Vyhlásenie MZVEZ SR k 80. výročiu začiatku II. svetovej vojny

01.09.2019 10:52 | Tlačové správy |

Presne pred 80 rokmi, 1. septembra 1939, vojská nemeckého Wehrmachtu vtrhli na územie a začali okupáciu Poľska následne po tajnej dohode so Sovietskym zväzom o vzájomnom neútočení a delení území v Európe (pakt Molotov – Ribbentrop z 23. augusta 1939). Zároveň tak začali na európskom kontinente II. svetovú vojnu - najväčší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva s viac než 60 miliónmi obetí.​
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si pripomína II. svetovú vojnu ako obdobie najhorších zverstiev proti človeku, obdobie nacizmu, rasizmu a homofóbie vôbec ako výkričník pre poučenie z vlastnej histórie európskych a ďalších svetových národov, vraždiacich sa v záujme ovládnuť ich životný priestor.
Dnes je toto obdobie tiež výstrahou pred podporou síl šíriacich nenávisť medzi národmi , kultúrami, náboženstvami a rasami, ktoré v demokratickom prostredí dostávajú čoraz širší verejný názorový priestor.
Medzinárodný systém OSN spolu s Radou Európy, Európskou úniou, NATO, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe už desaťročia garantuje mier, stabilitu, demokraciu ako základné podmienky pre ekonomický, sociálny a kultúrny rozvoj.
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto vyzýva na podporu nášho aktívneho pôsobenia v týchto organizáciách, ktoré sú jedinou garanciou pozície a rozvoja Slovenska v prospech jeho občanov.

50dni.sk: Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa opäť šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

Fico začal predvolebnú debatu so Závodským kritikou rádia (VIDEO)

Rádio Expres dnes odvysielalo poslednú predvolebnú diskusiu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Bývalý premiér sa rozprával s moderátorom Braňom Závodským.

Finálna predvolebná debata priniesla Markíze rekord (VIDEO)

Záverečná zo série piatich predvolebných diskusií pod názvom Voľby 2020, ktorú vysielala v utorok Markíza, sa v utorok stala najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

365.bank posiela ľudí voliť (VIDEO)

Od štvrtku a počas najbližších troch dní 365.bank zásadne a netradične mení rétoriku. V komunikácii neprezentuje žiadne produkty, namiesto toho vyzýva ľudí, aby išli voliť. Ísť voliť je totiž podľa nej dôležitejšie, než riešiť výšku úrokových sadzieb na sporení či predbiehať sa s ostatnými bankami, ktorá je najlepšia.

Nominácie na slovenských Oscarov sú známe (VIDEO)

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Amnestie.

Aktivisti sa zamkli o bránu Úradu vlády (VIDEO)

Členovia a členky z hnutia Extinction Rebellion Slovakia sa zamkli o Úrad vlády, aby upozornili na naliehavosť klimatickej krízy.

Facebook zrušil Kulturblog a ďalších 6 stránok, ktoré propagovali kotlebovcov

Facebook v noci z utorka na stredu zrušil sedem facebookových stránok, ktoré boli napojené na Kotlebovu ĽSNS. Spoločnosť nespresnila, o ktoré stránky ide, no dnes ráno už nie je online napríklad stránka Kulturblog.

Mimovládky reagujú na útoky kotlebovcov a ďalších politikov v predvolebných debatách (VIDEO)

Zástupcovia viacerých významných mimovládnych organizácií napísali otvorený list, v ktorom reagujú na neustále útoky politikov a hlavne teraz v predvolebnom období.

Grendel k prípadu s Ruttkayovou: Kočner je v base, jeho opičky však stále makajú (VIDEO)

Prokurátorka Beáta Vítková z Krajskej prokuratúry v Bratislave podala návrh na obžalobu poslanca za hnutie OĽANO Gábora Grendela pre ohrozenie bankového tajomstva Mariána Kočnera. Urobila tak napriek tomu, že komunikácia z Kočnerovej Threemy dokazuje, že novinárka Martina Ruttkayová svedčila proti Grendelovi na objednávku Mariána Kočnera.

Pellgrini prerušil hospitalizáciu, aby mohol ísť do televíznych debát a do Ruska (VIDEO)

Predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je od soboty hospitalizovaný v nemocnici v Bratislave, sa rozhodol hospitalizáciu prerušiť.