Archívny fond Verejnosť proti násiliu je prístupný bádateľom

23.08.2019 13:59 | Tlačové správy | TS MV

V roku 2019 si pripomíname 30 rokov od udalostí, ktoré predznamenali pád totalitného komunistického režimu v Československu. V snahe naplniť požiadavky odbornej a laickej verejnosti o objektívne spoznanie týchto udalostí bol od polovice augusta v bádateľni Slovenského národného archívu v Bratislave sprístupnený celý archívny fond Verejnosť proti násiliu 1989 – 1993, ktorého väčšinu doteraz nebolo možné študovať.

K archívnemu fondu Verejnosť proti násiliu boli vyhotovené čiastkové inventáre, na základe ktorých je možné nahliadnuť do obsahu fondu a následne si dokumenty vyžiadať na štúdium. Celkový rozsah archívneho fondu je 84 bm (niekoľko sto archívnych krabíc) a je rozdelený do piatich fondových oddelení. K doteraz jedinému sprístupnenému fondovému oddeleniu Občianske združenie a občianska iniciatíva Verejnosť proti násiliu, ktoré obsahuje archívne dokumenty z novembra a decembra 1989 pribudli ďalšie tri fondové oddelenia, pokrývajúce obdobie od januára 1990 až do konca roka 1992. Obsahujú archívne dokumenty, ktoré popisujú prerod občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu na politické hnutie, následný vznik politickej strany Občianska demokratická únia – Verejnosť proti násiliu a neskôr len Občianska demokratická únia. Súčasťou archívneho fondu je aj dokumentačné oddelenie tvorené predovšetkým plagátmi, letákmi, fotografiami, audio a video záznamami, tlačou a trojrozmernými predmetmi.

Archívny fond Verejnosť proti násiliu je prístupný verejnosti v rozsahu vymedzenom bádateľským poriadkom v bádateľni Slovenského národného archívu. Archívne dokumenty je možné si vyžiadať na štúdium za účelom historického výskumu. Niektoré časti archívneho fondu, podliehajúce zákonu č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov, sú prístupné verejnosti iba v obmedzenom rozsahu.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

1. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

2. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".

3. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

4. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

5. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

6. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

7. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

8. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

9. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

10. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.