Archívny fond Verejnosť proti násiliu je prístupný bádateľom

V roku 2019 si pripomíname 30 rokov od udalostí, ktoré predznamenali pád totalitného komunistického režimu v Československu. V snahe naplniť požiadavky odbornej a laickej verejnosti o objektívne spoznanie týchto udalostí bol od polovice augusta v bádateľni Slovenského národného archívu v Bratislave sprístupnený celý archívny fond Verejnosť proti násiliu 1989 – 1993, ktorého väčšinu doteraz nebolo možné študovať.

K archívnemu fondu Verejnosť proti násiliu boli vyhotovené čiastkové inventáre, na základe ktorých je možné nahliadnuť do obsahu fondu a následne si dokumenty vyžiadať na štúdium. Celkový rozsah archívneho fondu je 84 bm (niekoľko sto archívnych krabíc) a je rozdelený do piatich fondových oddelení. K doteraz jedinému sprístupnenému fondovému oddeleniu Občianske združenie a občianska iniciatíva Verejnosť proti násiliu, ktoré obsahuje archívne dokumenty z novembra a decembra 1989 pribudli ďalšie tri fondové oddelenia, pokrývajúce obdobie od januára 1990 až do konca roka 1992. Obsahujú archívne dokumenty, ktoré popisujú prerod občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu na politické hnutie, následný vznik politickej strany Občianska demokratická únia – Verejnosť proti násiliu a neskôr len Občianska demokratická únia. Súčasťou archívneho fondu je aj dokumentačné oddelenie tvorené predovšetkým plagátmi, letákmi, fotografiami, audio a video záznamami, tlačou a trojrozmernými predmetmi.

Archívny fond Verejnosť proti násiliu je prístupný verejnosti v rozsahu vymedzenom bádateľským poriadkom v bádateľni Slovenského národného archívu. Archívne dokumenty je možné si vyžiadať na štúdium za účelom historického výskumu. Niektoré časti archívneho fondu, podliehajúce zákonu č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov, sú prístupné verejnosti iba v obmedzenom rozsahu.