Vyhlásenie MZVEZ SR k 80. výročiu začiatku II. svetovej vojny

01.09.2019 10:52 | Tlačové správy |

Presne pred 80 rokmi, 1. septembra 1939, vojská nemeckého Wehrmachtu vtrhli na územie a začali okupáciu Poľska následne po tajnej dohode so Sovietskym zväzom o vzájomnom neútočení a delení území v Európe (pakt Molotov – Ribbentrop z 23. augusta 1939). Zároveň tak začali na európskom kontinente II. svetovú vojnu - najväčší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva s viac než 60 miliónmi obetí.​
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si pripomína II. svetovú vojnu ako obdobie najhorších zverstiev proti človeku, obdobie nacizmu, rasizmu a homofóbie vôbec ako výkričník pre poučenie z vlastnej histórie európskych a ďalších svetových národov, vraždiacich sa v záujme ovládnuť ich životný priestor.
Dnes je toto obdobie tiež výstrahou pred podporou síl šíriacich nenávisť medzi národmi , kultúrami, náboženstvami a rasami, ktoré v demokratickom prostredí dostávajú čoraz širší verejný názorový priestor.
Medzinárodný systém OSN spolu s Radou Európy, Európskou úniou, NATO, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe už desaťročia garantuje mier, stabilitu, demokraciu ako základné podmienky pre ekonomický, sociálny a kultúrny rozvoj.
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto vyzýva na podporu nášho aktívneho pôsobenia v týchto organizáciách, ktoré sú jedinou garanciou pozície a rozvoja Slovenska v prospech jeho občanov.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

1. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

2. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".

3. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

4. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

5. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

6. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

7. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

8. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

9. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

10. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.