sú najzraniteľnejšie skupiny - maloleté deti.

Sigmund Freud vysvetľuje Leonarda da Vinci a prečo sa jeho Mona Lisa tak záhadne usmieva

Zamysleli ste sa napríklad nad príslovečnou pomalosťou, s akou pracoval geniálny Leonardo da Vinci? Slávnu Poslednú večeru v milánskom kláštore Santa Maria delle Grazie maľoval po veľmi dôkladných prípravných štúdiách tri roky!

Prečo seriál Jenny vyvoláva emócie už pred štartom a o čom bude? (VIDEO)

Televízia JOJ prináša na obrazovku neobvyklý seriál.

Hviezda Slovenskej sporiteľne mieri do SuperStar (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa spúšťa novú kampaň. Jej súčasťou bude účasť jej najnovšieho maskota „hviezdy“ na SuperStar, kde bude Slovenská sporiteľňa po prvýkrát reklamným partnerom súťaže.

Slovak Telekom v roku 2019: viac ako 100 tisíc nových domácnosti s optikou, rast mobilnej dátovej spotreby, zrýchľovanie internetu i stúpajúce počty zákazníkov

V roku 2019 pokračoval Slovak Telekom vo výrazných investíciách do trhu, ktoré potvrdzujú misiu spoločnosti pripojiť čo najviac zákazníkov do internetu a ponúknuť im ešte lepšie služby i zákaznícku skúsenosť. Súčasná ambícia Telekomu je rozdátovať Slovensko a zákazníkov, k čomu pomohlo na pevných sieťach jesenné zrýchľovanie VDSL a optických sietí, na mobilnej sieti počas leta i na konci roka iniciatíva s poskytovaním extra balíkov dát. Zároveň k nej prispel aj plošný prechod z paušálov Happy na ÁNO, ktorý tiež doručil viac dát pre zákazníkov aj počas viazanosti. Špičkovú kvalitu sietí opäť potvrdil aj Best in Test certifikát od spoločnosti umlaut, už siedmy raz za päť rokov. Navyše siete Slovak Telekomu patria za minulý rok do TOP10 sietí na celom svete.

Šéfredaktorka Plus 7 dní dala výpoveď. Problémom bola citlivá otázka premiérovi a zásah zhora

Plus 7 dní po niekoľkých mesiacoch opäť nemá šéfredaktora.

Čína kvôli titulku zrušila akreditácie troch novinárov WSJ

Čína zrušila akreditácie troch novinárov amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) kvôli podľa nej rasistickému a urážlivému stĺpčeku, v ktorom bola Čína v súvislosti so súčasnou epidémiou nového typu koronavírusu označená za "skutočného chorého muža Ázie" . .

V EP odhalili pamätník na počesť Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Daphne C. Galizie (FOTO)

Na pôde Európskeho parlamentu dnes odhalili pamätník, na počesť zavraždeným novinárom zo Slovenska a Malty. Tri roky po vražde maltskej novinárky Daphne Caruana Galizie a dva roky po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si ich takto uctila skupina poslancov Európskeho parlamentu, predstaviteľov Európskej komisie, a to za prítomnosti ich rodičov a blízkych.

Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková

Spoločnosť BILLA sa dlhodobo snaží apelovať na verejnosť aj v oblasti zdravého stravovania v kombinácií s pravidelným pohybom. Je partnerom mnohých športových aktivít a podujatí, podporuje však aj šikovných slovenských športovcov. Vo februári k súčasným mužským ambasádorom pribudla úspešná biatlonistka Paulína Fialková, aktuálne bojujúca o medaily na Majstrovstvách sveta v biatlone v Taliansku.

Vyzývame politikov a političky, aby nepoužívali dezinformácie v politickom súboji

Pár dní pred voľbami 50 osobností občianskeho a podnikateľského života posiela politikom výzvu s názvom Klamať sa nemá.

Vydavateľstvo Mladá fronta je v úpadku, rozhodol súd

Vydavatelství Mladá fronta a. s. je v úpadku. Věřitelé by měli pohledávky přihlásit do dvou měsíců, soud je přezkoumá v květnu.