Archívny fond Verejnosť proti násiliu je prístupný bádateľom

23.08.2019 13:59 | Tlačové správy | TS MV

V roku 2019 si pripomíname 30 rokov od udalostí, ktoré predznamenali pád totalitného komunistického režimu v Československu. V snahe naplniť požiadavky odbornej a laickej verejnosti o objektívne spoznanie týchto udalostí bol od polovice augusta v bádateľni Slovenského národného archívu v Bratislave sprístupnený celý archívny fond Verejnosť proti násiliu 1989 – 1993, ktorého väčšinu doteraz nebolo možné študovať.

K archívnemu fondu Verejnosť proti násiliu boli vyhotovené čiastkové inventáre, na základe ktorých je možné nahliadnuť do obsahu fondu a následne si dokumenty vyžiadať na štúdium. Celkový rozsah archívneho fondu je 84 bm (niekoľko sto archívnych krabíc) a je rozdelený do piatich fondových oddelení. K doteraz jedinému sprístupnenému fondovému oddeleniu Občianske združenie a občianska iniciatíva Verejnosť proti násiliu, ktoré obsahuje archívne dokumenty z novembra a decembra 1989 pribudli ďalšie tri fondové oddelenia, pokrývajúce obdobie od januára 1990 až do konca roka 1992. Obsahujú archívne dokumenty, ktoré popisujú prerod občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu na politické hnutie, následný vznik politickej strany Občianska demokratická únia – Verejnosť proti násiliu a neskôr len Občianska demokratická únia. Súčasťou archívneho fondu je aj dokumentačné oddelenie tvorené predovšetkým plagátmi, letákmi, fotografiami, audio a video záznamami, tlačou a trojrozmernými predmetmi.

Archívny fond Verejnosť proti násiliu je prístupný verejnosti v rozsahu vymedzenom bádateľským poriadkom v bádateľni Slovenského národného archívu. Archívne dokumenty je možné si vyžiadať na štúdium za účelom historického výskumu. Niektoré časti archívneho fondu, podliehajúce zákonu č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov, sú prístupné verejnosti iba v obmedzenom rozsahu.

4ka zahusťuje svoju sieť a pridáva nové lokality

Mobilný operátor 4ka pokračuje vo výstavbe vlastnej siete, od začiatku jesene pokryl viacero lokalít, napríklad obce Bystré, Gabčíkovo, Ihľany, Istebné, Lenartovce, Markušovce, Oslany, Rudňany, Svrčinovec či Zborov nad Bystricou. Ich obyvatelia tak môžu využívať už aj modernú LTE sieť operátora.

RTVS odvysiela špeciálne diskusie (VIDEO)

Pád totalitných režimov v bývalých krajinách sovietskeho bloku aj dôvody, ktoré k tomu viedli, rozoberie moderátor Peter Turčík v špeciálnej diskusii Pamäť na hojdačke, ktorú RTVS pripravila k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

O2: Slovensko pred rokom 89 je krajina, kam sa nechceme nikdy vrátiť

Spoločnosť O2 si pripomína 30. výročie Nežnej revolúcie a pri tejto príležitosti podporila projekty, ktoré mladým ľuďom približujú, prečo sa pred 30 rokmi ľudia postavili za slobodu a demokraciu a prečo sa za tieto hodnoty oplatí bojovať aj dnes.

Biele vrany 2019 pripomínajú dôležitosť a aktuálnosť hodnôt Nežnej revolúcie

Organizátori dnes už po dvanásty raz slávnostne odovzdali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. V čase 30-teho výročia Nežnej revolúcie nám príbehy ocenených pripomínajú obrovskú hodnotu slobody, ale aj to, aké dôležité je neustále sa o ňu starať. Zároveň upozorňujú na to, že ani 30 rokov po prevrate nežijeme v spoločnosti, kde sú právo a spravodlivosť rovnako dostupné pre všetkých. Ocenenie preto získali štyria laureáti, ktorí tieto odkazy stelesňujú.

Vznikol portál Defence News. Šéfuje mu novinár, ktorý musel odísť kvôli článku o Paškovi

Dnes 17. novembra, symbolicky na 30. výročie od Nežnej revolúcie, odštartoval nový portál s názvom Defence News.

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.